Prima pagină » Sanatate » Lucruri pe care nu le stiai despre lapte: Ce este intoleranța și cine consumă chiar și 600 de litri pe zi
Lucruri pe care nu le stiai despre lapte: Ce este intoleranța și cine consumă chiar și 600 de litri pe zi

Lucruri pe care nu le stiai despre lapte: Ce este intoleranța și cine consumă chiar și 600 de litri pe zi

05 iul. 2024, 17:40,
BZI.ro, în Sanatate

Laptele este o sursă vitală de nutriție pentru mamiferele tinere, dar cantitățile consumate variază în funcție de specie. Pare greu de crezut, dar puii de balenă albastră beau chiar și 600 de litri de lapte în fiecare zi.

Potrivit Britannica, acești pui de balenă pot crește până la 3,6 kilograme pe oră consumând între 189 și 568 de litri de lapte în fiecare zi.

Oamenii, teoretic incapabili să digere laptele de origine animală

Interesant este faptul că majoritatea oamenilor adulți din întreaga lume sunt incapabili să digere laptele de origine animală în mod corespunzător după copilărie, o afecțiune cunoscută sub numele de intoleranță la lactoză.

Cu toate acestea, indivizii de origine europeană, în special cei din nordul și centrul Europei, și-au dezvoltat capacitatea de a digera laptele de-a lungul vieții datorită unei mutații genetice care duce la persistența lactazei – enzima responsabilă de descompunerea zahărului din lapte, lactoza, în intestinul subțire.

O teorie sugerează că această mutație a devenit prevalentă ca urmare a circumstanțelor istorice. În climatele calde, unde laptele fermenta rapid în iaurt, persoanele intolerante la lactoză puteau beneficia în continuare de valoarea nutritivă a acestuia.

În același timp, în regiunile mai reci, cum ar fi nordul Europei, laptele rămâne proaspăt mai mult timp, ceea ce duce la un consum potențial de către persoanele intolerante la lactoză în perioadele de foamete, scrie incredibilia.ro.

Cei purtători ai genei de persistență a lactazei au putut supraviețui hrăniți cu lapte și au transmis această trăsătură avantajoasă descendenților lor de-a lungul generațiilor.

Printr-o serie de cicluri care au implicat înfometarea, moartea și supraviețuirea băutorilor de lapte, mutația pentru persistența lactazei a devenit treptat mai frecventă în populație. Această adaptare evolutivă fascinantă pune în lumină relația complexă dintre genetica umană, alimentație și circumstanțele istorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *