Prima pagină » Economic Local » „Luna Pădurii”, marcată la Iași în 2024. În perioada 15 martie – 15 aprilie se desfășoară campania de împăduriri
„Luna Pădurii”, marcată la Iași în 2024. În perioada 15 martie – 15 aprilie se desfășoară campania de împăduriri

„Luna Pădurii”, marcată la Iași în 2024. În perioada 15 martie – 15 aprilie se desfășoară campania de împăduriri

05 mart. 2024, 01:58,
Raluca COSTIN, în Economic Local

„Luna pădurii” este marcată la Iași, în acest an, printr-o campanie de împăduriri. În perioada 15 martie – 15 aprilie 2024 vor fi plantate 346 de hectare cu puieți forestieri. Acțiunile de împădurire vor fi desfășurate de primarii ieșeni, angajații din instituții private sau de stat, dar și de voluntari

Direcția Silvică Iași va derula, în perioada 15 martie – 15 aprilie 2024, o campanie de împăduriri care să marcheze „Luna pădurii”, eveniment sărbătorit la nivel național. Regenerarea pădurilor, conservarea și protecția acestora în scopul dezvoltării lor durabile constituie activitățile principale ale silvicultorilor ieșeni.

În această primăvară se vor efectua lucrări de regenerare pe o suprafață de 346 de hectare, aflată în administrarea Direcției Silvice Iași din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Dintre acestea, 251 de hectare sunt regenerări naturale, 44 – regenerări artificiale, 3 – refaceri, la care se adaugă 48 de hectare de completări curente. Pentru lucrările de împăduriri se vor folosi peste 434.000 de puieți forestieri (stejar, gorun, paltin, frasin, cireș, salcâm, plop alb. etc.), asigurați, în cea mai mare parte, de pepinierele proprii. În Iași sunt 7 pepiniere unde se produc puieți, cea mai veche fiind în Galata.

„Luna Pădurii”, marcată la Iași în 2024

„Luna Pădurii” este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată de Spiru Haret, ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”, în 1902.

„Pornind de la aceste adevăruri și având în vedere amploarea acțiunii pornite, încă din 1902, de către ministrul patriot Spiru Haret (în 1925 s-au organizat 656 de serbări, cu 112.000 de participanți care au plantat 1,7 milioane de puieți), Direcția Silvică Iași invită salariații din instituții publice, studenți și elevi atât din municipiu, cât și la nivelul fiecărei comune din județ, pentru a planta puieți. Pe data de 21 martie, întreaga lume marchează Ziua Internațională a pădurilor, zi ce comemorează valoarea și contribuţia pădurilor pentru omenire. Pădurile ajută la reglarea temperaturii pe glob, sunt sursă de oxigen și de substanțe nutritive, fiind esenţiale pentru viața pe pământ. Ele ne oferă adăpost, umbră, în zilele însorite, aer curat și apă”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

A reapărut ursul din pădurea Dobrovăț, Iași.

La campania de împăduriri participă voluntari, angajați din instituții private sau de stat și primarii din Iași

Lucrările de împădurire, precedate de o serie de alte activităţi (recoltarea seminţelor, munca din pepiniere etc.) şi urmate de grija constantă pentru reuşita plantaţiilor şi îngrijirea arborilor, sunt grupate, tradiţional, în sintagma „campanie de împăduriri”, al cărei sens, oarecum militar, se justifică prin dimensiunea mijloacelor umane, financiare şi tehnice presupuse de această remarcabilă desfăşurare de forţe.

„Munca silvicultorului, desfășurată, în general, în tăcere şi discreţie, este permanentă şi implică, pe lângă profesionalism şi disciplină, multă dăruire, atenţie şi, de ce nu, iubire pentru tot ce înseamnă arbore şi pădure. Acesta este și sensul profund al cuvintelor marelui silvicultor român Marin Drăcea, care afirma că, pentru a crește și înflori, arborele are nevoie nu doar de condiții prielnice de mediu, ci, mai ales, de roua și căldura inimii omenești. Același mare specialist menționa că iubirea de arbore și de pădure hotărăsc, în ultimă analiză, soarta pădurilor unei țări într-o anumită epocă. Nu-și apără pădurea decât un popor conștient de propriul său destin și care vrea să trăiască”, mai spune Gabriel Doncean.

Astfel, „Luna Pădurii” este marcată la Iași în 2024, în perioada 15 martie – 15 aprilie.

Comentarii
  • CINE ESTE PROPRIETARUL PADURII MANASTIRII CETATUIA SI MAI ALES CINE SI DE CE DEFRISEAZA ACEASTA PADURE.SE IA DOAR TRUNCHUI,CRENGILE RAMAN PE LOC.
    VAI DE SUMALUL STATULUI RAOMAN SI DE ACTIVITATEA CELOR CARE AR TREBUI SA STIE CE SE INTAMPLA CU FIECARE STEJAR TAIAT.

  • CINE DECIMEAZA PADUREA CETATUIA ,stie cineva

  • CHIAR NU STIE NIMENI

  • CHIAR NU STIE NIMENI ….. O ANCHETA JURNALISTICA PE ACEASTA TEMA S-AR IMPUNE.
    DE ACEEU’IASI PARERE SI RALUCA COSTIN

  • Pe langa Luna PAdurii, iesenii sarbatoresc si Muma Padurii. Atunci cand o voteaza pe Chichirau 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *