Prima pagină » Local » Lucrările de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi au fost finalizate – VIDEO

Lucrările de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi au fost finalizate – VIDEO

14 nov. 2023, 11:24,
B, , h, , în Local

Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a anunţat astăzi, 14 noiembrie 2023, că lucrările de reabilitare la Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi au fost finalizate. Cât de curând se va redeschide pentru vizitatori.

„Tic Tac! Tic Tac! Am finalizat lucrările la Bojdeuca lui Ion Creangă și ne pregătim să redeschidem căsuța de poveste din Dealul Țicăului. Redăm viață Bojdeucii amintirilor noastre din copilărie!”, a transmis Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi deschisă publicului în luna decembrie

Costel Alexe, liderul CJ Iași, a transmis faptul că în luna decembrie se va redeschide bojdeuca pentru toți cei care vor să pătrundă în universul lui Ion Creangă, din nou.

„Dragi prieteni, redeschidem în luna decembrie Bojdeuca lui Ion Creangă. Mă bucur să vă anunţ că lucrările de reabilitare şi consolidare au fost finalizate. În foarte scurt timp vom pătrunde din nou în universul literar pe care marele scriitor Ion Creanga l-a creat în această căsuţă. Creator de meridiane culturale, aşa s-a numit proiectul prin care am reabilităm întreg ansamblul muzeal cu fonduri europene. Cele două camere practic soba lui Ion Creangă şi cameră vor fi reamenjate cu obiectele ce-au aparţinut marelui scriitor. Micuţa Bojdeucă, dar a fost încăpătoare pentru el şi Mihai Eminescu, şi pentru toate amintirile şi poveştile care au fost scrise aici. Proiectul a cuprins reabilitarea întregului ansamblu, modernizarea muzeului, refacerea amfiteatrului, circulaţiile pietonale şi amenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat. Mă bucur că am încheiat cu succes etapa lucrările şi că am reuşit să conservăm farmecul unic al Bojdeucii de aici din Ţicău. Ce privelişte avea scriitorul şi sunt convins că va da viață din nou poveştilor. Vă reamintesc că Bojdeuca lui Ion Creanga este primul muzeu literar din România, inaugurat în 1918 şi el este cel mai vizitat muzeu”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Vă aducem aminte că renovările majore au fost efectuate în cadrul unui proiect în valoare totală de 1,8 milioane de euro.

Comentarii
  • Creanga al lu' Termopanu'

    Oroare!
    In poza se vede ca usa din lemn veche de 200 de ani a fost inlocuita cu o usa din tabla rosie, de la dedeman, invelita in celofan, la fel ca o usa de la bloc.
    L-ati mutat pe Creanga al nostru la termopane, de acolo din cer unde sta popa Smantana se rasuceste in mormant.

  • Cine a aprobat proiectul este un criminal care trebuie să facă ani grei de închisoare. Proiectanții au dat un exemplu edificator despre nivelul intelectual, talentul, bunul simț și cultura generației lor. Constructorul nu e vinovat. Iașul actual este ce merită după primarii Simirad, Nechita și Chirica. Dar ăsta este acum municipiul Iași. Orașul Iași cel adevărat nu mai există din anii ’70.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
03 august 2024
03 august 2024