Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban anunță controale drastice: „Dacă nu se potolesc, le închidem!“ – VIDEO
Ludovic Orban anunță controale drastice: „Dacă nu se potolesc, le închidem!“ - VIDEO

Ludovic Orban anunță controale drastice: „Dacă nu se potolesc, le închidem!“ – VIDEO

10 iul. 2020, 12:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Premierul Ludovic Orban anunță că vor începe controalele drastice la toți agenții economici. și cei care persistă în nerespectarea legii vor fi închiși. Orban a spus că sunt cluburi unde patronii ”parcă se cer singuri” și insistă să nu respecte regulile.

„Controale la sânge, care să ducă la amendarea celor care nu respectă legea și inclusiv la suspendarea autorizației de funcționare pentru agenți economici care, în mod sistematic, încalcă legea. Sunt deja câteva câteva cluburi care parcă se cer singure, nu le dau numele acum, dar le știe toată lumea și le transmit patronilor încă de pe acum că dacă nu se potolesc, vom închide aceste activități”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban anunță controale drastice: Vama Veche, un posibil focar

Nelu Tătaru vede Vama Veche un posibil focar COVID-19. Ministrul Sănătății a avertizat din nou asupra pericolului ce poate apare în cazul nerespectării regulilor de distanțare socială și igienă. Zonele cele mai importante unde minsitrul Sănătății vede posibile pericole sunt cele de pe litoral. Nelu Tătaru a avertizat că acest zone turistice unde se așteaptă o aglomerare în următoarele trei luni pot apărea focare.

„În următoarele trei luni vom avea o mare aglomerare în Constanța și tot ce se înseamnă litoral. Trebuie să gestionăm nu neapărat Constanța, cât tot ce se întâmplă în acest sezon estival. Chiar dacă nu mai există cadru legislativ pentru perioada imediat următoare, turiștii trebuie să respecte aceleași reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care cer externarea să meargă în izolare voluntară măcar 14 zile. Turiștii de pe litoral se pot distra în condițiile și normele stabilite cu cei de la HoReCa, am stabilit norme pentru plaje, terase”, a declarat Nelu Tătaru, prezent la Constanța.

Turiștii din Vama Veche se distrează în aceste zile la terasele din stațiune ca într-o perioadă normală, fără să țină cont de vreo măsură de protecție. Oamenii nu mai cred în riscul de infectare cu noul coronavirus nu ar exista.

La unele terase, aglomerația este la fel de mare ca în perioada când nu exista pericolul de infectare cu Covid-19. Astfel, tinerii dansează fără măști de protecție și fără să țină cont de distanțare. Mai mult decât atât, într-o altă înregistrare video apare o mașină a Poliției Române, care trece prin mijlocul mulțimii de oameni, cu sirenele pornite, iar o parte din petrecăreți aplaudă trecerea autospecialei.

Oamenii nu respectă regulile

Medicul Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății,  a explicat care sunt direcțiile în care trebuie acționat pentru a nu se ajunge la o situație dramatică.

„Una este atitudinea comunității, de a conștientiza. Oamenii trebuie să înțeleagă că în funcție de atitudinea lor, de gradul în care vor respectă niște reguli, vom putea trece cu bine sau îi vom avea pe cei dragi pe coridoarele spitalelor, nemaidispunând de un pat, de un ventilator atunci când nu mai pot să respire sau nu mai au destul de mult oxigen așa cum s-a întâmplat și în alte țări.

Este inevitabil că dacă vom continuă în același stil vom ajunge într-o situație dramatică și oamenii pot contribui fiecare. Este un test important pe care îl putem trece, altfel nu vom lua notă de trecere la purtare”, a declarat președintele Comisiei de terapie intensivă din Ministerul Sănătății.

Dorel Săndesc crede că este responsabilitatea autorităților să impună respectarea lor, nicio regulă nu se respectă fără efectul punitiv, este rolul autorităților de a pregăti un sistem pregătit pentru criză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *