Prima pagină » Local » Ludovic Orban și deputatul de Iași, Alexandru Kocsis au fost propuși pentru excludere din PNL. UPDATE: Parlamentarilor le-au fost date 24 de ore timp să se răzgândească – SURSE
Ludovic Orban și deputatul de Iași, Alexandru Kocsis au fost propuși pentru excludere din PNL. UPDATE: Parlamentarilor le-au fost date 24 de ore timp să se răzgândească - SURSE

Ludovic Orban și deputatul de Iași, Alexandru Kocsis au fost propuși pentru excludere din PNL. UPDATE: Parlamentarilor le-au fost date 24 de ore timp să se răzgândească – SURSE

01 nov. 2021, 21:05,
BZI.ro, în Local

În aceste momente, sunt tensiuni uriașe în cadrul şedinţei din PNL. Vorbim despre iminenta depunere a mandatului de către premierul desemnat, Nicolae Ciucă, dar și despre faptul că se ia în calcul excluderea a mai multor deputaţi liberali. Așadar, conform unor surse, mai mulţi lideri de filiale au propuse excluderea lui Ludovic Orban dar și a lui Alexandru Kocsis, deputat de Iași

Gigel Știrbu, Emil Boc și Gheorghe Flutur au fost cei care au propus excluderea lui Ludovic Orban, Ionel Dancă și a lui Alexandru Kocsis din partid.

UPDATE: Tot conform acelorași surse se pare că PNL le-a dat 24 de ore, timp de gândire, parlamentarilor care au ieșit din grupul parlamentar liberal. Așadar, aceștia au timp până miercuri să intre în grupul parlamentar PNL. În caz contrar, aceștia vor fi excluși din partid.

Ludovic Orban, Ionel Dancă și deputatul de Iași, Alexandru Kocsis, ar putea fi excluşi din PNL

Sursele au arătat faptul că, după ce Ludovic Orban și mai mulți liberali şi-au dat demisia din grupul parlamentar PNL, mai mulţi lideri de filiale au supus la vor excluderea acestora. Pe listă s-ar regăsi și deputatul de Iași, Alexandru Kocsis şi Ionel Dancă.

Vă aducem aminte faptul că, după Ludovic Orban, rând pe rând și-au anunțat demisia din grupul parlamentar PNL alți 14 deputaţi sau senatori. Aceștia au declarat că vor rămâne membri PNL dar nu vor mai face parte din grup. Parlamentarii sunt nemulţumiţi de faptul că Ludovic Orban a pierdut șefia partidului şi, conform acestora, pentru faptul că președintele Klaus Iohannis a jucat un rol definitoriu în acest lucru.

Așadar, propunerea a fost făcută în această seară doar că nu poate fi dusă la bun sfârșit fără un vot majoritar din BPN, astfel de decizii neputând fi luate într-o ședință BEX, aşa cum este cea din această seară.

BEX va vota depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă

O altă decizie care ar urma să fie luată în PNL este cea de depunere a mandatului premierului desemnat Nicolae Ciucă. Dacă acest lucru se va întânpla, atunci președintele va avea două opțiuni, fie demararea alegerilor anticipate fie desemnarea unui alt premier. Conform acelorași surse, se pare că jocul politic este unul pe placul președintelui care l-ar propune din nou pe Nicolae Ciucă, în acest fel dându-i răgaz pentru a negocia cu PSD și cu USR și pentru flexibilizarea mandatului.

Care este scenariul alegerilor anticipate! Președintele Klaus Iohannis este descurajat de CCR într-un asemenea demers

În decizia CCR de pe data de 24 februarie 2020 se arată faptul că alegerile anticipate trebuie să fie ultima soluție și că președintele Klaus Iohannis trebuie să găsească soluții din ieșirea din criză:

„Curtea reține în acest sens că o caracteristică a instituțiilor politice, a autorităților publice de rang constituțional, este stabilitatea. Pentru a asigura realizarea rolului și buna funcționare a acestora, legiuitorul constituant a prevăzut mandate a căror durată este reglementată în textele Constituției sau/și alte garanții ale stabilității instituționale. În cazul autorităților publice pentru care s-au prevăzut mandate, încetarea mandatelor înainte de termen poate interveni în cazuri excepționale, strict și limitativ reglementate la nivel constituțional, tocmai pentru conservarea stabilității instituționale și împiedicarea eventualelor abuzuri. (…) se arată în textul CCR.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *