Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 10 lucruri de evitat înainte de culcare pentru a dormi bine
10 lucruri de evitat înainte de culcare pentru a dormi bine

10 lucruri de evitat înainte de culcare pentru a dormi bine

21 aug. 2020, 13:38,
BZI.ro, în Sanatate

Lucruri de evitat înainte de somn. Dacă aveți dificultăți de a adormi, anumite ierburi pot fi un bun înlocuitor pentru somnifere. Dar această insomnie se poate datora și alimentelor sau activităților care nu sunt favorabile somnului.

Nu manca ciocolată

Ciocolata este o sursă secretă de cofeină. Ciocolata neagră, în special, bogată în cacao, trebuie evitată dacă sunteți sensibil la cofeină. Ciocolata conține teobromină, un stimulent care s-a dovedit că crește ritmul cardiac și riscul de insomnie.

Nu consuma alcool

Cu siguranță, alcoolul te face mai somnolent. Dar, de fapt, poate reduce calitatea somnului REM, care are loc atunci când somnul este mai odihnitor. Deci, în loc să ajute la somn, un pahar de vin înainte de culcare poate să perturbe somnul.

Nu bea cafea

Știm deja că cofeina te trezește, dar chiar și cafeaua de după-amiază ar putea interfera cu somnul. Efectele cofeinei pot fi simțite până la 12 ore după consum. Chiar și ceaiurile din plante ar putea conține urme de cofeină, așa că asigurați-vă că băutura de seara nu este stimulantă dacă doriți să dormiți bine.

Nu beti multă apă

Pentru a rămâne hidratat, trebuie să bei apă pe tot parcursul zilei. Dacă bei un pahar mare chiar înainte de somn, poate fi necesar să te ridici în timpul nopții pentru a merge la baie. Pentru a rămâne hidratat și a dormi bine, asigură-te că bei puțină apă, constant, pe tot parcursul zilei, pentru a evita să te simți însetat când te culci.

Nu manca prea gras sau prea picant

Stomacul funcționează mult mai mult atunci când trebuie să digere alimente grase, ceea ce provoacă disconfort intestinal. În ceea ce privește mâncarea picantă, ea provoacă reflux acid, care apare adesea când stai culcat. Ideal ar fi să iei cine cu cel puțin 2 ore înainte de culcare.

Nu sta la televizor

Consultarea smartphone-ului sau deschiderea laptopului înainte de somn are efecte negative asupra somnului. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive stimulează creierul și împiedică organismul să se relaxeze. Chiar și televizorul ar putea avea un impact asupra somnului. Cel mai bine este să citiți sau să practicați meditația ca activitate calmantă înainte de a merge la culcare.

Nu faceți exerciții intense

Activitatea fizică este foarte importantă pentru a ajuta la somn. Cu toate acestea, exercitiile intense chiar înainte de culcare nu este recomandată. Sportul grăbește ritmul cardiac și crește nivelul de energie, astfel încât devine mai dificil să vă relaxați. Este recomandat să faceți exerciții fizice cu cel puțin trei ore înainte de culcare., potrivit TopSante.

Nu consultați emailul

A continua să ne gândim la muncă înainte de somn ne-ar putea face mai stresați și neliniștiți, ceea ce ne împiedică să dormim bine. Un studiu realizat de Universitatea Michigan din Statele Unite, realizat în 2014, a constatat că persoanele care își folosesc smartphone-urile pentru scopuri de muncă după ora 21.00 erau mai obosite și aveau mai multe dificultăți de concentrare a doua zi. Ar trebui să vă concentrați pe cel puțin 30 de minute de relaxare înainte de a merge la culcare, timp în care nu faceți nimic care să fie legat de muncă sau care necesită prea multă concentrare.

Nu va certati

Nu te certa niciodată inainte de culcare. Stresul duce la creșterea nivelului de cortizol din organism, ceea ce ne împiedică să dormim bine. Prin urmare, evităm conversațiile dificile înainte de culcare, pentru a nu ne supăra și pentru a asigura un somn bun.

Nu va culcati flamand

Într-adevăr, a merge la culcare pe stomacul gol nu este o idee bună dacă doriți să dormiți cu ușurință. Dacă nu aveți timp de cină, faceți-vă un smoothie cu castravete-avocado sau un smoothie cu banane-mango înainte de culcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *