Prima pagină » Sanatate » „M-am vindecat de chisturi ovariene”: O propoziție de interes pentru femei

„M-am vindecat de chisturi ovariene”: O propoziție de interes pentru femei

26 ian. 2022, 19:34,
BZI.ro, în Sanatate

Auzim că unele femei au putut trece peste, altele încă au probleme, dar hai să vedem cum să facem să putem spune „M-am vindecat de chisturi ovariene”. Aceasta afecțiune este al doilea motiv ca frecvență pentru care femeile vizitează medicul ginecolog.

Pentru a ajunge la partea de tratament, este necesară o aprofundare a ceea ce înseamnă și funcționează un chist ovarian. Astfel, aceste chisturi se prezintă fizic a fi niște mici săculeți plini de lichid ce se află în interiorul ovarului, sau în alte cazuri se prezintă ca un buzunărel, fiind la exteriorul acestuia.

Aparatul genital feminin conține 2 ovare ce se află de o parte și de alta a uterului, iar rolul lor este de a forma ovule (celule mature) din depozitul de „celule ou” cu care se nasc femeile. Iar lunar se va forma un ovul ce va fi expulzat din ovar, formând astfel ciclurile menstruale.

Multe femei au avut parte la un moment dat de chisturi ovariene. Cele mai multe dintre acestea se prezintă a fi mici și nu provoacă niciun disconfort sau vreun rău. Astfel, majoritatea numărului de chisturi poate dispărea de la sine, fără niciun tip de tratament în termen de câteva luni.

persoana ce are dureri menstruale

Chisturile pot crea dureri mari în timpul menstruației

Însă, trebuie de luat în calcul că chisturile ovariene, în special cele care au suferit o daună, au capacitatea de a produce simptome și afecțiuni serioase. Motiv pentru care se recomandă ca vizitele regulate la medicul ginecolog să devină o obișnuință.

Cum se simt chisturile ovariene: Simptome

Cum s-a spus și mai sus, majoritatea nu prezintă simptome și pot dispărea fără vreun tip de tratament, multe dintre femei zicând „m-am vindecat de chisturi ovariene”. Însă, chisturile ovariene pot să producă durere în zona pelvină, simțită ca un persistentă sau fie drept una ascuțită ce apare spontan.

Alte simptome pot fi apariția unui sentiment de plenitudine sau de greutate la nivelul abdomenului, adesea însoțit de către balonare. Reprezintă o urgență din punct de vedere medical dacă durerea este bruscă și de o intensitate mare, fie la nivelul abdomenului (total diferită față de durerile întâlnite în gastrită), fie la nivelul zonei pelvine. Adesea apare cu febră și stări vomitive.

De ce apar chisturile ovarine: Cauze și explicații

Majoritatea chisturilor rezultă datorită ciclului menstrual, purtând denumirea de chisturi funcționale. Celelalte tipuri de chisturi sunt mai puțin întâlnite și au etiologie multiplă. Savanții nu au putut determina motivele pentru care apar cu exactitate, făcând parte din categoria „bolilor teoriilor”.

Ovarele în condiții optime și normale în fiecare lună creează construcții asemănătoare chisturilor pe care le numim foliculi. Acești foliculi au în principal rolul de a produce hormoni feminini (estrogen și progesteron) și de a participa în expulzia ovulului la ovulație.

caiet si un pix

caiet si un pix

Dacă un folicul lunar va continua să crească, va purta numele de chist funcțional. Iar aici vine partea interesantă căci există 2 tipuri de chisturi funcționale.

Chist funcțional de tip folicular ce apare ca fiind un folicul ce nu s-a rupt și nici nu a expulzat ovulul, dar a continuat să crească. Timpul apariției acestuia fiind reprezentat de către mijlocul ciclului menstrual.

Chistul funcțional de tip corpus luteum este un folicul ovarian ce a expulzat ovulul, căpătând numele de corpus luteum și are loc o acumulare de lichid la nivelul acestuia. Astfel, corpus luteum va crește și va forma ceea ce numim noi, un chist.

Aceste 2 tipuri de chisturi sunt inofensive și foarte rar sunt capabile de a cauza durere. Adesea chiar dispar de la sine după ce au trecut 2 sau 3 cicluri menstruale. Acestea pot apărea la toate femeile nereprezentând un motive de îngrijorare.

În schimb, cele mai puțin comune, care nu sunt corelate cu funcția ovarului, sunt cele dermoide (conțin țesuturi precum păr, piele sau dinți fiind formate din celulele embrionale și rar pot provoca apariția cancerului), endometriale (ce sunt asociate endometriozei) și chistadenomul (sunt de tip buzunărel și sunt pline cu o soluție lichidă sau mucoasă).

Chisturile dermoide și chistadenomul pot deveni destul de mari, cauzând chiar modificarea poziției normale a ovarului. Astfel, șansele apariției unei răsuciri dureroase a ovarului cresc considerabil. Torsiunele ovarului pot rezulta și în descreșterea sau oprirea fluxului de sânge.

persoana ce vrea sa spuna m-am vindecat de chisturi ovariene

De obicei chisturile funcționale dispar de la sine

Femei ce se înregistrează ca fiind mai predispuse la formarea de chisturi

Șansa ca o femeie să dezvolte chisturi crește dacă la nivelul corpului au loc probleme de natură hormonală, efect indus și de către medicamentul pentru fertilitate Clomid.

Perioada sarcinii este de asemenea vulnerabilă în a dezvolta chisturi, sau chiar endometrioza, anomalie în care celulele endometriale cresc înafara uterului, unele prinzându-se de către ovar formând diverse structuri.

Infecțiile la nivelul pelvisului poate stimula apariția de chisturi ovariene, iar dacă o persoană a avut parte de un chist, e foarte probabil să prezinte altele și în viitor.

Complicații ce pot surveni din pricina chisturilor ovariene

Principalele complicații ce pot apărea din pricina acestor chisturi sunt reprezentate de torsiunile ovariene ce provoacă dureri puternice, ce pot lăsa cu sentiment de greață și vomitări, afectând și vasele sangvine. Dar, trebuie de luat în calcul că multe femei au trecut prin asta și foarte multe dintre ele au reușit să ajungă într-o zonă de echilibru, motiv pentru care propoziția „m-am vindecat de chisturi ovariene” trebuie să devină reală și pentru dumneavoastră.

Rupturile de chisturi sunt foarte dureroase și pot provoca hemoragii interne. Riscul unui chist de a se rupe fiind direct proporțional cu mărimea acestuia. Totodată, riscurile pot crește în funcție de activitatea fizică prestată.

o persoana ce merge la doctor pentru a spune m-am vindecat de chisturi ovariene

Medicul ginecolog poate oferi informații precise asupra cazului dumneavoastră

Faptul că în cadrul acestei afecțiuni sunt prezente dureri, face viața femeilor mult mai dificilă. Pot apărea probleme în desfășurarea activităților zilnice, sau chiar a activităților ce în mod normal le-ați face de plăcere, iar astfel se poate stimula instaurarea depresiei. Motiv pentru care este important a se discuta despre această afecțiune cu cei din jur pentru o înțelegere a situației.

Nu există un tratament propriu-zis pentru a preveni apariția chisturilor, acestea sunt majoritar datorate funcției naturale și normale a ovarului. Așa că, cel mai bun lucru pe care îl poate face cineva este să își monitorizeze ciclurile lunare și simptomele neobișnuite din timpul menstruației, cu scopul de a discuta despre ele cu medicul specialist.

Tratament pentru a spune o dată: „M-am vindecat de chisturi ovariene!”

Vindecarea și tratamentul pentru chisturile ovariene depinde vârsta femeii, tipul de chist, dimensiunea și simptomele pe care le provoacă chistul. Iar în funcție de situația dumneavoastră, medicul specialist va sugera o serie de tratamente.

pastile pentru a spune m-am vindecat de chisturi ovariene

Anticoncepționalele au capacitatea de a preveni producere chisturilor

Astfel, medicul ar putea sugera un control de rutină după câteva luni cu ideea și premisa că ar putea fi unul funcțional ce dispare de la sine. Mai ales în cazurile în care nu apar simptome, iar chistul este unu mic și simplu, plin de lichid.

Tratamentul medicamentos pe care specialistul le poate recomandă poate conține medicamente din seria contraceptivelor, cu scopul de a preveni apariția chisturilor ovariene. Însă nu este de mare efect pentru chisturile deja existente.

Intervențiile chirurgicale pot fi o soluție viabilă dacă chistul este unul mare, ce continuă să crească chiar dacă au trecut 2 sau 3 cicluri menstruale, sau dacă este cauzator de durere. Astfel, unele chisturi pot fi extrase fără a afecta în niciun fel ovarul, dar există și cazuri în care o parte sau tot ovarul necesită îndepărtat.

Pentru cazurile în care chistul este unul malign, de preferat va fi continuarea tratamentului sub îndrumarea unui ginecolog specializat în oncologie. Problemele pot fi de o complexitate înaltă, iar deciziile trebuie luate cât mai din timp până nu sunt și alte arii afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *