Prima pagină » Informații utile » Lucruri mai puțin știute despre nașterea naturală și sarcină!

Lucruri mai puțin știute despre nașterea naturală și sarcină!

15 aug. 2024, 10:16,
în Informații utile

Cât de tare doare nașterea naturală este întrebarea numărul unu a fiecărei gravide însă experiența sarcinii este unică pentru fiecare femeie, copleșitoare pentru fiecare mamă și servește drept punct de reper în viață. Cu toate acestea sunt încă multe aspecte mai puțin știute despre această perioadă din viața graviduțelor.

Nașterea naturală este adesea privită ca o experiență unică și profundă, însă există multe aspecte mai puțin cunoscute despre acest proces care merită explorate. Descoperă câteva dintre aceste detalii surprinzătoare care pot schimba modul în care privești nașterea.

Lucruri mai puțin știute despre nașterea naturală și sarcină

Un primul aspect mai puțin cunoscut despre nașterea naturală este că perineul se poate rupe în momentul respectiv, astfel că 9 din 10 femei au nevoie de îngrijiri medicale în zona perineului după naștere. În unele cazuri, perineul este doar puțin afectat, în altele se poate „rupe”, pur și simplu.

Există exerciții și un tip de masaj de întărire a musculaturii în acea zonă delicată, care reduc acest risc de „rupere” a perineului, fără a-l elimina în totalitate. Mulți medici practică epiziotomia în timpul nașterii, adică la femeile care nasc pe cale naturală execută o mică incizie a perineului, care apoi este cusută și se vindecă în câteva săptămâni.

Femeile însărcinate strălucesc, la propriu. Să spui că o femeie însărcinată strălucește de bucurie și fericire, e o expresie comună, dar bazată pe un fapt cât se poate de real.
În timpul sarcinii, cantitatea de sânge din organism crește cu aproape 50%, ceea ce face ca obrajii viitoarelor mămici să fie mai tot timpul îmbujorați. În plus, hormonii de sarcină fac ca pielea să fie mai catifelată.

Majoritatea mamelor vor avea contracții câteva zile după naștere, pe măsură ce uterul revine la dimensiunile inițiale. Crampele abdominale au și un alt rol, acela de a opri sângerarea în exces după naștere.

În mod surprinzător, și tatăl se poate îngrășa, poate avea grețuri de dimineață și chiar dureri de burtă, din solidaritate cu mama. Nu e deloc o glumă, această afecțiune poartă numele de „sarcină din solidaritate” sau sindromul Couvade.

Cele mai comune complicații după naștere

Indiferent că ai născut natural sau prin cezariană, mestita este o complicație comună după naștere. Este o infecție a sânului ce poate apărea în cazul în care bacteriile intră în țesutul sânului prin crăpăturile pielii apărute de la supt.

În cele mai multe cazuri de mastită, bacteria nu este contagioasă, așa că poți continua alăptatul, însă, infecția este extrem de dureroasă. Poate apărea și febra însoțită de înroșirea sânului infectat. Tratamentul este pe bază de antibiotice ușoare (ce permit în continuare alăptarea) și antitermice pentru reducerea febrei.

Infecția uterină poate apărea dacă fragmente ale placentei nu sunt complet îndepărtate. Simptomele sunt asemănătoare unei răceli, cu febră moderată, creșterea numărului de celule albe în sânge, umflarea uterului, întărirea abdomenului.

Dacă această infecție se răspândește la pereții uterini poate duce la dureri abdominale și dureri de spate severe, urină urât mirositoare și febră mare. Este nevoie de antibiotic pentru tratarea infecției, însă dacă nu este administrat la timp, adică la scurt timp după nașterea naturală sau după cezariană, poate duce la sindromul șocului toxic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024