În perioada 13-15 octombrie 2023, în Grădina Botanică din Iași are loc o prezentare unică și spectaculoasă. Este vorba despre o expoziție de ciuperci comestibile și otrăvitoare, ce are ca scop principial informarea vizitatorilor privind pericolele pe care le prezintă anumite specii asupra sănătății
Expoziția se organizează anual încă din anul 1995 și prezintă eșantioane cu specii de ciuperci cunoscute sau mai puțin cunoscute, care surprind prin forme, dimensiuni, culori, dar și prin importanța alimentară, farmaceutică și ecologică în cadrul ecosistemelor în care trăiesc.
Expoziție unică de ciuperci comestibile și otrăvitoare colectate din secțiile Grădinii Botanice
Specialiști de la Grădina Botanică, profesori, studenți, doctoranzi şi masteranzi din cadrul Laboratorului de Cercetare a Fungilor de la Facultatea de Biologie a Universității „Cuza” din Iași, în colaborare cu Subcomisia de Ocrotire a Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, organizează această expoziție care are un scop educațional. Ciupercile sunt colectate din secțiile Grădinii Botanice, pădurile din împrejurimile municipiului Iași.
Nu este sigură perioada de organizare a expoziției, însă reprezentații Grădinii Botanice speră să fie 13-15 octombrie. Timp de o săptămână se desfășoară prezentarea, perioadă în care se colectează ciupercile găsite pe teren.
„Expoziția de ciuperci este un eveniment anual, care se organizează din anul 1995. Sperăm să organizăm expoziția în perioada 13-15 octombrie 2023. Perioada o alegem în funcție de ciuperci și în funcție de vreme. Asta pentru că ele sunt proaspete și totul se petrece fulger, atât colectarea lor, cât și pregătirea expoziției o facem într-o săptămână. Trebuie să mergem pe teren și în funcție de ce găsim pe teren vom expune”, declară prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice.
Scopul evenimentului este unul educativ
Speciile de ciuperci expuse vor fi însoțite de diagnoze, unde sunt evidențiate principalele caractere ce permit evitarea confuziilor între ciupercile comestibile și cele toxice.
„Evident, vor fi ciuperci comestibile și otrăvitoare, vor fi specii cunoscute și mai puțin cunoscute, mă refer chiar și la cele comestibile. Vom insista foarte mult asupra pericolului pe care îl prezintă pentru sănătate anumite specii otrăvitoare. Toate evenimentele pe care le organizăm noi au un rol educativ. Scopul principal al acestei expoziții este educarea, prevenirea intoxicației cu ciuperci care sunt otrăvitoare. Este un eveniment unic și așteptăm cât mai mulți oameni”, mai spune prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice, în legătură cu expoziția unică de ciuperci comestibile și otrăvitoare.