Miercuri, 28 octombrie, premierul României, Ludovic Orban, a solicitat, în cadrul ședinței de Guvern, introducerea mai multor spitale în circuitul COVID, cu scopul de a crește capacitatea de la Terapie Intensivă. Această solicitare apare ca răspuns la creșterea numărului pacienților în stare gravă. Totodată, el a cerut punerea în folosință a paturilor existente, dar nefolosite. Într-o discuție cu Raed Arafat, șeful DSU și cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, premierul a spus: „Trebuie introdus oxigen. Ce mare filosofie?”
„Părerea mea este că trebuie să fim pregăţiţi să mai introducem spitale în structura de spitale COVID sau spitale suport COVID, pentru a creşte capacitatea de tratare în secţiile de terapie intensivă”, a spus Orban.
Orban a oferit exemplul spitalului Witting, unde doar șase paturi ATI sunt funcționale, și al centrului din Pipera, unde din 500 de paturi funcționează doar 100.
„Sunt aproape 400 care sunt cu capacitate de cazare în condiții bune, dar nu au oxigen, și această capacitate trebuie crescută prin introducerea de oxigen”, a spus Arafat.
„Trebuie introdus oxigen. Ce e așa mare filosofie?”, a răspuns Orban.
Premierul: „Trebuie să ne adaptăm să creştem capacitatea la ATI”
Prim-ministrul a completat că trebuie avută în vedere creșterea capacității de paturi la Terapie Intensivă, fiindcă trebuie ținut pasul cu numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus, care se agravează pe zi ce trece.
„Pe măsură ce cresc cazurile noi trebuie să ne adaptăm să creştem capacitatea la ATI. Am discutat la Victor Babeş, unde există cu adevărat capacitatea de a pune în funcţiune noi paturi. O tot plimbă că nu au aviz. Aici DSP trebuie cu celeritate să avizeze capacitatea de asistare. Şi paturile să fie operaţionalizate într-un timp foarte scurt, 48 de ore, maxim 72 de ore”, a adăugat el.
Ludovic Orban, despre situația epidemiologică din România: „Trebuie să fim şi mai atenţi şi mai vigilenţi”
Premierul României, Ludovic Orban, a declarat că situația epidemiologică din România este una satisfăcătoare, spre deosebire de cea a altor state. Cu toate acestea, nu ar trebui să renunțăm la a mai respecta restricțiile, ci trebuie să fim vigilenți, pentru ca situația să nu scape de sub control.
„Europa este confruntată cu o creştere dramatică a numărului de infectări cu noul coronavirus. Situaţia comparativă ne-ar putea genera o stare de satisfacţie, dar trebuie să fim şi mai atenţi şi mai vigilenţi în toată acţiunea noastră în perioada următoare în bătălia contra covid-19. E clar că multe ţări se confruntă cu o creştere aproape inexplicabilă a numărului de cazuri şi multe ţări iau restricţii ca în perioada primului val.”, a afirmat Ludovic Orban.
Ludovic Orban a subliniat că obiectivul tuturor trebuie să fie oprirea creșterii numărului de cazuri, fără afectarea economiei.
„Obiectivul nostru trebuie să fie să stopăm cu orice preţ creşterea numărului de cazuri, evident fără să afectăm activitatea economică, dar să implementăm cu eficienţă toate deciziile pe care le-am luat”, a declarat Ludovic Orban.