Prima pagină » Actualitate » Lucruri interesante ies la iveală în legătură cu noile buletine! De ce a fost înlocuit cuvântul ” sex ” cu ” gen”?
Lucruri interesante ies la iveală în legătură cu noile buletine! De ce a fost înlocuit cuvântul '' sex '' cu '' gen''?

Lucruri interesante ies la iveală în legătură cu noile buletine! De ce a fost înlocuit cuvântul ” sex ” cu ” gen”?

04 aug. 2021, 08:39,
în Actualitate

Noile buletine care au fost tipărite, momentan, sub formă de proiect pilot în Cluj fac obiectul a mai multor controverse şi dezbateri în spaţiul public. De exemplu, cei de la AUR au adresat o serie de întrebări legate, atât de aspectul cărţilor de identitate cât şi de ceea ce conţine. Un lucru semnalat de AUR este acela că sintagma ” sex ” a fost înlocuită cu cea ” gen ”.

Un alt lucru semnalat de politicieni este şi faptul că buletinele nu conţin tricolorul României, lucru care ar contravine legilor aflate în vigoare.

De ce a fost înlocuit cuvântul sex cu cuvântul gen și de ce lipseşte tricolorul

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Alianței pentru Unirea Românilor, sunt puse mai multe întrebări despre noua carte electronică de identitate.

„Întrebări legitime cu privire la noile buletine:

– De ce nu apare tricolorul?

– De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?

– De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?

– Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, scriu reprezentanții AUR.

De altfel, cuvântul sex este definit de Dicționar explicativ al limbii române ca fiind totalitatea trăsăturilor care împart animelele, oamenii în două categorii, masculin şi feminin:

SEX, sexe, s. n. 1. Totalitatea caracteristicilor morfologice și fiziologice care deosebesc animalele și plantele în două categorii distincte, masculi și femele. 2. Fiecare dintre cele două categorii de viețuitoare diferențiate după organele genitale; bărbați sau femei, masculi sau femele. sursă

De altfel, conform DEX cuvântul gen înseamnă

GEN, genuri, s. n. 1. Fel, soi, tip (pe care le reprezintă un obiect, o ființă, un fenomen etc.). ♦ Fel de a fi al cuiva. 2. Diviziune obținută prin clasificarea creațiilor artistice după formă, stil, temă. ◊ Pictură de gen = pictură care înfățișează aspecte ale vieții cotidiene. ♦ Fiecare dintre diviziunile fundamentale în care se împart operele literare și care cuprind creațiile asemănătoare prin modul de a reprezenta realitatea. Genul epic. Genul liric. Genul dramatic. Genul oratoric. 3. Categorie gramaticală bazată pe distincția dintre ființe și obiecte, precum și dintre ființele de sex masculin și cele de sex feminin. 4. (Biol.) Categorie sistematică, subordonată familiei, care cuprinde una sau mai multe specii înrudite de plante sau de animale. 5. (Log.) Clasă de obiecte care au note esențiale comune și cuprind cel puțin două specii. ◊ Gen proxim = gen (5) care este cel mai apropiat de noțiunea de definit. – Din laţ. genus, -eris. sursă

De altfel, pe wikipedia, genul este explicat din punct de vedere sociologic astfel:

În sociologie, genul (sau gender) este totalitatea caracteristicilor psihosociale și culturale care deosebesc masculinitatea de feminitate. În funcție de context, aceste caracteristici pot include sexul biologic (de exemplu, a fi bărbat, femeie sau o variație a intersexualității), structuri sociale bazate pe sex (de exemplu, roluri de gen), sau identitatea de gen. Majoritatea culturilor folosesc doar două genuri (bărbat și femeie); [4] cei care se află în afara acestor grupe pot fi încadrați sub termenii umbrelă de gen non-binar sau genderqueer. Unele societăți au genuri suplimentare pe lângă „bărbat” și „femeie”, precum hijras din Asia de Sud; de cele mai multe ori aceste genuri sunt denumite al treilei gen (sau al patrulea, etc.). sursă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024