Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » 4 lucruri neobișnuite pe care le-am aflat despre coronavirus de la începutul pandemiei
4 lucruri neobișnuite pe care le-am aflat despre coronavirus de la începutul pandemiei

4 lucruri neobișnuite pe care le-am aflat despre coronavirus de la începutul pandemiei

04 iul. 2020, 07:20,
în Sanatate

Lucruri neobișnuite despre coronavirus. Au trecut aproape șase luni de când lumea a luat cunoștință de COVID-19 și aproape patru luni de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemia.

Pe măsură ce numărul de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 crește, cunostintele noastră despre modul în care se răspândește, cum afectează organismul și gama de simptome pe care le provoacă, se inmultesc.

Iată câteva dintre lucrurile neobișnuite pe care le-am aflat despre coronavirus pe parcurs.

1. Afectează modul în care se cheagă sângele

Multe boli inflamatorii, inclusiv infecții, sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge. Cu toate acestea, COVID-19 este mai puternic asociat cu cheaguri de sânge decât multe alte infecții.

Dacă cheagurile de sânge sunt suficient de mari, pot bloca fluxul de sânge intr-un vas de sânge.

Dacă acest lucru se întâmplă într-o arteră coronariană, care furnizează sânge inimii, poate provoca un atac de cord. În plămâni, poate provoca o embolie pulmonară. În creier, poate provoca un accident vascular cerebral, pe care l-am văzut chiar și la tineri cu COVID-19, dar fără alți factori de risc.

Pacienții cu COVID-19 bolnavi critici din unitățile de terapie intensivă prezintă un risc deosebit de cheaguri de sânge.

Un studiu a constatat că 49 la sută dintre pacienți au fost afectați, în principal de cheaguri la plămâni. Alte studii au descoperit că 20-30 la sută dintre pacienții cu COVID-19 bolnavi critici aveau cheaguri de sânge.

Aceste rate sunt mult mai mari decât ne-am fi așteptat să vedem la pacienții internați în ATI din alte motive.

În mod îngrijorător, cheagurile apar la pacienții cu COVID-19, în ciuda folosirii unor măsuri de prevenire standard, cum ar fi medicamentele de subțiere a sângelui.

2. Lucruri neobișnuite despre coronavirus. Îți poți pierde simțul mirosului

Știm acum că COVID-19, ca și alte infecții virale, poate duce la anosmie sau la pierderea simțului mirosului.

Într-un studiu, acesta a afectat aproximativ 5 la sută dintre pacienții aflați în spital cu COVID-19. Dar unii oameni cu boală foarte ușoară spun că și-au pierdut brusc mirosul.

Anosmia a fost acum adăugată pe lista posibilelor simptome COVID-19.

Oricine a avut o raceala obisnuita stie ca congestia nazala iti poate afecta simtul mirosului. Dar COVID-19 este diferit. Oamenii își pot pierde mirosul fără să le curgă nasul.

Poate virusul se blochează pe receptorii din mucoasa nasului înainte de a intra în celule. Știm că acești receptori ACE2 sunt modul în care virusul intră în alte părți ale corpului, inclusiv în plămâni.

Unele persoane cu COVID-19 care își pierd simțul mirosului raportează, de asemenea, o reduceresau pierdere a simțului gustului.

3. Poate declanșa boli inflamatorii grave la copii

O altă caracteristică neobișnuită este cât de puțin COVID-19 pare să fi afectat copiii, în comparație cu multe alte infecții respiratorii.

Cu toate acestea, medicii din Europa și Marea Britanie, care au raportat un număr mai mare de COVID-19 la copii, au observat o condiție inflamatorie neobișnuită, dar gravă la copiii infectati. Acesta este cunoscut sub numele de „sindrom inflamator multisistem la copii sau MIS-C.

În studiile din Marea Britanie, Italia și Franța, majoritatea copiilor cu această afecțiune gravă au avut COVID-19 în trecut.

Simptomele variază. Însă principalele includ simptome de febră, erupții cutanate și probleme intestinale (vărsături, dureri abdominale și diaree). Unii copii dezvoltă complicații cardiace.

Aceste simptome, în general, seamănă cu alte afecțiuni, cum ar fi boala Kawasaki și sindromul de șoc toxic.

Cercetătorii cred că nu virusul în sine este responsabil pentru MIS-C. În schimb, ei cred că este răspunsul imun al organismului la virus, după ce a fost infectat.

4. Lucruri neobișnuite despre coronavirus. Poate călători de la oameni la animale și invers

La începutul pandemiei, am crezut că SARS-CoV-2 provine de la animale. Cu toate acestea, nu eram siguri dacă virusul ar putea călători înapoi în animale, daca poate infecta animalele noastre de companie.

Știm acum că oamenii pot transmite COVID-19 către animale domestice sau captive, precum câini, pisici și chiar tigri.

În Olanda, au existat focare la animale la mai multe ferme de nurci. Cercetătorii cred că un muncitor infectat a introdus virusul în ferme. Nurca a dezvoltat pneumonie virală, care s-a răspândit printre animale.

Apoi, nurca bolnavă a infectat două persoane – primul caz documentat de transmitere de la animal la om după virusul originar din China.

Sanjaya Senanayake, profesor asociat de medicină, medic cu boli infecțioase, Universitatea Națională Australiană, sciencealert.com

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Clătitele sărate, reinventate. Rețete pentru un prânz sau o cină rapidă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`