Ludovic Orban ar putea fi anchetat de Inspecţia Judiciară după valul de critici la adresa judecătorilor. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarea Nicoleta Tânt a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă declaraţiile făcute de premierul Ludovic Orban au afectat independenta judecătorilor. Declaraţiile făcute de Ludovic Orban au venit în contextul referitor la reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice.
Ludovic Orban ar pute fi anchetat de Inspecţia Judiciară! CSM a trimis către Inspecţia Judiciară o cerere
Conform declaraţiilor făcute de purtătoarea de cuvânt al CSM, preşedintele Nicoleta Tânt a cerut Inspecţiei Judiciare dispunerea unui control asupra declaraţiilor făcute de premierul Ludovic Orban asupra judecătorilor. Declaraţiile au fost făcute în contextul reorganizării din cadrul Ministerul Finanţelor Publice.
„Pot să vă confirm că preşedintele CSM a trimis la Inspecţia Judiciară pentru verificări, în temeiul articolului 30 din Legea 317/2004″, a declarat purtătoarea de cuvânt al CSM.
Articolul invocat de purtătoarea de cuvânt al CSM, conferă dreptul de a sesiza Inspecţia Judiciară legată de declaraţii care pot afecta libertatea, independenta şi reputaţia profesională a judecătorilor sau procurorilor”
”Potrivit art. 30, alin. (2) din Legea 317/2004, „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor.” se arată în art. 30 din Legea 317/2004.
Ludovic Orban s-a arătat deranjat de decizia judecătorilor de a suspenda reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice
Un obişnuit al reacțiilor dure, Ludovic Orban s-a arătat extrem de deranjat de decizia Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti care au suspendat controversata reorganizare a Ministerului Finanţelor Publice. Premierul Ludovic Orban a început să dea indicaţii judecătorilor, lucru care atinge independenta judecătorilor. Ludovic Orban s-a făcut remarcat în ultima perioadă din cauza derapajelor pe care le are la adresa justiţiei. Acesta a criticat în nenumărate rânduri deciziile luate de Curtea Constituţională a României (deşi constituţia spune clar că deciziile CCR sunt irevocabile şi nu pot fi comentate ci doar puse în aplicare), sau de către Avocatul Poporului.
„Este vorba despre o suspendare până la judecarea de fond. Nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea Hotărârilor de Guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern, reforma în administaţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond. Suspendarea unei hotărâri legate de reorganizarea direcţiei juridice nu mi se pare corectă”, a declarat miercuri Ludovic Orban.
Ciprian Sebastian Badea a solicitat anularea organizării! Florin Citu ar fi desfintat o secţie doar pentru a-şi scăpa părinţii
Conflictul referitor la reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice a început în momentul în care Şeful Direcţiei Generale Juridice din cadrul aceluiaşi minister, Ciprian Sebastian Badea, a contestat decizia ministrului de desfintare a secţiei. Acesta îl acuză pe ministrul Florin Cîțu de faptul că a desfintat instituţia doar pentru că aceasta se afla într-un proces pe un teren chiar cu părinţii ministrului.
Interesant este faptul că părinţii ministrului Finanţelor Publice au un proces pe rol referitor la dobândirea unui teren de 50 de hectare de lângă pârtia de schi Voineasa. În proces este implicată şi Direcţia Generală Juridică, instituţie desfiinţare de Florin Citu.