Ludovic Orban, despre alocațiile copiilor: „Următoarea creștere va fi de la 1 ianuarie 2022”

07 iun. 2021, 21:51
Bianca Rebegea, în National

Luni, 7 iunie, Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat că alocațiile copiilor nu cresc de la 1 iulie. El a declarat că următoarea creștere va fi de la 1 ianuarie 2022.

Ludovic Orban a precizat că următoarea creștere a alocațiilor se va realiza de la 1 ianuarie 2022, potrivit amendamentului legii de adoptare a ordonanței, care a trecut de Senat și care este în dezbaterea Camerei Deputaților.

„Am stabilit să crească alocațiile. Următoarea creștere va fi de la 1 ianuarie 2022, așa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanței care a trecut de Senat și care este în dezbaterea Camerei Deputaților”, a spus președintele PNL, potrivit Mediafax.

Ludovic Orban a fost întrebat ce se va întâmpla dacă legea care prevede noul calendar va fi atacată la Curtea Constituțională, iar acesta a precizat că a fost luată în calcul și această posibilitate.

„Dacă va fi atacată la Curte, Guvernul trebuie să fie pregătit să dea OUG”.

Majorarea de la 1 ianuarie 2022 va fi de 20%, aceasta fiind prima tranșă. Următoarele patru tranșe vor fi anunțate ulterior.

Ludovic Orban a anunţat că elevii nu vor avea alocaţii mai mari în 2021

Într-o conferinţă de presă, Ludovic Orban a anunţat că nu există vreo şansă ca în 2021 copiii să aibă alocaţiile mărite cu 20% aşa cum ar trebui. Președintele PNL dă vina pe resursele limitate de care statul are parte.

„Hai să fim cinstiţi, nu exista resurse ca să ne mai permitem încă o creşterea a alocaţiei în acest an, dacă vrem să putem să le mai creştem şi la anul. Noi susţinem că alocaţiile să nu mai crească în 1 iulie, ci de la anul”, a spus Orban.

Anunţul vine în contextul în care, în urmă cu ceva timp, un studiu arăta faptul că România se confruntă cu un abandon școlar uriaș.

Anca Dragu, despre creșterea alocațiilor copiilor: „Ar costa două miliarde de lei”

Anca Dragu, președintele Senatului, a transmis că majorarea alocațiilor pentru copii este o decizie politică, care trebuie să aibă la bază cifre tehnice, în urma unei analize privind veniturile și cheltuielile bugetului de stat. Această analiză se va realiza la jumătatea lunii iulie, după şase luni de execuţie bugetară, potrivit președintelui Senatului.

„În primul rând, trebuie să avem cifrele pe masă. Majorarea acestor alocaţii costă două miliarde de lei. După şase luni de execuţie bugetară, se face de regulă analiza privind veniturile şi cheltuielile bugetului de stat şi a bugetului general consolidat. Deci ar trebui, undeva la jumătatea lunii iulie, să vedem cifrele privind bugetul”, a declarat președintele Senatului, potrivit Gândul.

Anca Dragu a adăugat că alocările pentru masa caldă acordată elevilor ar putea crește, prin introducerea cât mai multor şcoli în programul-pilot început în 2016:

„Aş spune mai mult decât atât, că am putea creşte alocările către masa caldă. Să includem mai multe şcoli în acest program-pilot început încă din 2016. Pentru că acum avem numai 150 de şcoli în acest program. Copiii vin la şcoală şi au nevoie de această masă, au nevoie de o alimentaţie echilibrată, sănătoasă şi completă, care să le permită să studieze, să aibă activităţi sportive pe parcursul unei zile întregi. Mie mi-ar plăcea şi mi-aş dori ca într-o perioadă de timp pe termen mediu să avem toate şcolile din România în acest program”.

Ştiu că sunt constrângeri, nu în primul rând financiare, ci constrângeri de spaţiu, de exemplu, poate chiar de posibilitatea de a livra hrană în anumite comunităţi, dar trebuie să avem acest obiectiv”, a mai spus Anca Dragu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *