Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban, despre salariile minerilor din Valea Jiului. Când vor fi acestea plătite
Ludovic Orban, despre salariile minerilor din Valea Jiului. Când vor fi acestea plătite

Ludovic Orban, despre salariile minerilor din Valea Jiului. Când vor fi acestea plătite

22 feb. 2021, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Ludovic Orban, președintele PNL, a vorbit luni, 22 februarie, despre salariile minerilor din Valea Jiului. Ludovic Orban a declarat că drepturile salariale vor fi plătite imediat ce va fi adoptată Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a ordonanței de urgență.

„O delegație a sindicatelor minerilor a fost primită de Virgil Popescu și Florin Cîțu. În urma discuțiilor, guvernul deja a adoptat o modificare a OUG pentru a permite plata pe o perioadă de trei luni a salațiilor din Fondul de Garantare. Practic s-a permis să se utilizeze bani din acest fond și pentru plata salariilor pentru companii aflate în insolvență. Tocmai să se poată plăti salarii”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban dă vina pe PSD

Liderul liberal a precizat că situația Complexului Energetic Hunedoara este una critică din cauza unor greșeli foarte importante făcute de guvernările PSD. Potrivit lui Ludovic Orban, nu a fost pus în practică un plan de restructurare și acordarea unui un ajutor de stat care nu a fost dat în condițiile reglementărilor existente la nivel european și care trebuie returnat.

„Am găsit o soluție temporară pentru plata salariilor minerilor. Felicit guvernul pentru că s-au mișcat foarte repede, dar, în perspectivă, trebuie să găsim o soluție care să stea în picioare. O companie cu active viabile trebuie să aibă capacitatea de a fi profitabilă, de a putea rămâne pe piață. Guvernul a fost extrem de atent, a negociat cu sindicatele, deja a fost adoptată OUG, se află în pregătire normele de aplicare a ordonanței. Imediat ce va fi adoptată Hotărârea de Guvern, salariile vor fi acordate”, a menționat Ludovic Orban.

Raluca Turcan: „Pe 25 și 26 februarie minerii își vor încasa plățile și beneficiile restante“

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 februarie, după o întâlnire cu liderii minerilor care protestează deja de câteva zile, că au fost stabilite mai multe măsuri care pot să conducă la ieșirea din impas în cazul minerilor din Valea Jiului.

Astfel, se vor aloca bani în trei tranșe pentru achitarea drepturilor salariale restante.

„Am agreat ca aceste plăți să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 26 minerii să încaseze plățile restante și beneficiile restant”, a menționat Raluca Turcan.

În plus, ministrul Muncii a mai spus că guvernul va adopta luni, 22 februarie, o hotărâre prin care vor fi prezentate normele de aplicare pentru procedura plăților.

Minerii blocaţi în Mina Lupeni au anunţat că vor intra în greva foamei

Protestele au continuat și luni, 22 febraurie, în Valea Jiului, unde o parte dintre minerii blocaţi, încă de săptămâna trecută, în Mina Lupeni, au anunțat luni, 22 februarie, că vor intra în greva foamei.

Minerii din Valea Jiului sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restante, din 15 februarie. Dintre cei peste 70 de mineri blocați în Mina Lupeni, 10 au anunţat că intră în greva foamei până când își vor primi banii restanți. Anunțul a fost făcut de liderului de sindicat Alin Sân.

Peste 200 de mineri de la toate exploatările miniere din Valea Jiului, de la Petroşani, Lonea, Livezeni şi Lupeni, s-au strâns pentru a protesta în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), din Petroşani.

Revendicările minerilor vizează plata salariilor şi a subvenţiilor, dar şi demisia directorul CEH, Samuel Dioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *