Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban, președintele PNL, susţine că nu trebuie să existe cvorum pentru ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu să poată fi citită în Parlament
Ludovic Orban, președintele PNL, susţine că nu trebuie să existe cvorum pentru ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu să poată fi citită în Parlament

Ludovic Orban, președintele PNL, susţine că nu trebuie să existe cvorum pentru ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu să poată fi citită în Parlament

09 sept. 2021, 10:38,
BZI.ro, în Actualitate

Este ziua zero pentru Guvernul Cîțu. Asta pentru că, începând cu ora 16.00, în plenul reunit al Parlamentului României urmează să fie citită moţiunea de cenzură. De altfel, președintele PNL susţine că nu trebuie să existe cvorum pentru ca acest lucru să se întâmple. În altă ordine de idei, Ludovic Orban este, împreună cu Anca Dragu, cel care a convocat şedinţa reunită.

Pe de altă parte, tabăra premierului Cîțu se opune moţiunii de cenzură, Florin Cîțu spunând zilele trecute că a sesizat CCR referitor la un posibil conflict constituţional dintre Parlament şi Guvern. O altă problemă reclamată de cei din PNL este reprezentată de veridicitatea semnăturilor dar și de textul moțiunii care nu ar fi constituțional.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu poate fi citită în Parlament fără să existe cvorum, susţine Ludovic Orban

Președintele PNL a oferit o declaraţie în contextul în care în cursul zilei de joi, începând cu ora 16.00 în Parlamentul României urmează să fie citită moţiunea de cenzură. Ludovic Orban a declarat că, în pofida faptului că va exista, cel mai probabil, un boicot al PNL și PSD, moţiunea poate fi citită nefiind necesar un existența unui cvorum:

„Nu sunt la curent cu astfel de propuneri. Moțiunea nu poate fi amânată până la calendele grecești. Constituția dă termen maxim de cinci zile. Decizia CCR invocă celeritatea în dezbatere și supunere la vot. Constituția și deciziia CCR se aplică și dacă există precedente anterioare și ulterioare. Sub nicio formă, pentru Florin Cîțu nu ar fi un câștig amânarea moțiunii până după Congres. Acolo votul se dă pe fiecare candidat. Eu sunt în calitate de președinte al Camerei, mă ghidez după Constituție și după principiile statului de drept. Dacă nu e cvorum, ședința nu se poate desfășura. Nu e nevoie de cvorum la citirea moțiunii, e necesar cvorumul numai la ședințe la care se adoptă legi”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, atac voalat la echipa lui Florin Cîțu! Ce spune despre o posibilă înţelegere cu PSD

Pe de altă parte, președintele PNL a declarat faptul că el personal nu a avut nicio discuţie cu membrii PSD. Totuşi, Ludovic Orban a lansat un atac voalat către echipa lui Florin Cîțu spunând că dacă există membri care au discutat cu cei din PSD aceștia au încălcat promisiunile făcute românilor:

”În ceea ce mă privește pe mine, ca președinte al PNL, nu am avut nicio discuție cu cei de la PSD. Dacă sunt colegi care au avut negocieri cu PSD încalcă toate promisiunile făcute românilor și toate poziționările strategice ale PNL”, a spus Ludovic Orban.

Declaraţiile vin în contextul în care moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR este boicotată în Biroul Permanent Reunit (BPR) de către cei din PNL și cei din PSD. Cei din PNL, în frunte cu Florin Cîțu susţin că moţiunea de cenzură este neconstituţională din mai multe puncte de vedere. De exemplu Alina Gorghiu susţine că textul moţiunii este neconstituţional iar premierul Florin Cîțu consideră că există probleme la veridicitatea semnăturilor, reclamând că acestea nu au fost depuse în original.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *