Jägermeister este una dintre cele mai cunoscute băuturi alcoolice din lume. Este realizată din 56 de ingrediente naturale, însă rețeta rămâne în continuare secretă.
Jägermeister, în traducere „Maestru vânător”, este o băutură alcoolică, a cărei rețetă a fost creată în anul 1935, de către Curt Mast. A apărut pe piață abia în anii 1980, când importatorul Sidney Frank a intrat în posesia drepturilor asupra acestei licori. El a venit cu impresionanta idee de a promova băutura ca shot pentru petrecerile studenților din America. Însă, Jägermeister este mai mult decât atât.
Un lucru mai puțin cunoscut este că, dacă beți un pahar de Jägermeister, după ce ați mâncat copios, vă veți simți mai bine. Digestia se va realiza cu ușurință, iar efectele alimentelor bogate în grăsimi nu vor fi resimțite. Totodată, Jägermeister este folosită și ca remediu împotriva tusei.
Totul despre Jägermeister: Ce este și ce ingrediente are
Dintre cele 56 de ingrediente ale acestei băuturi alcoolice, doar 16 au putut fi verificate. Acestea sunt: scorțișoară, anason stelat, cuișoare, rădăcină de ghimbir, șofran, coriandru, coji de portocală amară, flori de mușețel, rădăcină de lemn dulce, lavandă, măceșe, semințe de mac, boabe de ienupăr, ginseng, lemn de sandal roșu, afine.
Aceste ingrediente și alte 40 de ierburi misterioase, fructe de pădure sau condimente sunt măsurate, măcinate, combinate și apoi macerate în apă rece și alcool, timp de câteva zile. Rezultatul este strecurat și depozitat în butoaie de stejar, pentru cel puțin un an. Apoi, lichidul este strecurat din nou și amestecat cu zahăr, caramel, alcool și apă. Lichidul rezultat este apoi filtrat, înainte de a fi introdus în sticla verde, emblematică.
Contrar mitului popular, Jägermeister nu conține sângele niciunui animal. Rețetă secretă sau nu, sângele nu ar permite acestei metode de preparare să funcționeze corect. De asemenea, mai mulți fani au sugerat că băutura poate conține pelin, una dintre ierburile din care se face absintul. Până acum, nu există dovezi care să susțină sau să infirme această posibilitate. Cei care au încercat pelinul sunt conștienți că aroma ar putea fi confundată cu cea a lemnului dulce.
Cu toate acestea, în Statele Unite ale Americii, tuyona, substanța chimică responsabilă de apariția halucinațiilor, este strict reglementată de FDA (Food and Drug Administration).
Jägermeister are utilizări medicinale
Datorită ingredientelor sale, Jägermeister are multiple beneficii pentru sănătate. Scorțișoara reduce gazele, previne diareea și stimulează apetitul. Anasonul stelat îmbunătățește sănătatea ficatului și acționează ca un antiviral. Cuișoarele reduc febra, acționează ca un antiiflamator și previn cancerul intestinal. Rădăcina de ghimbir reduce greața, inflamația și s-a dovedit că vindecă indigestia ușoară.
De asemenea, s-a demonstrat că șofranul conținut de Jägermeister previne cancerul, tulburările vasculare și vizuale, dar reduce și simptomele depresiei. Coriandrul previne gazele intestinale, este antispastic și îmbunătățește sănătatea mușchilor stomacului.
În ceea ce privește studiile referitoare la coaja de portocală amară, acestea sunt limitate. Totuși, s-a demonstrat că poate fi antiinflamatoare, antispastică și are efecte relaxante. Poate fi și antifungincă, dar și antibacteriană.
Florile de mușețel reduc gazele, crampele și indigestia generală, ajutând în același timp la relaxare.
Rădăcina de lemn dulce poate suprimă tusea și poate vindeca afecțiunile digestive, inclusiv ulcerul peptic. Cu toate acestea, studiile au avut rezultate mixte.
Lavanda este folosită pentru a trata insomnia, stresul și anxietatea. Este, de asemenea, un antiinflamator și antifungic.
Boabele de ienupăr sunt un excelent diuretic, dar s-a dovedit că ajută și la tratarea bronșitei.
Ginseng mărește puterea sistemului imunitar, s-a dovedit că reduce durata răcelilor și ajută la prevenirea cancerului.
Lemnul de santal roșu reduce anxietatea și a crește vigilența.
În final, afinele sunt extrem de bogate în antioxidanți și fibre, care contribuie la o digestie sănătoasă.