Prima pagină » National » Luminița Odobescu și Antony Blinken au semnat un Memorandum privind „combaterea manipulării informațiilor de către un stat străin”. Principalele linii de acțiune
Luminița Odobescu și Antony Blinken au semnat un Memorandum privind „combaterea manipulării informațiilor de către un stat străin”. Principalele linii de acțiune

Luminița Odobescu și Antony Blinken au semnat un Memorandum privind „combaterea manipulării informațiilor de către un stat străin”. Principalele linii de acțiune

21 iun. 2024, 23:59, 1 ,
în National

Secretarul de Stat al SUA și ministrul de Externe al României, Antony J. Blinken, respectiv Luminița Odobescu, au semnat, vineri, un Memorandum privind „combaterea manipulării informațiilor de către un stat străin”, în contextul în care NATO spune că Rusia duce în Europa un război informațional pe scară largă, în paralel cu războiul armat din Ucraina.

„Manipularea informațiilor de către alte state, care include dezinformarea și propaganda, este o amenințare transnațională de securitate, care poate crea sau exploata diviziuni în și între țări, pune în pericol integritatea alegerilor și subminează încrederea populației în guvern. În recunoașterea comună a amenințării cu care se confruntă, Statele Unite și România intenționează să-și extindă cooperarea bilaterală și să alinieze politicile guvernamentale în cele cinci domenii cheie de acțiune stabilite în Strategia Departamentului de Stat al SUA pentru combaterea manipulării informațiilor de către un stat străin. Această cooperare extinsă permite un schimb mai larg de informații despre operațiunile străine de dezinformare, consolidarea capacității de creștere a rezilienței sociale și coordonarea multilaterală pe acest subiect. Acest Memorandum de Înțelegere este un pas important spre protejarea unui mediu informațional global liber, deschis și bazat pe fapte”, a transmis vineri ambasada SUA la București.

Intenţia României şi a Statelor Unite ale Americii de a coopera

Ministerul român de Externe a transmis, la rândul său, că Memorandumul de înţelegere privind combaterea dezinformării „afirmă intenţia României şi a Statelor Unite ale Americii de a coopera, în baza valorilor democratice comune, în combaterea fenomenului dezinformării prin: consultări periodice între părţi; dezvoltarea şi implementarea coordonată a unor strategii şi iniţiative în domeniu; consolidarea capacităţilor; promovarea aportului presei independente, al societăţii civile şi al mediului academic în combaterea dezinformării, respectiv prin abordări coordonate în cadrul organizaţiilor internaţionale”.

Principalele linii de acțiune

Departamentul de Stat al SUA a elaborat un „Cadru de combatere a manipulării informațiilor de stat străine”, care urmărește să stabilească un set comun de domenii de acțiune din care Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, pot dezvolta răspunsuri coordonate la manipularea informațiilor străine și să protejeze societățile libere și deschise.

„Guvernele autoritare folosesc manipularea informațiilor pentru a distruge structura societăților libere și democratice. Ei manipulează discursul social, deformează dezbaterile naționale și internaționale pe subiecte de importanță critică și subminează instituțiile democratice. Această amenințare transnațională necesită un răspuns internațional coordonat”, se arată în strategia americană.

Cadrul se bazează pe cinci domenii cheie de acțiune: (1) strategii și politici naționale; (2) structuri și instituții de guvernare; (3) capacitatea umană și tehnică; (4) societatea civilă, mass-media independentă și mediul academic; și (5) angajament multilateral:
Strategii și politici naționale

Abordarea eficientă a manipulării informațiilor din partea statelor străine necesită ca țările să depășească abordările de „monitorizare și raportare”, pentru a include dezvoltarea și implementarea strategiilor pentru a contracara această amenințare.

Aceste politici ar trebui să asigure garanții pentru libertatea de exprimare, protecție pentru grupurile marginalizate, transparență în proprietatea mass-media și angajamentul de a proteja alegerile de influența malignă străină.

Structuri și instituții de guvernare

Organizarea și administrarea unei abordări la nivel național pentru combaterea manipulării informațiilor din partea statelor străine necesită structuri de guvernare și instituții desemnate în cadrul guvernelor.
Capacitatea de a organiza instituții guvernamentale dedicate pentru a conduce și coordona eforturile naționale, angajamentul internațional și comunicarea digitală bazată pe fapte privind manipularea informațiilor străine este cheia acestui efort.

Capacitate umană și tehnică

Contracararea eficientă a manipulării informațiilor din partea statului străin necesită mijloace tehnice și capacitatea umană de a menține conștientizarea amenințărilor.

Construirea capacității eficiente include investițiile în instrumente de securitate digitală care pot detecta manipularea informațiilor de stat străine și asigurarea interoperabilității între partenerii guvernamentali care lucrează pentru a contracara această amenințare.

Societatea civilă, mass-media independentă:

Societatea civilă, mass-media independentă și mediul academic pot juca roluri esențiale în informarea și sprijinirea inițiativelor conduse de guvern pentru a contracara manipularea informațiilor de către stat străin.

Combaterea manipulării informațiilor din partea statelor străine se face cel mai bine atunci când guvernele protejează și susțin rolul mass-mediei independente, promovează verificarea independentă a faptelor și alfabetizarea media și digitală și salută susținerea publică în această problemă.

Implicare multilaterală

Organizațiile multilaterale care valorifică cooperarea internațională pentru a contracara și pentru a construi rezistența împotriva manipulării informațiilor din partea statelor străine sunt indispensabile pentru a atenua deficiențele de informații și capacități în țările partenere.

Calea de urmat

O coaliție largă de parteneri care au aceleași concepții este cheia pentru combaterea cu succes a manipulării informațiilor străine, deoarece fiecare țară aduce puncte forte, capacități și resurse diferite de oferit.

Statele Unite solicită țărilor partenere angajate să promoveze medii informaționale deschise și bazate pe fapte, libere de manipularea informațiilor străine, să aprobe domeniile cheie de acțiune incluse în cadru și să înceapă să lucreze pentru o abordare coordonată a acestei amenințări transnaționale.

Angajându-se în aceste cinci domenii cheie de acțiune, Statele Unite, împreună cu partenerii și aliații săi, pot începe să lucreze bilateral și multilateral pentru a construi rezistența societății la dezinformarea străină.

Comentarii
  • O oaie în necunoștință de orice a semnat cu lupul ceva …….
    Voi ăștia mai inteligenți știți cine este Antony asta și familia lui de politicieni ?
    Asta este peste Nulland Victoria și peste Hytleri Clinton la jmenueli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`