Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban își cere scuze pentru inconvenientele create: „Nu se închid pieţele, se suspendă pe o perioadă de 30 de zile”

Ludovic Orban își cere scuze pentru inconvenientele create: „Nu se închid pieţele, se suspendă pe o perioadă de 30 de zile”

08 nov. 2020, 22:15,
Bianca Rebegea, în Actualitate

Duminică, 8 noiembrie 2020, premierul Ludovic Orban a declarat, la B1Tv, că măsurile privind suspendarea activității în piețele închise s-au luat pentru protejarea persoanelor vârstnice, vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus. Mai mult, el a punctat și discuțiile privind găsirea unor soluții, de către primari, referitoare la posibilitatea producătorilor de a-și vinde marfa.

„Am discutat personal cu peste o sută de primari de municipii şi de oraşe ca să pună la punct, că la orice situaţie trebuie găsite soluţii. Sunt pieţe închise care nu pot fi deschise, sunt pieţe care au pereţi retractabili, sunt multe pieţe deschise. (…) S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că noi nu protejăm producătorii autohtoni. În toate discuţiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toţi producătorii români care desfac marfa în pieţe să poată să o desfacă în continuare”, a declarat Ludovic Orban duminică seară, la B1 Tv.

Acesta a menționat că a solicitat prefecţilor să aibă întâlniri cu primarii şi să stabilească un plan de măsuri, pentru a permite producătorilor să își vândă produsele în continuare. Astfel, s-a ajuns la concluzia că tarabele vor fi amenajate în parcări şi în spaţiile din jurul pieţelor.

Ludovic Orban își cere scuze

Premierul României și-a cerut scuze pentru inconvenintele, pe care le-a creat o dată cu instaurarea măsurii privind piețele închise, însă a precizat că este necesară reducerea riscului de contaminare, cu precădere în rândul persoanelor vârstnice.

„Ne cerem scuze, inca o data, pentru inconvenientele pe care le producem, dar vrem să reducem la minimum riscul de contaminare mai ales la persoanele cu varsta inaintata. Este un inconvenient pe o perioada de timp limitata, sper sa depasim”, a declarat premierul.

„Nu se închid pieţele, că aşa s-a transmis, se suspendă o perioadă de 30 de zile, vedem cum evoluează în perioada asta. Se suspendă doar activitatea celor care funcţionează în spaţii închise” a explicat Orban

Mai mult, el a arătat că în cele mai multe ţări europene pieţele sunt volante.

Orban a argumentat că decizia de a închide pieţele a fost luată, împreună cu alte decizii, în situația în care „există un risc de suprasaturare a sistemului medical” şi în contextul în care numărul cadrelor medicale care pot avea grijă de pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 este limitat iar medicii, la rândul lor, „ating limita rezistenţei umane”.

”Măsurile le-am luat ţinând cont de evaluările făcute de specialişti în sănătate publică privind principale locuri unde se infectează oamenii”, a adăugat premierul.

Premierul precizează că în piețele închise nu se respectă toate normele sanitare

Ludovic Orban a mai adăugat că au fost efectuate controale în piețele închise, dar acestea „nu au dus la un rezultat, pentru că nu a crescut gradul de conformare”. De asemenea, el a menționat că majoritatea persoanelor care merg în piețe sunt vârstnice, fiind cele mai vulnerabile în fața virusului.

Premierul a afirmat că fiecare consumator va fi în continuare liber să aleagă dacă achiziţionează fructe şi legume din piaţă sau din supermarket.

„Plâng pe umerii producătorilor autohtoni PSD-iştii care parcă au făcut tot ce au putut în ultimii ani ca să-i pună pe butuci pe producătorii autohtoni”, a mai declarat şeful Executivului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *