Prima pagină » Eveniment-Social » „Lumea românească în context epidemic. Perspective istorice și interpretări contemporane”, într-o inedită prezentare la Academia Română, filiala Iași

„Lumea românească în context epidemic. Perspective istorice și interpretări contemporane”, într-o inedită prezentare la Academia Română, filiala Iași

08 feb. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

„Lumea românească în context epidemic. Perspective istorice și interpretări contemporane”, într-o inedită prezentare la Academia Română, filiala Iași. Totul este programat joi, 11 februarie 2021, de la ora 16:30, pe Platforma Zoom. Evenimentul are în centrul discuției lucrarea dr. Sorin Grigoruță, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”

Joi, 11 februarie 2021, de la ora 16:30, pe Platforma Zoom este programată o Masă rotundă cu tema „Lumea românească în context epidemic. Perspective istorice și interpretări contemporane”. Evenimentul are în centrul discuției lucrarea dr. Sorin Grigoruță, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, „Epidemiile de ciumă în Moldova la începutul secolului al XIX-lea. Studiu și documente”, publicat în anul 2020 la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ca rezultat al unui proiect de cercetare derulat prin intermediul Academiei Române, filiala Iași și finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Evenimentul „Lumea românească în context epidemic. Perspective istorice și interpretări contemporane” se va desfășura on-line

Evenimentul „Lumea românească în context epidemic. Perspective istorice și interpretări contemporane” va avea loc on-line. Acesta are drept scop o analiză adaptată tematicilor actuale și noilor condiții de diseminare și dezbatere științifică interdisciplinară.
Invitați să dezbată pe marginea volumului sunt: acad. Viorel Barbu, președintele filialei din Iași al Academiei Române și președintele Secției de Matematică a Academiei Române, prof. univ. dr. Doina Azoicăi, președinte Societatea Română de Epidemiologie, prof. univ. dr. Dana Baran, Disciplina de Istoria Medicinei, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” Iași, prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu din partea Societății de Medici și Naturaliști Iași, prof. univ. dr. Traian Mihăescu, pneumolog (moderatorul dezbaterii). Organizatori: Academia Română, Societatea Română de Epidemiologie și Societatea de Medici și Naturaliști Iași.

Ce transmite cercetarea „Epidemiile de ciumă în Moldova la începutul secolului al XIX-lea. Studiu și documente”

Pornind de la resurse istoriografice și documentare generoase, cercetătorul Sorin Grigoruță își propune să înfățișeze, pas cu pas, povestea ciumei pe tărâm românesc la începutul veacului al XIX-lea. După câteva considerații de ordin teoretic, privitoare la epidemia ce a înspăimântat această parte de lume vreme de secole, sunt prezentate apoi, pe scurt, modul în care era percepută ciuma în Țările Române în primele decenii ale secolului al XIX-lea, insistându-se asupra factorilor care au favorizat apariția și răspândirea flagelului. Ulterior, sunt evidențiate reacțiile, individuale și colective, precum și măsurile administrative, atât în perioadele premergătoare dezlănțuirii epidemiilor, în timpul, cât și după stingerea maladiei.

Sorin Grigoruță (născut în 1985, Dorohoi) este cercetător la Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași al Academiei Române, fiind membru în cadrul programului de editare a colecției naționale de izvoare „Documenta Romaniae Historica”; doctor în Istorie cu o teză privitoare la bolile și epidemiile din Moldova, publicată sub titlul „Boli, epidemii și asistență medicală în Moldova (1700-1831)”, Editura Universității „Cuza” din Iași, 2017, pentru care primește, în anul 2019, Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române. Este autor al mai multor studii publicate în reviste de specialitate și volume colective; domenii de interes: editarea documentelor medievale și premoderne, istoria medicinii, istorie socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *