Prima pagină » National » Ludovic Orban, despre situația epidemiologică din România: „Situaţia comparativă ne-ar putea genera o stare de satisfacţie”

Ludovic Orban, despre situația epidemiologică din România: „Situaţia comparativă ne-ar putea genera o stare de satisfacţie”

28 oct. 2020, 20:45,
Bianca Rebegea, în National

Miercuri, 28 octombrie, premierul României, Ludovic Orban, a declarat că situația epidemiologică din România este una bună, în comparație cu a altor state. Însă, nu ar trebui să renunțăm la a mai respecta restricțiile, ci trebuie să fim vigilenți, pentru ca situația să nu scape de sub control.

„Europa este confruntată cu o creştere dramatică a numărului de infectări cu noul coronavirus. Situaţia comparativă ne-ar putea genera o stare de satisfacţie, dar trebuie să fim şi mai atenţi şi mai vigilenţi în toată acţiunea noastră în perioada următoare în bătălia contra covid-19. E clar că multe ţări se confruntă cu o creştere aproape inexplicabilă a numărului de cazuri şi multe ţări iau restricţii ca în perioada primului val.”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că obiectivul tuturor trebuie să fie oprirea creșterii numărului de cazuri, fără afectarea economiei.

„Obiectivul nostru trebuie să fie să stopăm cu orice preţ creşterea numărului de cazuri, evident fără să afectăm activitatea economică, dar să implementăm cu eficienţă toate deciziile pe care le-am luat”, a declarat Ludovic Orban.

Ce spune Ludovic Orban despre organizarea nunților și botezurilor

Premierul României a discutat despre organizarea nunților și botezurilor, dar și a altor petreceri. Ludovic Orban a subliniat că acestea nu vor putea fi organizate în spațiile de evenimente, însă vor putea fi făcute în locuințe. Ludovic Orban le recomandă românilor, mai ales tinerilor, să se abțină de la a organiza sau a participa astfel de petreceri.

„Am luat decizia de a nu mai permite organizarea de evenimente private. Nunți, botezuri, mese festive, sărbători în spații de evenimente sau în restaurante, pentru că, pe primul loc ca și cauză a infectării, erau aceste evenimente, în anchetele epidemiologice.

Sigur că astfel de petreceri se mai pot organiza dar numai în spații private, sfatul nostru este să se abțină, inclusiv tinerii, adolescenții, de la astfel de petreceri private”, a declarat Ludovic Orban.

Orban a precizat când și unde puteți să nu purtați mască

Ludovic Orban, premierul României, a adăugat o serie clarificări în legătură cu purtatul măștii de protecție în zonele unde această restricție este impusă. Premierul a declarat că, deși masca a devenit obligatorie în aer liber, în tot mai multe orașe și județe, există o serie de motive pentru care oamenii o pot da jos.

„Cei care stau la terase și mănâncă sau fumează își pot da măștile jos. Am înțeles de la cei care aleargă că le este greu, și atunci am decis că nici ei nu trebuie să poarte mască“, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a contrazis-o pe Raluca Turcan, după ce aceasta a anunțat că Guvernul ar putea închide mall-urile: „Nu cunosc aceste declarații”

Luni seara, 26 octombrie, Raluca Turcan, vicepremierul României, a anunțat că Guvernul ar putea decide închiderea mall-urilor, în cazul în care situația epidemiologică ar cere-o. Cu toate aceste, la Paris, Ludovic Orban, premierul, a contrazis-o pe Turcan și a anunțat că nu vor fi luate alte măsuri restrictive, ci se va aplica legislația.

”Nu cunosc aceste declarații, noi luăm decizii. Când avem decizii de anunțat, le anunțăm public. Poate s-a referit la cinematografe, la restaurantele din mall-uri care sunt afectate de restricțiile care sunt impuse de depășirea indicelui de 3 la mie. Nu intenționăm să luăm alte măsuri restrictive, ci să aplicăm legislația, ordinele comune, să implementăm măsurile necesare.”, a spus Ludovic Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *