Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban explică de ce trebuie purtată mască: „Nu ne-am născut cu cravata la gât sau pantofi cu toc cui!“

Ludovic Orban explică de ce trebuie purtată mască: „Nu ne-am născut cu cravata la gât sau pantofi cu toc cui!“

16 sept. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Premierul Ludovic Orban explică de ce trebuie purtată mască. Ludovic Orban susține că oamenii trebuie să se obișnuiască să lupte cu COVID-19 respectând regulile legate de purtarea măștii, dezinfectare și spălatul pe mâini mai des.

„Nu cred că noi restricții trebuie impuse, dimpotrivă, trebuie o permanentă acțiune de dialog, de informare, astfel încât oamenii să înțeleagă că ei sunt cei care trebuie să se protejeze și mai ales să îi protejeze și pe cei din jur”, a spus Orban.

Premierul a mai spus că s-ar bucura să se găsească cât mai curând un vaccin, dar până când acest lucru se va întâmpla, va trebui să respectăm purtarea măștii, să ne dezinfectăm, să ne spălăm pe mâini mai des, să renunțăm la gesturile de prietenie și de afecțiune față de cei apropiați“, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban explică de ce trebuie purtată mască: „Nu ne-am născut cu cravata la gât sau pantofi cu toc cui!“

Prim ministrul a vorbit și despre purtarea măștii și a făcut niște comparații legate de adaptabilitate.

„Cred că omul nu s-a născut cu cravata la gât, de exemplu. Cu toate acestea, ne-am obișnuit cu cravata la gât. Omul nu s-a născut încălțat, cu toate acestea mă uit și acum pe gazon la pantoful cu toc cui. Omul s-a obișnuit cu astfel de lucruri și cred că adaptabilitatea noastră e cea care trebuie să genereze resortul de evoluție și de mișcare într-o direcție care mi se pare firească și normală”, a menționat Ludovic Orban.

Recomandări făcute de premier pentru ziua alegerilor

Premierul a declarat că în ziua alegerilor locale, oamenii care resimt anumite simptome să ceară deplasarea urnei mobile. Orban a precizat că urna mobilă va asigura dreptul la vot al celor aflați în izolare sau carantină.

„Recomandarea noastră pentru toți cei care au simptome și n-au fost diagnosticați, să ceară urna mobilă. Vom asigura dreptul la vot pentru persoanele cu probleme de sănătate, pentru cei aflați în carantină, pentru cei aflați în izolare. Este recomandat să ceară deplasarea urnei mobile“, a declarat Ludovic Orban.

„Cei care vor veni fără mască la vot, vor primi mască“

Prim ministrul a precizat că persoanele care vor veni la vot fără mască de protecție vor primi deoarece au fost prevăzut un stoc de măști la secțiile de votare.

„Important este să respectăm regulile: dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea din secțiilor de votare, purtarea măștii. Cei care vor veni fără mască la vot, vor primi mască. Am prevăzut un stoc de măști pentru fiecare secție de votare, în funcție de numărul de cetățeni înscriși pe listele electorale.”, a menționat Ludovic Orban.

Șeful Departamentului de Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că dacă o persoană refuză să poarte masca de protecție nu va fi lăsată să intre în secția de votare. Asta nu înseamnă că acea persoană este împiedicată să voteze, ci că regulile de igienă și protecție adoptate trebuie respectate.

Conform Legii 135/2020, la secțiile de vot, ar trebui să fie rezerve de măști pentru cei care vin la secția de vot fără masca.

„Regulile stabilite includ purtarea măștii în secția de vot pentru toți care se află în interiorul secției, inclusiv votanții. Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă purtarea măștii în interiorul secției de vot este una din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secției ore în șir precum și alegătorii care vor fi în interiorul secției așteptând să ajungă la urne“, precizează Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *