Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: „Nu putem adopta alte măsuri de relaxare!“
Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: „Nu putem adopta alte măsuri de relaxare!“

Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: „Nu putem adopta alte măsuri de relaxare!“

20 iul. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi, despre redeschiderea restaurantelor, că nu pot fi adoptate alte măsuri de relaxare în condițiile actuale. Având în vedere că numărul de noi infectări a cunoscut o creștere alarmantă săptămâna trecută, Ludovic Orban a precizat că nu pot fi luate alte măsuri de relaxare, nici măcar redeschiderea restaurantelor.

„Atât timp cât nu reușim să înregistrăm un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări, nu putem adopta alte măsuri de relaxare. Înțeleg problemele patronilor de restaurante. Îmi pare rău că a trebuit… Noi, în planul de relaxare, aveam prevăzut pentru data de 15 iulie data de redeschidere, desigur, cu măsuri, a restaurantelor în spații închise. Nu s-a putut”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: Se amână!

Premierul a adăugat că redeschiderea restaurantelor ar reprezenta o creștere a riscului epidemiologic. Această măsură va fi luată de-abia în momentul în care va exista o scădere a numărului de noi infectări cu COVID-19.

„Se va amâna până vom reuși să impunem un trend descendent a numărului de persoane infectate”, a adăugat premierul.

Reprezentanții teraselor, anunțați că vor fi controlați

Ludovic Orban s-a arătat deranjaty de faptul că patroni ide terase au fost avertizați înainte a avea controale făcute de poliție, jandermerie și DSP-uri. Premierul i-a acuzat pe cei care au fost în control că i-au avertizat pe reprezentanții teraselor. Astfel, inspectorii nu au descoperit nereguli. Premierul le-a cerut echipelor de control să se facă verificări bruște, fără să se anunțe nimic.

„Ce le-am solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control, să efectueze controalele brusc, pentru că până acum controalele efectuate la multe terase unde aveam imagini, semnale clare că nu se respectau regulile, când veneau controalele toată lumea respecta regulile. E clar că au avut ponturi din echipele de control și le-am solicitat prefecților să organizeze să anunț prealabil și fără să știe echipele unde se duc astfel încât direcția și locul de control să fie cunoscute de coordonatorul echipei de control”, a menționat Ludovic Orban.

Premierul a adăugat că nu pot fi impuse măsuri speciale pentru zonele de pe litoral.

„E greu să impui măsuri speciale (pe litoral – n.r.). Ce am crescut, am crescut prezența instituțiilor de control, astfel încât să creștem efectivele prezente, pentru că, este adevărat că pe litoral numărul de încălcări a regulilor este mai mare decât în alte zone. Nu cred că e necesar un regim special”, a adăugat premierul, care a menționat că a făcut apel către primari pentru a suspenda autorizațiile de funcționare agenților economici care nu respectă regulile de protecție sanitară.

Minsitrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că proprietarii teraselor ar trebui să respecte restricțiile impuse.

”În funcţie de evoluţie, vor fi şi anumite restricţii. Noi nu vrem să fie restricţii. Noi vrem ca toată lumea să conştientizeze şi să respecte acele norme. Când am făcut acele măsuri de relaxare, le-am făcut însoţite şi de un ordon de ministru, comun cu ministrul de resort, care prevedeau şi acele norme de funcţionare şi desfăşurare. Toată lumea şi le-a asumat, inclusiv acei agenţi economici care deschid în acel sens afacerile, dar rămâne să le şi respecte. În condiţiile în care nu vor fi respectate, vor fi şi controale mai înteţite în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *