Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban, despre medicii aflați în lupta cu COVID-19:„ Vrem să angajăm toți medicii care iau examenul de rezidențiat“

Ludovic Orban, despre medicii aflați în lupta cu COVID-19:„ Vrem să angajăm toți medicii care iau examenul de rezidențiat“

19 oct. 2020, 11:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre situația medicilor aflați în lupta cu pandemia de COVID-19. Ludovic Orban a declarat că se intenţionează găsirea unei soluţii pentru a angaja toţi medicii care promovează examenul de rezidenţiat în acest an, în condiţiile în care numărul cadrelor medicale nu este suficient în lupta cu COVID-19.

„Acum e un moment important pe care n-avem cum să-l pierdem. E examenul celor care termină rezidenţiatul şi acolo intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul, să intre în acest dispozitiv de luptă, pentru că asta ne-ar furniza cadre medicale suplimentare de care avem nevoie ca de aer. Noi n-avem probleme de paturi, de tot ce înseamnă dispozitive – injectomate, ventilatoare“, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: „Nu este suficient personal care să deservească paturile suplimentare“

Premierul susține că marea problem în lupta cu pandemia de COVID-19 nu este lipsa echipamentelor, ci lipsa personalului medical.

„Cu siguranţă aceste echipamente există, există peste capacitate. Limita mai degrabă provine din capacitatea de a mobiliza suficient personal pentru a menţine funcţionalitatea. Noi avem şi acum secţii ATI care nu lucrează la capacitatea maximă – sunt inclusiv în spitale COVID cu experienţă, pentru că nu au suficient personal să deservească paturile suplimentar”, a precizat Ludovic Orban.

Premierul a menționat că, în ceea ce priveşte numărul de paturi pentru pacienţii COVID-19, direcţiile de sănătate publică au cerut spitalelor non-COVID crearea unor saloane şi circuite separate unde să poată fi trataţi cei infectaţi cu noul coronavirus.

„Scopul e să reducem cât mai multe interacţiunile între oameni”

Altfel, șeful Guvernului a a vorbit despre măsurile care se vor lua mâine în București, unde rata infecției cu coronavirus a depășit 3 cazuri la mia de locuitori, că sunt cele mai severe măsuri din legislație. El a indicat că în Bucureşti se înregistrează o transmitere comunitară accentuată.

„Prin aceste măsuri dorim nu doar să oprim creşterea, ci să intrăm pe un trend descendent. Sunt cele mai severe măsuri din actuala legislaţie de stare de alertă. Scopul e să reducem cât mai multe interacţiunile între oameni”, a mai spus Ludovic Orban.

Alexandru Rafila: „Încercăm să găsim soluții pentru gestionarea unei situații“

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, a menționat că una dintre soluțiile salvatoare pentru țara noastră ar fi regândirea totală a sistemului de sănătate publică, de medici cu experiență. Mai mult decât atât, Alexandru Rafila mai este de părere că lipsa de personal de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică ar fi putut fi rezolvată încă din vară.

„Încercăm să găsim soluții pentru gestionarea unei situații, în loc să luăm măsurile într-un moment în care cifrele nu sunt atât de îngrijorătoare și putem face acțiuni care să prevină creșterea. Lipsa de capacitate la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, cred că putea fi suplinită din vară”, a spus Alexandru Rafila.

„Avem locuri la Terapie Intensivă, nu avem resursa umană“

Reprezentantul României la OMS este de părere că nu resursele materiale sunt cele care pun bețe în roate unei bune gestionări a pandemiei. În viziunea lui Alexandru Rafila, problema este resursa umană insuficientă.

„Noi avem alocate, teoretic, puțin peste 1.000 de paturi de Terapie Intensivă pentru infecția cu coronavirus și mai avem probabil vreo 2.000 de paturi pentru alte patologii. Degeaba alocăm dacă nu există resursă umană”, a mai delcarat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`