Prima pagină » Local » Luminița Solcan este la un pas de libertate după ce a ucis un preot! Femeia a obținut daune morale de la stat, pentru că nu a fost lăsată să-și îngroape mama! FOTO / VIDEO (Exclusiv!)

Luminița Solcan este la un pas de libertate după ce a ucis un preot! Femeia a obținut daune morale de la stat, pentru că nu a fost lăsată să-și îngroape mama! FOTO / VIDEO (Exclusiv!)

22 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Luminița Solcan, femeia din Iași acuzată că a ucis un preot, este la un pas de libertate. Judecătorii vor decide dacă mențin internarea medicală la Grajduri în cazul ieșencei. Femeia a obținut recent daune morale de la Statul Român, la CEDO. Asta, pe motiv că nu a fost învoită să-și conducă mama pe ultimul drum

Luminița Solcan, femeia din Iași acuzată că a ucis un preot, este la un pas de libertate. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași vor analiza în curând cererea de menținere, înlocuire sau încetare a măsurii internării medicale în cazul Luminiței Solcan.
Astfel, instanța a hotărât ca primul termen al dosarului să aibă loc pe data de 14 iulie 2020. Atunci, judecătorii ieșeni vor decide ce se va întâmpla în continuare cu femeia acuzată că a ucis un preot, liderul comunității religioase de la Taize. Amintim că, recent, Luminița Solcan a obținut la CEDO daune morale de la Statul Român.

Luminița Solcan, acuzată că a ucis un preot din Franța, liderul comunității religioase de la Taizé

Pe 16 august 2005, Luminița Solcan l-a ucis pe preotul Roger, liderul spiritual al comunității din Taizé. Preotul a murit pe loc, din cauza leziunii suferite, iar ieșeanca a fost imobilizată de martori și predată Poliției. Pe 12 noiembrie 2007, Curtea de Apel Mâcon a constatat că femeia nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei. Specialiștii au afirmat că ieșeanca suferă de schizofrenie paranoidă. Astfel, s-a dispus internarea ei în Spitalul de Psihiatrie din Dijon, Franța.
În 2011, femeia acuzată că l-a ucis pe părintele Roger a fost adusă la Iași. Asta, după ce Curtea de Apel București a admis cererea formulată tocmai de mama femeii, de a o transfera din Spitalul de Psihiatrie din Dijon, în unitatea medicală similară din Iași.
Cererea a fost făcută după ce ieșeanca a fost înjunghiată în spitalul francez de către o colegă de cameră. Potrivit autorităților franceze, Luminița Solcan a fost înjunghiată de 17 ori cu un cuțit în centrul specializat „Chartreuse”. Agresoarea ar fi fost tocmai colega ei de cameră, în vârstă de 40 de ani. Aceasta din urmă era internată voluntar în centrul respectiv doar de o săptămână.

Femeia acuzată că a ucis un preot, daune morale obținute la CEDO

Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis în parte acțiunea formulată de Luminița Zamfira Solcan (50 de ani) împotriva Statului Român.

„Instanța admite în parte acțiunea formulată de reclamantă. Obligă statul pârât să îi achite reclamantei, în termen de trei luni, suma de 6.000 de euro, drept daune morale. Respinge celelalte pretenții formulate de reclamantă”, au menționat judecătorii europeni.

Luminița Solcan a dat în judecată Statul Român în 2014, prin intermediul unei avocate din Iași. Motivul care a stat la baza procesului a constat în faptul că autoritățile ar fi încălcat Drepturile Omului. Mai exact, femeia s-a plâns că se află de mai mulți ani în Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță „Pădureni – Grajduri” și că autoritățile i-au interzis acesteia să participe la înmormântarea propriei mame, care a decedat în timp ce reclamanta era deja internată.

Menționăm că, de-a lungul ultimelor luni, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis în repetate rânduri menținerea internării medicale în cazul Luminiței Solcan. Aceasta a solicitat, prin intermediul avocatului, să fie lăsată să meargă acasă, cu tratament medical de specialitate. Totuși, judecătorii ieșeni au considerat că Luminița Solcan nu poate fi pusă în libertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *