Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seară, la România TV, că măștile neconforme au fost scoase de pe piață și a recomandat cumpărarea de măşti produse în România.
„Informaţiile au rezultat în urma controalelor ANPC. A dat toate sancţiunile în conformitate cu legea, au fost scoase de pe piaţă măştile care nu sunt autorizate şi ANPC-ul va continua controale în forţă privind măştile neconforme. Vameşul nu desface neapărat masca, face vămuirea, nu stabileşte calitatea. Sigur că trebuie să verifice dacă produsul este cel din actele de intrare în ţară, dar aici trebuie să existe din perspectiva tuturor celor implicaţi controale foarte serioase”, a declarat Ludovic Orban.
Întrebat dacă, în acest context în care s-a dovedit că multe dintre măştile puse pe piaţă sunt neconforme, se menţin amenzile date celor care nu au respectat norma privind purtarea măştii, premierul a răspuns că nu se poate discuta despre calitatea unei măşti în cazul în care o persoană nu poartă masca de protecţie.
„Nu are nicio legătură calitatea măştii cu portul sau neportul măştii sau portul necorespunzător. Noi am permis şi folosirea unor măşti de bumbac. A nu purta mască sau o purta nepotrivit atrage amenda indiferent de masca folosită. Iar în cazul nepurtării măştii nu poate fi vorba de o mască neconformă. Normal că amenda se dă, nu au nicio legătură cu faptul că sunt măşti neconforme care sunt în comerţ”, a răspuns Ludovic Orban.
Premierul a recomandat românilor să achiziţioneze măşti de protecţie produse în România.
„Să ştiţi că dintre cele controlate cele mai multe provin din alte ţări, de preferinţă din China şi ele sunt aduse pentru că li se permite unor companii din China să producă măşti neconforme”, a adăugat premierul.
Orban a explicat că au fost şi situaţii în care cei care au importat măşti au fost înşelaţi, primind produse cu alte caracteristici decât cele pe care le-au comandat. În acest context, şeful Guvernului a recomandat „să se cumpere măşti din producţia internă”; întrucât sunt zeci de producători care produc măşti conforme în România, Ludovic Orban susţinând că el poartă o masă făcută de un producător român, o firmă din Maramureș. „Produc măști de calitate, știu 100% ca sunt conforme”, a indicat el.
În ceea ce priveşte calitatea vaccinului anti-SARS-CoV-2 care va fi adus în România, prim-ministrul dă asigurări că acesta va fi acelaşi şi va avea aceeaşi calitate cu cel distribuit în celelalte ţări ale Uniunii Europene.
ANPC a făcut mai multe controale în urma cărora a găsit măşti neconforme, aplicând amenzi şi transmiţând alerte în Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Uniunii Europene – RAPEX.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat miercuri că aproximativ jumătate din măştile care se găsesc în comercializare în momentul de faţă în reţelele de distribuţie nu ne protejează.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că măştile neconforme trebuie retrase din comerţ şi comercianţii amendaţi, subliniind că trebuie să facem diferenţa între măşti de protecţie şi pur şi simplu obiecte cu care poţi să acoperi faţa, gura, care nu au acelaşi grad de protecţie.” Am vorbit astăzi cu ministrul Popescu şi mi-a relatat că ANPC a verificat şi a găsit foarte multe măşti neconforme. Ele trebuie retrase din comerţ şi comercianţii amendaţi. Mi-a spus că sunt destui producători în ţară şi atunci probabil vor fi acestea mai mult comercializate. Trebuie să facem diferenţa între măşti de protecţie şi pur şi simplu obiecte cu care poţi să acoperi faţa, gura, care nu au acelaşi grad de protecţie. Iar ANPC trebuie să verifice ca o mască de protecţie, să fie mască de protecţie şi nu altceva”, a răspuns preşedintele, solicitat să comenteze afirmaţiile ministrului Economiei Virgil Popescu referitoare la măştile neconforme aflate la vânzare.
Măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie vor fi vândute sub denumirea ”acoperitoare facială de utilizat în colectivitate”, conform unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). De asemenea, pe ambalaj trebuie să se regăsească termenul de valabilitate, principalele caracteristici tehnice şi calitative, compoziţia,instrucţiuni de depozitare şi păstrare, nivelul eficienţei filtrării, metoda de testare a eficienţei filtrării utilizate, de exemplu, referinţa de identificare standard sau metoda de testare naţională, tipul de acoperitoare facială de utilizat în colectivitate, respectiv „reutilizabile” sau „de unică folosinţă”. Tot pe ambalaj, trebuie precizat că produsul nu este eficent în cazul persoanelor bolnave, precum şi recomandări legate de modul în care acesta trebuie purtat, inclusiv cea conform căreia aceasta trebuie ”să fie purtată pe piele”, iar ”bărbile pot reduce eficienţa de filtrare sub limitele stabilite”.