Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Lumina artificială de noapte crește riscul de cancer tiroidian
Lumina artificială de noapte crește riscul de cancer tiroidian

Lumina artificială de noapte crește riscul de cancer tiroidian

10 feb. 2021, 17:35,
în Sanatate

Într-un studiu recent, cercetătorii sustin că expunerea ridicată la iluminatul nocturn promovează dezvoltarea uneia dintre cele mai frecvente forme de cancer tiroidian. Aceste rezultate par să confirme impactul nociv al luminii artificiale asupra corpului.

Pe lângă poluarea aerului, locuitorii orașelor sunt expuși și poluării luminoase cauzate de prea multă iluminare artificială. Acesta reprezintă o sursă de tulburări pentru biodiversitate, dar și un pericol pentru sănătate. Potrivit lui Adema, lumina are un efect inhibitor asupra secreției de melatonină, care perturbă ritmurile corpului și toate funcțiile conexe, de exemplu provocând tulburări de somn. De asemenea, studii din ce în ce mai recente arată legături între iluminatul artificial pe timp de noapte și problemele de sănătate, cum ar fi depresia sau creșterea în greutate.

Un nou studiu publicat în revista „Cancer” avertizează că persoanele care locuiesc în zone cu niveluri ridicate de lumină artificială în aer liber, pe timp de noapte, pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian. Cercetătorii de la Universitatea din Texas, Centrul de Științe ale Sănătății de la Houston School of Public Health, au pornit de la observația că studiile anterioare au evidențiat o asociere între nivelurile ridicate de lumină nocturnă măsurate prin satelit și un risc mai mare. Cu toate acestea, „anumite tipuri de cancer mamar pot avea o bază comună, dependentă de hormoni, cu cancerul tiroidian”, explică ei.

Risc de două ori mai mare în caz de expunere puternică

Prin urmare, au căutat o asociere între lumina artificială de noapte și un risc ulterior de cancer tiroidian la participanții la un studiu numit „Dietă și sănătate NIH-AARP”, care a recrutat adulți americani cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani, in anii 1995 si 1996. Anchetatorii au analizat datele de imagini prin satelit pentru a estima nivelurile de iluminare pe timp de noapte la adresele rezidențiale ale participanților. Dintre cei 464.371 de participanți urmăriți în medie 12,8 ani, au fost diagnosticați 856 cazuri de cancer tiroidian.

Cercetătorii au descoperit că, comparativ cu participanții la grupul cu cea mai mică expunere noaptea, cei din grupul cu cea mai mare expunere au avut un risc cu 55% mai mare de a dezvolta cancer tiroidian. Asocierea a fost legată în principal de cea mai frecventă formă de cancer tiroidian, numită cancer tiroidian papilar, și a fost mai puternică la femei. După cum explică Institutul Național al Cancerului, „in peste 90% din cazuri, cancerul tiroidian se dezvoltă din celulele foliculare. Vorbim despre cancer tiroidian diferențiat de tulpină foliculară care are două forme: papilar sau vezicular.”

Lumina nopții perturbă ceasul intern

Echipa științifică a constatat, de asemenea, că la femei, asociația a fost mai puternică pentru cancerul localizat, fără semne de răspândire în alte părți ale corpului, în timp ce la bărbați, asocierea a fost mai puternică pentru stadiile mai vechi. Dar aceasta spune că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele lor.

„Dacă acest lucru este confirmat, va fi important să înțelegem mecanismele care stau la baza relației dintre lumina nopții și cancerul tiroidian”, spun autorii. Principala ipoteză ridicată este o perturbare a ceasului intern al corpului (ritmuri circadiene), un factor de risc pentru diferite tipuri de cancer.

O altă ipoteză se referă la faptul că lumina artificială de noapte suprimă melatonina, considerată a fi un modulator al activității altor hormoni, estrogenul, care poate avea efecte antitumorale importante.

„Studiul nostru nu este conceput pentru a stabili o legătură cauzală. Prin urmare, nu știm dacă un nivel mai ridicat de lumină exterioară pe timp de noapte duce la un risc ridicat de cancer tiroidian. Cu toate acestea, date fiind dovezile care susțin rolul expunerii la lumina nopții și întreruperea ritmului circadian, sperăm că va motiva examinarea ulterioară a relației dintre lumina nopții și cancer și alte boli”, observa cercetătorii.

Acestia concluzionează că, recent, s-au făcut eforturi în unele orașe pentru a reduce poluarea luminoasă. Atunci va fi important să se efectueze studii suplimentare în aceste locații pentru a evalua dacă și în ce măsură aceste eforturi au avut un impact asupra sănătății umane. Cancerele tiroidiene sunt totusi rare.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Modificare importantă la chirii. Românii care vor fi afectați de noua lege
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`