Prima pagină » Local » Lucrările de restaurare a Muzeului „Nicolae Gane” din Iaşi s-au finalizat – LIVE VIDEO, GALERIE FOTO, UPDATE

Lucrările de restaurare a Muzeului „Nicolae Gane” din Iaşi s-au finalizat – LIVE VIDEO, GALERIE FOTO, UPDATE

21 iul. 2023, 10:05, 2 ,
în Local

Vineri, 21 iulie, de la ora 10,00, are loc recepția lucrărilor de restaurare a Muzeului „Nicolae Gane”.

Vă aducem aminte faptul că omul politic și scriitor, Nicolae Gane, a fost ales de cinci ori primar al Iașului. De numele său se leagă aducțiunea apei potabile, asfaltarea străzilor și trotuarelor, inaugurarea Uzinei Electrice Comunale, introducerea tramvaielor electrice și inaugurarea clădirii Teatrului Național.

UPDATE: Costel Alexe, președintele CJ Iași, declarații la recepția lucrărilor de restaurare:

„Uitați că așteptarea a luat sfârșit și astăzi, redăm comunității unul dintre cele maii mportamte monumente. Astăzi ne putem bucura de acest muzeu viu. După ce s-a reușit reabilitarea și restaurarea casei lui Vasile Pogor, astăzi participăm la casa lui Nicolae Gane. Îmi doresc enorm de mult prin parteneriatele pe care le avem să construim și să restructurăm de o parte și de alta a Prutului. Ironia face ca să ne aflăm la intersecția a două străzi ce poartă numele a doi primari ce au contribuit decisiv la dezvoltarea Iașului: Vasile Pogor şi Nicolae Gane. Restanța majoră a acestui județ este reabilitarea și restaurarea Filarmonicii, care sunt convins că va fi un moment important când proiectul va fi finalizat”.

Marieta Afilipoaie, director Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ Iași:

„Ne bucurăm de finalizarea unui nou proiect de investiții. Un proiect pe care l-am accesat cu o valoare totală de 5,752 milioane de lei. Clădirea a fost închisă din anul 2008. Ajungând la data prezentei, la clădirea pe care o puteți vedea. Un proiect de care sunt tare mândră”.

Petru Movilă, city manager al Iașului:

„O clădire monument de la sfârșitul secolului 19 este redată patrimoniului cultural. Nu putem decât să fim bucuroși și mulțumiți că o altă instituție în afară de Primăria municipiului Iași demarează proiecte pentru comunitate. Din partea primăriei vă felicităm și vă mulțumim!”.

Clădirea Muzeului „Nicolae Gane” din Iași a intrat în restaurare în 2020

Clădirea în care a locuit fostul primar al Iașului, Nicolae Gane, din zona Copou, a intrat în proces de reabilitare în anul 2020. Imobilul a fost refăcut de societatea Madbeton din Borșa, valoarea investiției fiind de 3,8 milioane lei. Muzeul „Nicolae Gane” din municipiul Iași este monument istoric și ține de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

De la începutul lucrărilor, au fost executate săpăturile manuale și a fost turnat betonul pentru subzidiri. De asemenea, armăturile pentru consolidări au fost fasonate, lucrându-se la refacerea zidăriei pentru obturarea golurilor de uși. Reabilitarea Muzeului „Nicolae Gane” se derulează cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului privind restaurarea clădirii ce adăpostește Muzeul „Nicolae Gane” este de 5,7 milioane lei. Din acești bani, constructorul va beneficia de 3,8 milioane de lei.

Clădirea din Copou a fost construită în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane. Acesta a ocupat și funcția de primar al Iașului între anii 1872-1911. Începând cu anul 1993, imobilul a devenit muzeu, oferind și posibilitatea amenajării unor spații pentru restaurare carte și atelier foto. Muzeul „Nicolae Gane” se află în conservare de mai bine de un deceniu. Structura de rezistență a clădirii a fost afectată complet. În această clădire a funcționat pentru o vreme și sediul Parchetului Național Anticorupție (PNA), actuala Direcție Națională Anticorupție (DNA). Structura clădirii a fost serios afectată în perioada în care în Muzeul „Nicolae Gane” funcționa PNA. De ani buni, pe ușă s-au tras zăvoarele, lucrările de reabilitare demarând în urmă cu 3 ani.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prognoza meteo, 25 aprilie. O zi călduroasă, cu grindină și vijelii
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii
  • mie sila de penali ca sunt lasati in libertate sa se faleasca cu mnca cinstita a altora

  • La fel ca la celelalte muzee din Iasi, nu va veni aproape nimeni. Bani aruncati. Ca sa nu mai amintesc de personalul plictisit si morocanos, care pare deranjat de vizitatori si enervat cand se pun intrebari. Si care deja este in drum spe casa cu 15 min. inainte de terminarea programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`