Prima pagină » Cultural » Scena artistica din Romania » Luminiţa Gheorghiu suferea de o boală grea. Actrița s-a stins din viață la 71 de ani

Luminiţa Gheorghiu suferea de o boală grea. Actrița s-a stins din viață la 71 de ani

05 iul. 2021, 10:15,
în Cultural

Actrița Luminiţa Gheorghiu suferea de o boală grea care a făcut-o să apară din ce în ce mai rar în public în ultimii ani. Din nefericire, ieri, 4 iulie, doamna filmului românesc s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani.

Regretata artistă s-a făcut remarcata în pelicule precum „Moromeţii“, „Moartea domnului Lăzărescu“ şi „Poziţia Copilului“.

Luminiţa Gheorghiu suferea de o boală grea

De mai mulți ani de zile, actrița suferea de o maladie care a făcut-o să își restrângă aparițiile publice. Surse apropiate familiei sale au confirmat decesul artistei.

Luminiţa Gheorghiu s-a născut pe  1 septembrie 1949 la Bucureşti, actriţa Luminiţa Gheorghiu a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut o carieră extraordinară mai ales în cinematografie. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar şi a debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra.

După absolvire, a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, iar în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Un an mai târziu a devenit actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Primul rol în film a fost în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgenţă“, în regia lui Dinu Cocea, dar primul rol important a fost cel al Catrinei, soţia lui Moromete, din filmul Moromeţii (1987), în regia lui Stere Gulea.

Luminiţa Gheorghiu – legătură strânsă cu noul val al cinematografiei

Numele Luminiţei Gheorghiu este legat de noul val al cinematografiei româneşti, după apariţia în filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu, unde a jucat rolul asistentei de pe ambulanţă care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti.

De altfel, Cristi Puiu a mai lucrat cu Gheorghiu şi anterior acestui film, pentru pelicula „Marfa şi banii“ (2001), producţie care este considerată cea cu care a început noul val al cinematografiei româneşți. Luminiţa Gheorghiu a jucat şi în filmul „Poziţia copilului” (2013), al lui Călin Peter Netzer, peliculă care a primit Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin.  Ea a mai apărut în filme de Liviu Ciulei, Radu Jude, Radu Mihăileanu şi Michael Haneke.

Ce spunea despre regizorii cu care a lucrat

„Mă credeţi sau nu, am fost îndrăgostită, pe rând, de toţi (regizorii cu care am lucrat, n.r.). Nu pot să fac nicio ierarhie, şi nu pentru că sunt diplomată. Pur şi simplu nu pot lucra cu cineva dacă nu investesc sentimental.

Nu este o exagerare, fiecare întreprindere artistică e precum o barcă în care ne suim şi este obligatoriu să ne iubim. Se leagă un fel de dragoste cu năbădăi la fiecare proiect, da! Spun „cu năbădăi“ pentru că, uneori, tu ai zice câte ceva, mai crede celălalt că are dreptate, dar dragoste nu se poate să nu existe.

Cel puţîn de la mine. Cu năbădăi, fără năbădăi, dar există. N-am cum să nu iubesc proiectul pe care îl fac şi oamenii cu care lucrez. De multe ori, după ce termin un film, mi se face dor de oamenii cu care am lucrat. Eu nu l-am crezut pe Haneke atunci când îmi spunea: „Sunt trist că se termină filmul şi parcă mi se ia ceva drag“. „Lasă, că-ţi trece imediat, faci imediat alt film“ – îmi ziceam eu. „Voi aveţi o ritmicitate, ceva de invidiat! Nu mai fi aşa de trist“, ziceam în capul meu. Ei, dar între timp lucrurile s-au mai schimbat. Mă simt, acum, legată de toţi“, declara Luminiţa Gheorghiu în urmă cu ceva timp.

Luminiţa Gheorghiu suferea de o boală grea de mai mulți ani de zile. Duminică, 4 iulie, actrița s-a stins din viață la 71 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`