Șeful Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a transmis într-o declarație de presă, luni, 19 octombrie 2020, faptul că liberalii vor depune listele candidaților la parlamentare, marți, 20 octombrie. O zi după, adică pe 21 vor fi depuse listele la nivelul fiecărui județ al României. Premierul Ludovic Orban arată că liberalii au strâns nu mai puțin de 600.000 de semnături.
„Astăzi am decis strategia de campanie și o serie de elemente legate de depunerea candidaturilor. Mâine, la ora 12.00, vom depune listele. Până la ora actuală avem peste 600.000 de semnături pentru candidații PNL. Evenimentul pentru depunerea listelor îl vom face la nivel național, iar pe data de 21 vom depune listele la nivelul fiecărui județ, pentru a îndeplini întreaga procedură”, a transmis Ludovic Orban.
Ludovic Orban a reacționat după ce Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei, nu a știut datele epidemiei
Premierul României, Ludovic Orban, nu a dorit să comenteze declarația prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, care nu a fost pus în temă cu privire la rata de infectare din Capitală, menționând doar că nu a urmărit declarația acestuia. Prim-ministrul a ținut totuși să adauge faptul că va evalua activitatea prefectului.
„A convocat Comitetul pentru Situații de Urgență la nivelul Municipiului București pentru astăzi la ora 15.00. Este important ca acest Comitet pentru Situații de Urgență să dispună toate măsurile și planul de implementare al măsurilor care sunt stabilite în lege și în HG privind starea de alertă. N-am urmărit declarațiile dlui prefect, dar noi vom face o evaluare a activității fiecărui prefect. Când vom avea o decizie de comunicat o vom comunica”, a spus premierul, adăugând că nu stă să numere timpul de reacție. Premierul a dat asigurări că prefectul își va face treaba.
Prefectul Capitalei a dat, duminică, 18 octombrie 2020, la un post de televiziune, declarații neclare privind rata de infectare din București. Mai apoi, Gheorghe Cojanu a intrat din nou în direct la același post TV și a explicat că se afla la cumpărături când a fost interpelat care este rata de infectare. Acesta a admis că se mai „bâlbâie” în comunicarea publică pentru că este permanent „în tensiune”.
Ludovic Orban a oferit explicații cu privire la candidații PNL la parlamentare cu probleme cu legea
În continuarea declarației de presă, Ludovic Orban a spus că o parte din candidații Partidului Național Liberal la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie care fie au probleme cu legea, fie sunt suspectați nu încalcă criteriile de integritate ale PNL.
„Domnul Voiculescu de la Olt nu se află în situațiile prevăzute de codul PNL, el a fost achitat de instanța de fond și acum intră iar la judecată. Alin Drăgulin e membru PNL de 20 de ani, a fost un membru activ, a construit organizații, a fost președintele Tineretului. Lista la Călărași a făcut-o după consultare cu toți primarii. În privința domnului Alexandru Popa vă spun că îl cunosc personal, e absolvent al facultății de Medicină Veterinară, are două masterate, e doctorand și e căsătorit. E unul din cei mai de succes fermier, m-am interesat, nu a existat niciun fel de cercetare sau sancțiune. Este un candidat extrem de serios”. a explicat Orban.
Ludovic Orban, despre închiderea şcolilor
Prim-ministrul Orban menționează că deși unitățile de învățământ din Capitală, private sau publice, vor fi închise timp de 14 zile. După cum a fost și propus de ministrul Educației și Cercetării, școlile își vor desfășura activitatea exclusiv online. Astfel, creşele şi after-school-urile nu intră sub incidenţa acestei măsuri. Alte restricții luate după ce Bucureștiul a intrat sub scenariul roșu al cazurilor Covid-19 pot fi consultate aici.
„Activităţile în creşe şi after-school-uri nu fac obiectivul reglementărilor, nu fac parte din activităţile care intră sub restricţii când este depăşit indicele de 3 la mie”, a declarat Orban.
Premier a explicat şi ce se va întâmpla după cele 14 zile în care cursurile sunt suspendate: „După 14 zile se va face evaluarea. Dacă indicele cade sub 3 la mie se reiau activităţile. Nu am considerat că se poate relua activitatea într-un interval mai scurt de 14 zile. Am considerat că trebuie să curgă un interval de 14 zile pentru ca toate aceste măsuri să dea efect în ceea ce priveşte oprirea răspândirii virusului.”
Premierul, despre dotarea secțiilor ATI
Orban a refuzat vehement să ofere informații suplimentare privind dotarea secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă, acolo unde se tratează pacienți de coronavirus. Orban precizează că ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, este pregătit pentru a face față creșterii numărului de pacienți internați la ATI.
„Noi avem o capacitate în creștere și o putem creștere constant. Avem plan făcut în privința unităților unde se poate crește capacitatea și plan privind dotarea secțiilor unde se tratează pacienți COVID. Avem în plan și să creșterm capacitatea de angajați a acestor secții până la nivelul necesar. Am avut discuții pe tema asta cu ministrul Sănătății, orice detaliu legat de creșterea capacității de la AŢI se cuvine să fie dat de ministrul Sănătății”, a declarat Orban.
Ludovic Orban își cere scuze public față de un director de spital
Ludovic Orban a găsit prilejul oportun să-și ceară scuze public față de directorul ”Spitalului Witting” din Capitală, asta pentru că a spus că secția ATI de la acest spital nu este operațională.
”Am vrut să-mi cer scuze pentru că am făcut o afirmație privitoare la Spitalul Witting, vreau să o felicit pe doamna director pentru determinare, pentru modul cum a acționat. A fost o eroare din cauza unei informații greșite pe care am primit-o.”, a spus Ludovic Orban.
Declarația pentru care Ludovic Orban și-a cerut scuze public:
„Împreună cu Ministerul Transporturilor, operaţionalizaţi Spitalul Witting, pentru că acolo secţia ATI este o investiţie făcută de curând, la un nivel de înzestrare extrem de mare, trebuie asiguraţi medici prin detaşare. (…) Împreună cu dl ministru, chemaţi pe domnul director al spitalului să ia toate măsurile pentru operaţionalizarea secţiei. Dacă nu, să se ducă acasă”, a transmis Orban