Prima pagină » National » Ludovic Orban, despre reducerea numărului de angajați din sectorul public: „Dacă va fi necesar, mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba”

Ludovic Orban, despre reducerea numărului de angajați din sectorul public: „Dacă va fi necesar, mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba”

29 nov. 2020, 20:30,
Bianca Rebegea, în National

Duminică seara, 29 noiembrie, Ludovic Orban, premierul României, a declarat la România Tv, că există posibilitatea să fie redus numărul angajaților din sectorul public, fiindcă unii dintre ei „se fac că muncesc”.

„Dacă va fi necesar, vom optimiza structurile instituţiilor publice, mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba. Înseamnă…oricum trebuie să facem simplificare, optimizare, digitalizare. Oricum trebuie să facem un audit, o evaluare a instituţiilor publice şi în mod evident e posibil să fie redus numărul de angajaţi în sectorul public. Dar să stea liniştit orice angajat care îşi face treabă într-o instituţie publică, nu este în pericol. Sunt în pericol cei care au fost obişnuiţi să se facă că muncesc”, a declarat Ludovic Orban.

Și Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, are în vizor bugetarii

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a anunțat soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar în 2021: tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina. Una peste alta, din reduceri de cheltuieli eu nu văd cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare. Ori, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB la 2% din PIB în anul 2024.

Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele 7 puncte din care scădem 2 puncte reducere de cheltuieli mai rămân 5 puncte aproximativ procente din PIB din creşteri de venituri. Şi aici mi se spune colectare mai bună. Foarte bine, colectare mai bună. Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, din ziua zero după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF, pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează…”, a subliniat Lazea.

„Trebuie făcut ceva ca încă de la anul să scadă deficitul sub 7%”

Conform convingerilor lui Valentin Lazea, se va ajunge la un deficit probabil de peste 8%, de la unul de peste 9% de anul acesta. Astfel, acest fapt ne-ar individualiza în sens negativ.

„Cehia îşi propune pentru anul viitor un deficit bugetar de – 4,9% pe care ei îl consideră foarte relaxat, Bulgaria îşi propune anul viitor un deficit de – 2,9%. Deci, în contextul acesta, să apari cu un deficit de peste 8%, chiar dacă Comisia poate nu te va penaliza şi va mai închide ochii un an, pieţele în schimb au toate şansele să te penalizeze. Trebuie făcut ceva ca încă de la anul să scadă deficitul sub 7%, aşa cum a promis de fapt ministrul Finanţelor Publice, fără a spune concret prin ce măsuri, dar în alte intervenţii a spus că va face numai prin colectarea mai bună a veniturilor această reducere de deficit.

Măcar să se ajungă la sub 7% anul viitor, însă chiar dacă s-ar realiza acest lucru rămâne de văzut cum se va putea face reducerea la până sub 3% la orizontul anului 2024 care, atenţie, este un an electoral şi ştim ce se întâmplă în România în ani electorali”, a atras atenţia Valentin Lazea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *