Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban spune de ce nu pot fi amânate alegerile parlamentare

Ludovic Orban spune de ce nu pot fi amânate alegerile parlamentare

04 oct. 2020, 21:30,
Bianca Rebegea în Actualitate

Ludovic Orban spune de ce nu pot fi amânate alegerile parlamentare. Astfel că, premierul României arată că propunerea legislativă referitoare la amânarea alegerilor nu poate fi dezbătută, deoarece legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data scrutinului nu este încă în vigoare. Orban este de părere că varianta propusă de Guvern, ca alegerile parlamentare să se desfășoare pe data de 6 decembrie a acestui an, este cea mai bună.

„Am văzut că s-a mai emis o decizie a CCR care pe mine m-a surprins şi bănuiesc că nu numai pe mine, dar asta e. Deocamdată nu afectează procesul electoral. Noi avem toate procedurile angajate şi aflate în derulare, în conformitate cu prevederile legale. Până nu se publică motivarea CCR, nu poate intra în vigoare legea prin care Parlamentul şi-a arogat competenţa de a stabili data alegerilor. Mai e până la intrarea în vigoare a legii. Proiectul de lege anunţat de domnul deputat Dohotaru, care urmăreşte stabilirea datei alegerilor la 14 martie, nu poate să intre încă în dezbatere pentru că nu este în vigoare legea care dă competenţa Parlamentului să stabilească data alegerilor. Evident, vom folosi toate pârghiile legale şi constituţionale.

Este nevoie de un Parlament nou, care să fie conform cu voinţa oamenilor, care să fie o oglindă fidelă a opţiunilor politice ale cetăţenilor români. Parlamentul de azi este votat în 2016, nu mai are nicio legătură cu realitatea politică, cu opţiunile politice ale românilor, este un Parlament controlat de PSD, care ia numai decizii care fac rău României. Fiecare zi în plus cu această majoritate duce la decizii care pot să facă rău pe termen mediu şi lung României”, a declarat Orban la România TV.

A fost depus oficial proiectul de lege pentru data alegerilor parlamentare: 14 martie 2021!

La Senat a fost înregistrată vineri, 2 octombrie, o propunere legislativă pentru stabilirea datei alegerilor parlamantare. Data propusă este 14 martie 2021. Iniţiatorul este deputatul independent Adrian Dohotaru, fost membru USR.

Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui Klaus Iohannis și au decis că legea care prevede că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare este constituţională.

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a cerut deja public amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021. Guvernul Orban stabilise data alegerilor parlamentare pentru 6 decembrie, însă actualul context epidemiologic ar putea să împiedice desfăşurarea alegerilor la termen.

Deputatul independent Adrian Dohotaru, fost membru USR, a explicat de ce a propus data de 14 martie 2021.

 „Am propus data de 14 martie 2021. Sunt convins că dacă are loc o analiză obiectivă, orice parlamentar ar trebui să țină cont de argumentele prezentate în expunerea de motive, care sunt valabile și alegerile trebuie să aibă loc în luna martie 2021. Sănătatea cetățenilor prevalează. Aceste alegeri trebuie să fie relevante și tocmai de aceea trebuie să le pregătim bine. Peste 100 de state au decis amânarea alegerilor tocmai din cuza pandemiei de COVID-19. M=-am consultat cu epidemiologi, cu cetățeni. Am constatat că există multe temeri și de aceea trebuie să reducem cât mai mult riscurile. Am trecut de pragul de 2.000 de cazuri pe zi și e normal să amânăm data alegerilor pentru 2021“, a spus Adrian Dohotaru.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`