O boală autoimună care determină sistemul imunitar să afecteze organele și țesuturile din întregul corp este lupus eritematos. Aceasta cauzează inflamații care pot afecta pielea, articulațiile, sângele și organele, precum rinichii, plămânii și inima. Un specialist te poate ajuta să găsești medicamente pentru a gestiona simptomele și a reduce frecvența apariției crizelor.
Este posibil să experimentezi simptome în întregul corp, în funcție de locul în care sistemul imunitar afectează țesutul, inclusiv în piele, sânge, articulații, rinichi, creier, inimă și plămâni. Consultă un medic dacă observi dureri noi, erupții cutanate sau schimbări ale pielii, părului sau ochilor.
Ce este lupusul eritematos
Afecțiunea mai este cunoscută sub denumirea de lupus eritematos sistemic. Acesta este cel mai comun tip și afectează întregul corp, pe când cel cutanat afectează doar pielea. Unele medicamente declanșează simptomele bolii autoimune ca efect secundar, iar în acest caz, de obicei, este temporară și ar putea dispărea după ce încetezi să iei tratamentul care l-a cauzat. Uneori, bebelușii se nasc cu lupus. Totuși, nu este obligatoriu ca cei care au părinți cu această afecțiune să o moștenească, dar ar putea avea un risc ridicat.
Fiecare persoană experimentează o combinație și o severitate diferită a simptomelor, deoarece acestea apar și dispar în valuri numite crize și se dezvoltă lent. În timpul unei exacerbări, semnele pot fi suficient de severe pentru a afecta rutina zilnică. De asemenea, este posibil să te confrunți cu perioade de remisie în care ai simptome ușoare sau chiar deloc. Mai întâi, s-ar putea să observi unu sau două semne, iar apoi mai multe sau diferite simptome. Lupusul eritematos poate provoca alte afecțiuni sau probleme de sănătate, inclusiv fotosensibilitate – sensibilitate la lumina soarelui, ochi uscați, depresie ori alte afecțiuni mintale, convulsii, anemie, boli de inimă și boli renale. De asemenea, poate crește riscul instalării anginei pectorale.
Experții nu cunosc în mod cert ce cauzează lupusul. Studiile au descoperit că anumiți factori legați de sănătatea ta sau de locul în care trăiești pot declanșa lupusul, cum ar fi mutațiile genetice, care te fac să fii mai predispus. Reacțiile la anumite hormoni din corpul tău, în special estrogen, pot crește probabilitatea de a dezvolta boala autoimună, iar aspectele legate de locul în care trăiești și de cât de multă poluare există pot influența, de asemenea, acest lucru. Istoricul medical, printre care fumatul, nivelul de stres și prezența altor afecțiuni, cum ar fi alte boli autoimune, ar putea declanșa lupusul.
Cum poți trata afecțiunea
Un specialist poate diagnostica lupusul printr-un examen fizic și câteva teste, astfel că îți va examina semnele și va discuta cu tine despre ceea ce experimentezi. Totuși, acest pas este unul dificil, deoarece poate afecta atât de multe părți ale corpului tău și poate provoca o mulțime de simptome diferite. Chiar și schimbările mici sau problemele care ți se par neobișnuite pot fi cheia.
Nu există un singur test care să poată confirma un diagnostic de lupus eritematos. Un specialist ar putea folosi teste de sânge pentru a vedea cât de bine funcționează sistemul imunitar și pentru a verifica infecțiile sau alte probleme, cum ar fi anemia sau numărul scăzut de celule sanguine. De asemenea, ar putea rula analizele pentru a verifica urina pentru semne de infecții sau alte afecțiuni ori ar putea cere o biopsie a pielii sau a țesutului renal pentru a vedea dacă sistemul imunitar le-a deteriorat.
Mai departe, medicul îți va sugera tratamente pentru lupus eritematos care să gestioneze simptomele. Scopul este de a minimiza daunele aduse organelor tale și impactul pe care afecțiunea îl are asupra vieții tale de zi cu zi. Majoritatea persoanelor au nevoie de o combinație de medicamente pentru a preveni episoadele acute și a reduce severitatea simptomelor în timpul acestora. Hidroxiclorochina este un medicament antireumatic modificator al bolii, care poate ameliora simptomele și încetini progresia acestora. Corticosteroizii reprezintă un tratament pe bază de rețetă ce reduce inflamația. Imunosupresoarele sunt medicamente care inhibă sistemul imunitar și îl împiedică să fie atât de activ. Prin urmare, pot ajuta la prevenirea deteriorării țesuturilor și a inflamației. Lupusul eritematos poate fi imprevizibil, iar modul în care te afectează poate varia în timp, astfel că trebuie să consulți un medic pentru a putea urmări schimbările în simptomele tale.