Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, 13 noiembrie, despre eliberarea din funcţie a subprefectului de Sibiu, Rareş Macrea, că răspunsul se poate vedea în rata de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrată la nivelul judeţului.
„Răspunsul la această întrebare îl puteţi vedea în rata de infectare. Este cel care, pe perioada cât a fost infectat cu coronavirus prefectul Sibiului, a exercitat atribuţiile de prefect. Şi a existat o solicitare clară de eliberare din funcţie”, a declarat Ludovic Orban.
Subprefectul Sibiului a fost demis
Guvernul a decis, în ședința de joi seara, încetarea exercitării, cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, a funcției publice de subprefect al județului Sibiu de către Rareș Macrea.
Decizia de încetare a mandatului temporar de subprefect al Sibiului a lui Rareș Macrea a venit cu mai puțin de 24 de ore înainte ca șeful DSU, Raed Arafat, să meargă la Sibiu pentru a decide dacă se impune sau nu carantina pentru municipiul Sibiu, pentru orașele Cisnădie și Tălmaciu și pentru satul Șelimbăr.
Rareș Macrea a fost numit temporar prefect când Guvernul Orban a eliberat-o din funcție pe Maria Minea, numită de Guvernul PSD Viorica Dăncilă. După numirea lui Mircea Crețu tot pe un mandat temporar în funcția de prefect, Rareș Macrea a devenit subprefect.
În ultima perioadă, când prefectul Mircea Crețu a intrat în concediu medical, fiind infectat cu SARS-CoV-2, Rareș Macrea a condus ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
În condițiile eliberării sale din funcție, cel mai probabil ședința de vineri, în care se va decide sau nu carantinarea unor localități din județul Sibiu, va fi condusă de secretarul de stat Raed Arafat și de celălalt subprefect al Sibiului, Sanda Ligia Muntean.
Județul Sibiu a depășit incidența de infectare 7 la mia de locuitori, conform situației cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile, având, joi, o rată de 7,4 la mie. Municipiul Sibiu are o rată de infectare de peste 11 la mie.
Rata de mortalitate urcă Sibiul în topul negru COVID din Europa
Rata de mortalitate urcă Sibiul în topul negru COVID din Europa, oraşul riscă să devină un punct critic pe hartă. Situaţia din spitale este una de-a dreptul alarmantă. Unităţile medicale sunt arhipline iar numărul de persoane ce îşi pierd viaţa din cauza noului coronavirus este în creştere.
La fiecare două ore, un bolnav de covid moare, chiar și intubat!
Rata de mortalitate urcă Sibiul în topul negru
Situaţia de la Sibiu cu bolnavii internaţi cu noul coronavirus poate fi corelată cu situaţia din Italia și Marea Britanie, în primul val al pandemiei. Numărul de persoane cre se sting creşte într-un ritm înspăimântător.
Statisticienii ne propun un exercițiu de imaginație și spun dacă și-n țară ar fi aceeași rată de deces ca în Sibiu, România ar avea peste 300 de morți, la fiecare 24 de ore. În lipsa unor măsuri ferme, scenariul ar putea deveni realitate, cât de curând.
„Nivelul de decese și de spitalizări este îngrijorător că trendul este încă crescător. Dacă eram pe un platou sau pe scădere, nu era neapărat îngrijorător cu toate că sistemul este destul de copleșit. Când trebuie să cumperi containere adiționale la morgă, deja este târziu. La nivelul la care se moare în Sibiu, noi suntem foarte aproape de Belgia”, spun statisticienii.