Prima pagină » Actualitate » Ludovic Orban anunță că va merge mai departe cu moțiunea de cenzură
Ludovic Orban anunță că va merge mai departe cu moțiunea de cenzură

Ludovic Orban anunță că va merge mai departe cu moțiunea de cenzură

07 sept. 2021, 11:25,
BZI.ro, în Actualitate

A patra ședință a conducerii Parlamentului nu s-a ținut din cauză că PSD și PNL au lipsit din nou de la ședință. Președintele Ludovic Orban a declarat marți, făcând trimitere la o motivare a CCR, că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură.

În altă ordine de idei, în urmă cu câteva momente, ședința Birourilor Permanente Reunite (BPR) a fost suspendată din lipsă de cvorum. Goerge Simion, copreședintele AUR anunța o gravă încălcare a Constituției României.

Ludovic Orban, președintele PNL, anunță faptul că moțiunea de cenzură va fi comunicată Guvernului

Președintele PNL, Ludovic Orban a ținut o conferință de presă în care a anunțat faptul că este neconstituțional faptul că depunerea moțiunii de cenzură nu poate fi citită în Parlament din cauza lipsei de cvorum. Orban a dat un exemplu din 2010 când CCR s-a pronunțat într-o speță asemănătoare:

„Astăzi, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”, a spus, marţi, Ludovic Orban, în Parlament. În motivarea sa, preşedintele Camerei Deputaţilor a invocat motivarea deciziei CCR 1525 din 24 noiembrie 2010, care prevede că ‘împiedicarea prezentării și refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posiblității opoziției de a angaja asumarea răspunderii’.

„Eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi, de asemenea, deciziile Curţii Constituţionale în interpretarea prevederilor constituţionale. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept. (…) Vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original, ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, lucru care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciuneia dintre semnături, deci suntem în situaţia constituţională în care minimum un sfert dintre parlamentari au depus moţiune de cenzură, iar procedurile trebuie să se deruleze conform procedurilor constituţionale şi regulamentare.

Evident, mă voi consulta cu toţi membrii birourilor permanente şi le voi prezenta şi celor care nu au fost prezenţi – pentru că nu aş vrea ca unul dintre colegii mei din birourile permanente să nu înţeleagă gravitatea a ceea ce se întâmplă astăzi”, a mai spus Ludovic Orban.

George Simion acuză încălcarea gravă a Constituției

Copreședintele AUR a anunțat faptul că există o lipsă de cvorum în BPR și că boicotarea celor de la PNL și PSD este una neconstituțională pentru că vădește dreptul opoziției de a depune o moțiune de cenzură:

Sunt prezenţi doi membri din Biroul Permanent din AUR, 5 de la USR, 1 de la PNL. Ceilalţi sunt cu domnul Cîțu şi încearcă să blocheze moţiunea de cenzură. Domnii președinți de la Senat şi Camera Deputaţilor au anunţat că vor depune moţiunea. Este dreptul nostru de a depune moţiunea de cenzură. Nu este posibil aşa ceva. Este a 4-a şedinţa în care domnii de la PSD lipsesc. În momentul acesta se va trimite moţiunea spre Guvern pentru că asta e calea legală. Aşteptam termenele. Moţiunea se citeşte în maxim 5 zile de la depunere iar în maxim 3 zile se votează. După miniştri USR-PLUS trebuie să plece miniştrii PNL și UDMR. Trebuie să-și facă datoria constituţională. Ordinea de zi este moţiunea de cenzură. Plenul Parlamentului poate stabili această ordine de zi. Trebuie să se voteze în Parlamentul României o moţiune de cenzură, chiar dacă nu avem o majoritate. Este incredibil, este un precedent periculos unde vor unii să ajungă pentru ca să îl salveze pe Florin Cîțu. a declarat George Simion, copreședintele AUR.

Miniștrii USR-PLUS și-au dat demisiile în bloc din Guvernul Cîțu

În cursul serii de luni, 6 septembrie 2021, miniștrii USR-PLUS au anunțat faptul că vor demisiona în bloc din Guvernul Cîțu. Altfel spus, Dan Barna a menționat faptul că nu va exista nicio înțelegere între premierul Florin Cîțu și USR-PLUS. În altă ordine de idei, în cursul zilei de marți, fiecare ministru își va prezenta raportul de activitate și va demisiona. Până la ora articolului și-au prezentat demisiile Ioana Mihăilă de la Ministerul Sănătății și Cătălin Drulă de la Ministerul Transporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *