Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban, despre negocierile cu George Simion, președinte AUR – VIDEO
Ludovic Orban, despre negocierile cu George Simion, președinte AUR - VIDEO

Ludovic Orban, despre negocierile cu George Simion, președinte AUR – VIDEO

14 dec. 2020, 14:01,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Șeful Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, nu contrazice faptul că formațiunea politică PNL a avut discuții cu liderii Alianței pentru Unirea Românilor, însă precizează că acestea nu au fost purtate de el, ci de un alt coleg.

„Nu mai dați informații pe surse, nu a existat nicio discuție legată de o altă negociere. Noi ne-am stabilit partenerii cu care negociem, e vorvba de UDMR și USR. Nu s-a discutat de alte alianțe. E posibil să se fi întâlnit cu vreun coleg de-al meu, dar cu mine nu s-a întâlnit””, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, întrebat dacă este dispus să renunțe la șefia Camerei Deputaților

Liderul liberal Ludovic Orban a menționat luni, 14 decembrie 2020, după ce a fost interpelat dacă este dispus să renunțe la șefia Camerei Deputaților pentru a debloca negocierile, că este capabil să ducă negocierile în mandatul dat de partid, confirmând totodată că a precizat că se poate ajunge la o competiție la vot pentru alegerea președintelui Camerei.

„Sunt dispus să duc negocierile în mandatul dat de partid. PNL are cel mai bine fundamentat program de guvernare și suntem deciși, dacă e posibil, să ducem la formarea unui guvern de centru-dreapta. Și noi ne-am dori să învestim guvernul cât mai repede, dar în multe țări negocierile pentru coaliții de guvernare sunt mai dificile. Confirm că am spus în negocieri că se poate ajunge la o competiție la vot pentru alegerea președintelui Camerei. Noi am convenit cu partenerii de discuții să nu dăm puncte de vedere individuale, să prezentăm public toți trei ce s-a convenit. Noi vom respecta această înțelegere”, a spus Ludovic Orban, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

Ludovic Orban a clarificat totodată că PNL a hotărât acest mandat din „motive bine întemeiate”.

„Majoritatea pe care o avem la Parlament e de 10 voturi. Deocamdată majoritatea e de 244, e nevoie de foarte multă experiență pentru ca proiectele să fie adoptate de Camera Deputaților. Există atât argumente politice, care țin de ponderea PNL, cât și argumente care țin de experiența politică și capacitatea de a strânge majorități”, a adăugat liderul PNL.

Ludovic Orban, după discuțiile cu Klaus Iohannis

Președintele PNL, Ludovic Orban, a ținut să precizeze faptul că președintele României, Klaus Iohannis, va anunța propunerea de prim-ministru într-un moment constituțional potrivit.

”În ceea ce privește poziția președintelui sunt convins că va anunța public propunerea să. Domnul președinte al României cunoaște foarte bine constituția și va formula propunerea de premier în momentul constituțional perfect. Sunt dispus să duc negocierile în conformitate cu mandatul dat de PNL. În cadrul acestor negocieri, PNL este un partener puternic, este un partid care a arătat că știe să guverneze și ca atare suntem hotărâți, dacă este posibil, să ducem la formarea unui Guvern. Formarea coalițiilor, în toate democrațiile se nasc ceva mai greu, în unele țări a durat și mai mult de o lună, dar nu ne dorim așa ceva.”, a spus Ludovic Orban.

Orban îl implică neconstituţional pe Iohannis în jocurile din Parlament

Deşi șeful statului nu are nicio atribuţie constituţională cu privire la funcţiile din Parlament, Ludovic Orban a transmis că, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, i-a declarat lui Klaus Iohannis că PNL vrea neapărat funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„I-am prezentat preşedintelui mandatul acordat de BPN către echipa de negociere: formarea unei coaliţii de centru-dreapta, cu posibili parteneri USR-PLUS, UDMR, Minorităţi. I-am prezentat preşedintelui că propunerea noastră de premier este în persoana domnului Florin Cîţu şi că preşedinţia Camerei să fie deţinută de PNL. L-am informat de dorinţa noastră de a continua negocierile, pentru a permie investirea unui guvern de centru-dreapta”, a declarat Ludovic Orban, luni, după consultările cu preşedintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *