Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Lucruri pe care sigur nu le stiai despre Napoleon Bonaparte
Lucruri pe care sigur nu le stiai despre Napoleon Bonaparte

Lucruri pe care sigur nu le stiai despre Napoleon Bonaparte

16 mart. 2018, 14:45,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:66754;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}

Napoleon a fost un mare lider francez, care a reusit sa se ridice din clasa de mijloc pana la statutul de imparat al Frantei, castigand nenumarate lupte dupa Revolutia Franceza. Chiar daca a fost privit ca un erou, a trait suficient cat sa se vada devenind un personaj negativ in istoria Frantei.

1. Elevul eminent

In timpul perioadei de scolarizare a fost tachinat in mod constant de colegii sai pentru ca vorbea limba franceza cu un accent corsican foarte pronuntat si pentru ca niciodata nu a invatat sa scrie corect. Napoleon Bonaparte a fost foarte mandru de faptul ca a absolvit Ecole Militaire, unde a primit pregatire pentru a deveni ofiter de artilerie, iar acest lucru l-a facut sa fie primul corsican care a ajuns atat de departe. De asemenea, impresionant este si faptul ca a absolvit academia militara cu cinci ani mai devreme decat majoritatea, la varsta de doar 16 ani. Iar la doar 24 de ani este promovat ca general brigadier.

2. De ce jumatate din lume calatoreste pe partea dreapta a drumului?

Inainte ca Napoleon sa vina la putere, in toata Europa calaretii calareau pe partea stanga a drumului. Acest lucru le permitea sa tina mana dreapta pe sabie, ceea ce ii facea capabili sa atace direct in caz de pericol. Pentru ca imparatul considera ca acesta era un mod invechit de a lupta, a decis sa schimbe sensul de a calatori de pe partea stanga pe partea dreapta a drumului, pentru a-si surprinde inamicii. Acest mod de a calatori s-a raspandit in toate tarile cucerite. Doar Marea Britanie, ce nu a fost niciodata cucerita, inca mai conduce pe partea stanga a drumului.

3. Napoleon si automatul de la Schonbrunn

Cu toate ca Napoleon era foarte bun la jocurile razboiului fiind un strategist stralucit, nu era un bun jucator de sah. In timpul campaniei de la Wagram, acesta s-a oprit pentru putin timp la Schonbrunn. Acolo a jucat o partida de sah impotriva unui automat care l-a batut foarte usor, umilindu-l fara nici o greutate. Automatul era creat de inginerul austriac Von Kempelen. In 1834 s-a descoperit ca in automatul respectiv juca un om de statura mica, care era ajutat de un sistem complicat de oglinzi. Napoleon a murit fara sa stie ca nu a fost batut de o masinarie, ci de un om adevarat.

4. Secretul lui Napoleon

Marele Napoleon Bonaparte ar fi putut castiga Batalia de la Waterloo daca ar fi atacat mai devreme in acea zi, dar acesta s-a vazut nevoit sa intarzie atacul deoarece in acea dimineata suferea foarte tare din cauza hemoroizilor. Nu multi oameni stiau aceasta despre el din moment ce in acele zile hemoroizii erau considerati ca fiind ceva dezgustator despre care nu se discuta deschis.

5. Marele rival al Imparatului

Nu multi au fost cei care au avut puterea si cunostintele necesare sa-l invinga pe marele imparat. In conditiile in care era considerat un mare conducator militar, a existat doar un singur om care l-a invins de mai multe ori. Numele acestuia era Horatio Nelson. Nelson era un amiral britanic ce a reusit sa se impuna impotriva lui Napolen in doua batalii, Batalia de pe Nil si in Batalia de la stramtoarea Trafalgar. Ambele au fost lupte intre fortele navale.

6. Marele Napoleon si rutina somnului

In timpul campaniilor militare nu obisnuia sa doarma mult. Se spune ca dormea cel mult cateva minute. In mod obisnuit tragea cate un pui de somn odata la cateva ore. A fost una dintre marile personalitati care intelegea beneficiile pe care le poate aduce un pui de somn. Dupa cinci sau zece minute de somn se trezea plin de energie si cu mintea limpede pentru lupta.

7. Micul Imparat

In pofida faptului ca avea undeva la 170 de centimetri inaltime, exista ideea impartasita de foarte multa lume, cum ca ar fi avut o statura foarte mica (aceea era inaltimea medie a perioadei). La formarea acestei idei a contribuit si faptul ca Napoleon obisnuia sa tina in jurul sau doar ofiteri mult mai inalti ca el.

8. Moartea lui Napoleon si intrebarile ramase

Chiar daca credinta generala este ca Napoleon ar fi murit din cauza cancerului la stomac, exista multe dubii in legatura cu aceasta. In casa in care fusese exilat, pe insula Sfanta Elena, peretii erau vopsiti cu arsenic. Din acest motiv se crede ca ar fi inhalat in mod constant elementul chimic. Altii cred ca ar fi fost otravit cu calomel, un drog care in combinatie cu migdalele poate devini fatal. Cu toate acestea cateva suvite de par de-ale sale au fost supuse testarii chimice si astfel s-a descoperit un nivel foarte ridicat de arsenic. Alta teorie sustine ideea asasinarii prin otravire si atribuie crima unor persoane din anturajul lui Napoleon. Acestia, de frica sa nu fie scosi din testamentul fostului imparat, ar fi decis sa-l omoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`