Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 5 lucruri de știut despre sistemul nostru urinar
5 lucruri de știut despre sistemul nostru urinar

5 lucruri de știut despre sistemul nostru urinar

31 ian. 2021, 16:53,
BZI.ro, în Sanatate

Sistemul nostru urinar este mai complex decât pare și multe concepții greșite circulă despre el. Iata 5 lucruri de știut despre sistemul nostru urinar!

Urinarea este, de asemenea, în cap

Adevărat. În fruntea producției noastre de urina, se află rinichii și materia primă a acestora: sânge. În fiecare: un milion de mini-fabrici, nefronii, care acționează, doar o parte, ca un „filtru” care permite sângelui să treacă prin capilare. Aceasta produce „urină primitivă”, al cărei volum ajunge la aproximativ 14 litri pe zi! Din fericire, cealaltă parte a nefronului, tubul renal, reabsorbe acest lichid în funcție de nevoile organismului, lăsând să curgă în fiecare zi doar 1 litru până la 1,5 litri de „urină finală”. Dar pentru a realiza procesul de urinare, este totuși necesar ca receptorii senzoriali din peretele vezicii urinare să alerteze creierul. În cele din urmă, el va decide dacă ne putem opri puțin sau dacă ar trebui să ne oprim imediat.

Există o poziție optimă pentru a urina

Adevărat. Alinierea organelor favorizează urinarea bună prin golirea completă a vezicii urinare. Stai corect pe toaletă, cu picioarele plate. Ne dăm jos chiloții, astfel încât să ne putem întinde genunchii și ne relaxăm în timp ce așteptăm fluxul de urină. Nu împingeți deoarece irită canalul uretral și favorizează infecțiile. Așteptăm până la ultimele picături pentru a preveni stagnarea în vezică și evitarea riscului de cistită. Ștergem la final din față în spate.

Mersul la toaleta noaptea este normal, o data cu inaintarea in vârsta

Fals. Acesta este un semn al unei eventuale disfuncționalități a tractului urinar, la fel daca trebuie să împingeți sau să apăsați pe abdomenul inferior pentru ca urina să vină sau să simțiți că ați terminat. Toate acestea sunt „simptome” neplăcute care trebuie discutate cu medicul dumneavoastră, deoarece există soluții.

Infecțiile tractului urinar sunt foarte frecvente

Adevărat. Una din două femei va dezvolta cistită în timpul vieții. În principal legata de comportamentele noastre (poziție incorectă de urinare, tendință de a ne ține, limitarea consumului de alcool, fortarea pentru a goli vezica urinară mai repede), apare și mai mult la menopauză o data cu uscăciune vaginală care trebuie să fie tratată pentru a evita infecțiile!

Împotriva cistitei, există alternative la antibiotice

Fals. Sucul de afine conține doar zahăr. Tabletele de extracte uscate au o acțiune uneori pozitivă, uneori zero, conform studiilor. Probioticele (cu lactobacili) au arătat efecte împotriva germenilor care colonizează vezica, dar nu par să fie de interes pentru industria farmaceutică. Prin urmare, singurul tratament, în caz de cistită: antibioticele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *