Prima pagină » Sanatate » „M-am vindecat de boala Crohn”! Află care este cel mai eficient tratament

„M-am vindecat de boala Crohn”! Află care este cel mai eficient tratament

31 oct. 2024, 13:31,
Redacția BZI în Sanatate

„M-am vindecat de boala Crohn” este propoziția pe care mulți pacienți care suferă de această afecțiune și-ar dori să o rostească. Această boală este o afecțiune digestivă cronică, inflamatorie, cu mecanism autoimun, diagnosticată cel mai frecvent la persoanele tinere.

Boala Crohn este un tip de boală inflamatorie intestinală care se manifestă prin dureri și crampe abdominale, diaree și oboseală. În România, aproximativ 15.000 de persoane sunt diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale, printre care și aceasta.

„M-am vindecat de boala Crohn”, cât de eficient este tratamentul?

Oamenii de știință nu au reușit încă să demonstreze ce anume declanșează boala, cine este la risc să o dezvolte sau cum se gestionează cel mai bine. În ciuda progreselor majore ale tratamentelor din ultimele trei decenii, încă nu este disponibil niciun tratament care să vindece boala Crohn.

Principalele simptome ale bolii Crohn sunt diareea și durerea abdominală, acestea evoluează în pusee care alternează cu perioade de ameliorare.

Inflamația din boala Crohn poate afecta orice segment de tub digestiv, cu o predilecție pentru ultimii cm din intestinul subțire și intestinul gros și se extinde dacă nu este tratată.

Tratamentul bolii Crohn nu aduce o vindecare propriu-zisă, definitivă, ci trebuie administrat pe termen lung pentru a ține inflamația sub control. Pacienții la care boala Crohn este controlată corespunzător au o durată de viață normală, în cazurile în care există complicații, se va ajunge la intervenții chirurgicale.

Trebuie știut de la început că boala Crohn, la fel ca toate bolile autoimune, nu se poate vindeca definitiv, nici prin consumul unor vitamine, cum este calciul.

Remediile medicamentoase pot ține sub control inflamația și simptomele ei, dar trebuie administrate pe termen lung. Cel mai bun tratament pentru boala Crohn este diferit de la un pacient la altul și trebuie ajustat în funcție de evoluția bolii. Din păcate, chiar și cu tratamentul maximal, unii pacienți dezvoltă complicații care necesită intervenții chirurgicale.

Ce complicații pot apărea?

În profida multitudinii de medicamente disponibile, boala Crohn poate da complicații, majoritatea lor necesitând tratament chirurgical. Statistic, aproape trei sferturi dintre pacienți trec printr-o operație sau chiar mai multe în primii 15 ani de la diagnostic. Amploarea operației depinde de tipul complicației și de localizarea acesteia în abdomen.

Fistulele sunt canale „săpate” de inflamație, prin care conținutul intestinal trece către alte organe sau poate ieși prin piele, la nivelul peretului abdominal sau în jurul anusului.

Abcesele sunt pungi de puroi care se formează în peretele intestinal sau în imediata apropiere. Cele care nu răspund la tratament antibiotic necesită drenaj chirurgical, iar amploarea intervenției depinde de localizarea abcesului în abdomen.

Ocluzia intestinală reprezintă inflamația din boala Crohn poate duce la îngustarea excesivă a intestinului cu blocarea tranzitului. În acest caz, este necesară îndepărtarea porțiunii de intestin afectate.

La momentul actual nu există o „rețetă” clară pentru prevenirea bolii Crohn, deoarece mulți dintre factorii de risc nu pot fi evitați, de exemplu, cei genetici. Pe de altă parte, o boală Crohn deja diagnosticată beneficiază de pe urma anumitor măsuri care ameliorează simptomele, reduc complicațile și numărul puseelor de boală.

Aceste măsuri constau în renunțarea la fumat, regimul alimentar, hidratarea adecvată, multe grăsimi și lactate, dar chiar și cu respectarea acestora este greu să declari „m-am vindecat de boala Crohn”, întrucât trebuie să trăiești cu această afecțiune toată viața.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Unii pensionari primesc mai mulți bani de la stat. Cum e posibil
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`