Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban, despre deprecierea leului: „Cred că a existat o stabilitate a cursului“

Ludovic Orban, despre deprecierea leului: „Cred că a existat o stabilitate a cursului“

07 sept. 2020, 14:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi, după o nouă depreciere a leului în raport cu euro, că guvernul pe care îl conduce a asigurat stabilitate macroeconomică, iar mai departe Banca Naţională va lua măsuri.

Cred că în această perioadă de criză economică a existat o stabilitate a cursului de schimb. Sigur că există anumite perioade în care există o presiune asupra cursului, Sunt convins că BNR va urmări cu mare atenţie fenomenele şi, aşa cum a reuşit până acum, va reuşi şi în continuare să susţină o anumită stabilitate a cursului leu-euro. Preocuparea noastră constantă a fost de a asigura echilibrele macroeconomice”, a declarat Ludovic Orban.

O nouă depreciere istorică a leului

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, un curs de referinţă de 4,8552 lei pentru un euro, în creştere cu 0,12% de la nivelul de 4,8492 consemnat vineri. Dolarul a urcat cu 0,29%, la 4,1033 lei pe unitate.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8492 lei pentru un euro, în urcare cu 0,10% de la nivelul de 4,8442 consemnat joi. Dolarul a scăzut cu 0,06%, la 4,0915 lei pe unitate.

Maximul istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a urcat luni cu 0,29%, de la nivelul de 4,0915 lei pe unitate înregistrat vineri la 4,1033 lei pe unitate.

Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.

Lira sterlină a scăzut cu 0,52%, la 5,4142 lei pe unitate, faţă de nivelul de 5,4424 lei pe unitate consemnat vineri.

Francul elveţian a scăzut cu 0,09%, la 4,4899 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins vineri, de 4,4940 lei pe unitate.

Aurul a fost cotat la 254,3871 lei pentru un gram, în scădere faţă de preţul înregistrat vineri, de 255,1851 lei.

Avertisment din partea BNR

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu,  a pus deprecierea monedelor din zonă în raport cu euro pe seama unui context regional, spunând că nu sunt anticipate evoluţii majore în acest sens, dacă politicile publice vor continua să fie cumpătate.

„E un record doar din punct de vedere ‘statistic’ pentru că leul a pierdut azi doar jumătate de ban, deci foarte puţin. Există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro dar nu anticipăm evoluţii majore în acest sens, dacă politicile noastre publice vor continua să fie cumpătate.

Să nu uităm că suntem într-o criză mondială fără precedent şi în acest context chiar şi discuţiile care implică slăbirea echilibrelor economice pe plan local au un ecou mai puternic decât în alte ocazii“, menționează Dan Suciu.

Daniel Dăianu nu crede în criza economică

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat că România nu este într-o criză economică mai mare decât cea în care se află Europa sau SUA și că nu avem o cădere a monedei naționale.

„Care criză economică? BNR are rezerve considerabile, nu e vorba de o pierdere mare de rezerve. Nu e vorba de așa ceva. Am avut și plăți ajunse la scadență care trebuiau făcute și astea se văd. Sunt și resurse europene.

Nu trebuie să exagerăm, nu avem o cădere a monedei naționale. Leul românesc nu este bolnav. Criza economică e peste tot în Europa, în SUA, este o criză fără precedent Nu doar România este într-o situație dificilă. Finanțarea pentru acest an e asigurată, e în mare măsură rezolvată, bugetul poate fi finanțat. Nu suntem într-o criză mai mare decât cea în care se află Europa sau SUA”, a declarat Daniel Dăianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *