Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban lansează un atac direct la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion! Consideră că Guvernul pune piedici Parlamentului în desființarea SIIJ
Ludovic Orban lansează un atac direct la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion! Consideră că Guvernul pune piedici Parlamentului în desființarea SIIJ

Ludovic Orban lansează un atac direct la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion! Consideră că Guvernul pune piedici Parlamentului în desființarea SIIJ

24 iun. 2021, 12:21,
în Actualitate

Ludovic Orban a anunțat că legea de desființare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a trecut mai departe, iar ministrul Justiției, Stelian Ion, a solicitat punctul de vedere al Comisiei de la Veneția.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este o instituție operativă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a cărei activitate, intrată în funcțiune pe data de 23 octombrie 2018, constă în urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de magistrați (judecători și procurori), incluzând magistrații militari și membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ludovic Orban susține că Guvernul sabotează Parlamentul

Președintele Camerei Deputaților afirmă că puterea legislativă nu se mișcă lent, dar Guvernul sabotează Parlamentul. Acesta a menționat că ministrul Justiției a sesizat Comisia de la Veneția fără a informa pe nimeni, ceea ce a determinat sistarea întregii proceduri parlamentare pentru a se afla poziția forului european.

”Pe legea SIIJ lucrurile s-au întâmplat în felul următor: noi am convenit o formă pe care am și susținut-o, a trecut destul de greu la Camera Deputaților, după care, fără să ne spună, ministrul Justiției a sesizat Comisia de la Veneția. Nu poate nimeni să ne spună că ne mișcăm greu.

Ulterior, am decis să așteptăm punctul de vedere de la Comisia de la Veneția, iar imediat ce vine răspunsul vom convoca o ședință a coaliției pentru a conveni forma pe care o vom adopta și ulterior vom avea sesiune extraordinară la Senat.

Repet, nu noi am tergiversat adoptarea legii, au fost alți factori care au ținut de puterea executivă, nu de Parlament.”, a declarat Ludovic Orban.

CCR a decis că SIIJ funcționează legal

Într-o decizie luată în urmă cu ceva timp, Curtea Constituţională a României (CCR) a explicat că SIIJ funcţionează constituțional în raport cu hotărârea recentă a Curții de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Deoarece Hotărârea CJUE din 18 mai 2021, pronunțată în cauza C-355/19, nu poate fi considerată un factor determinant al unui reviriment jurisprudențial sub aspectul constatării incidenței Deciziei 2006/928/CE în controlul de constituționalitate și, implicit, a încălcării art.148 din Constituție, Curtea Constituțională a decis:

1. Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.88 ind.1 alin.(1)-(5), ale art.88 ind.2 – ind.7, ale art.88 ind.8 alin.(1) lit.a)-c) și e) și alin.(2), precum și ale art.88 ind.9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituționale în raport cu criticile formulate; (…) se arată în decizia CCR.

Stelian Ion insistă să desființeze SIIJ, fără nici cea mai mică intenție de a o reînființa

Pe lângă decizia CCR care atestă funcționalitatea legală a SIIJ, există de asemenea un raport halucinant al Inspecției Judiciare, aprobat și de CSM, despre abuzuri efectuate de judecători și procurori.

Cu toate acestea, ministrul Justiției continuă să își susțină declarația din data de 10 mai 2021, conform căreia nu are de gând să transforme SIIJ-ul actual într-o instituție neutră, care să urmărească și să sancționeze neregulile din magistratură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *