Zi de doliu în lumea cinematografiei! Yves Boisset, regizorul francez care a lăsat o amprentă puternică asupra filmului politic, a murit la vârsta de 86 de ani. Începând din anii ’70, Boisset a fost cunoscut pentru filmele sale provocatoare, care abordau teme sensibile precum rasismul și injustiția socială.
Decesul său a fost confirmat de familia sa.
„Tristețe. Yves Boisset ne-a părăsit. El a fost autorul unor filme formidabile care vor rămâne, în ciuda condescendenței față de el din partea unor cercuri cinematografice. A fost unul dintre ultimii mari regizori, alături de Tavernier și Vecchiali, recent dispăruți, care iubeau și cunoșteau actorii. A fost un om bun, atent și empatic. O mare pierdere pentru cinematografia franceză. Filmele sale vor continua să ne vorbească despre bolile societății… care, din păcate, nu fac decât să se agraveze”, a transmis Serge Regourd, profesor francez și apropiat al regizorului.
Yves Boisset, marele regizor francez, a murit la vârsta de 86 de ani
Yves Boisset a fost internat la Spitalul Franco-Britanic din Levallois-Perret, un oraș din apropierea Parisului, unde a decedat. Moartea sa a fost anunțată cu regret de apropiați, iar mulți dintre cei care l-au cunoscut sau i-au apreciat filmele i-au adus un ultim omagiu pe rețelele sociale, transmițând mesaje de condoleanțe familiei îndoliate.
Cineastul francez a regizat pelicule care au marcat generații întregi. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „Espion, leve-toi”, „Canicule”, „Bleu comme l’enfer” și „Un taxi mauve”. În special, lucrările sale din perioada anilor ’70 au avut un impact semnificativ, abordând teme politice și sociale din viața de zi cu zi.
Unul dintre filmele celebre ale sale, „L’Attentat” (1972), cu Jean-Louis Trintignant, a fost inspirat de asasinarea opoziționarului marocan Mehdi Ben Barka în Franța. Acesta critica vehement guvernul francez și a fost interzis în mai multe locații, fiind un simbol al curajului său de a se opune cenzurii.
În 1973, Boisset a lansat filmul „R.A.S.” („Rien a signaler”), devenind unul dintre primii cineaști care a condamnat public războiul din Algeria. Filmul a fost controversat din cauza tematicii sale sensibile, iar cenzorii au cerut modificarea unor scene de tortură.
Cel mai celebru film al său, „Dupont Lajoie” (1975), s-a concentrat pe crimele rasiste din Marsilia și a fost însoțit de tensiuni și conflicte pe platourile de filmare, inclusiv atacuri și intimidări din partea extremelor drepte.
După o carieră marcată de lupta împotriva cenzurii, Yves Boisset s-a retras din cinematografie în 1991 și s-a dedicat producției de televiziune, unde a continuat să creeze lucrări apreciate, cum ar fi „L’Affaire Seznec” (1993), „L’Affaire Dreyus” (1995) și „Le Pantalon” (1997).
Un alt regizor cunoscut a murit
Regizorul și scenaristul Jeff Baena a murit la vârsta de 47 de ani, iar autoritățile au confirmat că decesul a avut loc într-un incident tragic, iar ancheta este în desfășurare pentru a stabili toate detaliile. Baena, cunoscut pentru lucrările sale independente, a fost căsătorit cu actrița Aubrey Plaza din 2021, dar relația lor a început în 2011. A debutat în cinematografie lucrând ca asistent de producție alături de regizori celebri precum Robert Zemeckis și David O. Russell.
În 2004, a co-scris scenariul filmului „I Heart Huckabees” și a continuat să regizeze filme apreciate de critici, printre care „Life After Beth” (2014), „Bachelor Party” (2016) și „Spin Me Round” (2022). Aceste producții au fost prezentate la Festivalul de Film Sundance, iar Baena a fost recunoscut pentru abordarea sa originală. Într-un interviu din 2022, regizorul a vorbit despre oportunitățile sale în cinematografie și despre colaborarea cu soția sa, Aubrey Plaza.