Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Lumina albastra afecteaza calitatea spermatozoizilor
Lumina albastra afecteaza calitatea spermatozoizilor

Lumina albastra afecteaza calitatea spermatozoizilor

27 aug. 2020, 22:16,
în Sanatate

Lumina albastra afecteaza calitatea spermatozoizilor. Bărbații ar trebui să se gândească de două ori înainte de a folosi smartphone-ul noaptea. Un nou studiu a găsit corelații între utilizarea mijloacelor electronice noaptea și calitatea slabă a spermatozoizilor.

Rezultatele preliminare arată că o expunere mai mare auto-raportată la dispozitivele cu emisii de lumină, seara și inainte de culcare, este asociată cu o scădere a calității spermei. Concentrația de spermă și motilitatea progresivă – capacitatea spermei de a înota în mod corespunzător – au fost mai mici, iar procentul de spermatozoizi imotili, care nu sunt în stare să înoate, a fost mai mare, la bărbații care au raportat mai mult consum de smartphone și tablete noaptea.

Lumina albastra afecteaza calitatea spermatozoizilor

„Utilizarea smartphone-urilor și tabletelor seara și noaptea a fost corelată cu scăderea calității spermei. Mai mult, utilizarea smartphone-ului seara, utilizarea tabletelor după culcare și utilizarea televiziunii seara au fost corelate cu scăderea concentrației de spermă”, a spus investigatorul principal Amit Green, de la Centrul Medical Assuta din Tel-Aviv, Israel, potrivit medicalxpress.com.

Cercetatorii au obtinut probe de sperma de la 116 barbati cu varste cuprinse intre 21 si 59 de ani, care au fost supusi evaluarii fertilitatii. Participanții au completat chestionare despre obiceiurile lor de somn și utilizarea dispozitivelor electronice.

Studiul a descoperit, de asemenea, o corelație între durata de somn mai lungă și totalul mai mare de spermă și motilitatea progresivă mai mare. În schimb, o somnolență mai mare a fost asociată cu o calitate mai slabă a spermatozoizilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`