Prima pagină » Local » Lucrările de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași avansează! Proiectul pune în prim-plan mai multe vestigii descoperite de arheologi

Lucrările de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași avansează! Proiectul pune în prim-plan mai multe vestigii descoperite de arheologi

03 aug. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Lucrările de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași avansează. În prezent, muncitorii lucrează la punerea în valoare a vestigiilor descoperite de arheologi

La finalul anului 2023, Comisia Națională de Arheologie de pe lângă Ministerul Culturii a aprobat Raportul de cercetare arheologică preventivă, realizat de echipa de specialiști de la Complexul Muzeal Național „Moldova”, care a făcut cercetarea arheologică obligatorie pe șantierul din parcul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Lucrările de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași avansează

Lucrările de modernizare a parcului din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri” continuă în ritm susținut.

„Investiția continuă în etape, iar vestigiile valoroase sunt conservate și protejate și vor fi puse în valoare, iar cea mai mare parte din vegetaţia existentă, cea matură și valoroasă, se va regăsi pe acelaşi amplasament. Proiectul constă în amenajarea, sistematizarea și refuncționalizarea zonei ca un spațiu cultural, cu elemente de mobilier urban, realizarea de elemente noi (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, alei pietonale, sistem de iluminat modern etc. Terenul amenajat are o suprafață de circa 9.700 de metri pătrați, din care spațiile verzi vor reprezenta peste 7.000 de metri pătrați”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Recent, Primăria Municipiului Iași a anunțat perioada în care vor fi finalizate lucrările de modernizare a esplanadei din fața Teatrului Național, proiect început în anul 2021, ce a stagnat din cauza descoperirilor arheologice. Astfel, Primăria Iași estimează că, pe data de 31 decembrie 2024, ieșenii se vor putea plimba din nou prin parcul din fața instituției de cultură.

Amintim faptul că încă din luna iunie 2022 au fost demarate lucrările de modernizare a esplanadei din faţa Teatrului Naţional. Termenul de finalizare ar trebui să fie în vara acestui an. Descoperirea unui palat din secolul al XVIII-lea a încetinit vizibil înaintarea proiectului. De asemenea, în zonă au mai fost descoperite ziduri medievale de fortificație. Acestea sunt localizate pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, dar și în zona străzii Vasile Conta și a Bulevardului Independenței. Ele ar putea fi puse în valoare, devenind, astfel, un nou punct de atracție culturală și turistică.

Ce lucrări vor fi făcute pe esplanada Teatrului Național din Iași

Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea altora, dar și a unor construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale. În dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central. Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber. Proiectul de la Teatrul Național din Iași a fost analizat, încă de acum câțiva ani, de autoritatea locală. În calcul au intrat alte aspecte legate de modernizarea zonei.

„În zona dinspre Teatrul Național, în locul fântânilor existente va fi construit un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, dar și o grupare florală spațială, ambele fiind însoțite de mici fântâni decorative. De o parte și de alta a axului central vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte. În proiectul de peisagistică s-au păstrat cele două masive vegetale către limitele laterale, și anume spre strada I.C. Brătianu, respectiv spre aleea de acces la Casa de Oaspeți «Sfântul Nicolae», dar și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă”, se mai arată în documentație.

Lucrările de pe esplanada Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași avansează. În prezent, muncitorii lucrează la punerea în valoare a vestigiilor descoperite de arheologi. Municipalitatea a transmis recent că lucrările vor fi finalizate în jurul datei de 31 decembrie 2024.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024