Lucrările de reabilitare și modernizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au fost făcute de mântuială. Astfel, la doar un an de la recepția lor, pereții sunt plini de coșcoveli și este nevoie ca interiorul saloanelor să fie din nou zugrăvite.
UPDATE: În urma solicitărilor făcute de reporterii BZI, luni, 14 octombrie, Cotidianul a primit un răspuns privind lucrările de modernizare de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași.
Lucrări de modernizare de mântuială la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași!
Reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași a debutat în luna mai 2019. Procedura de licitație a fost lansată pe SEAP, la data de 20 noiembrie 2018. În cadrul procedurii de licitație, au fost depuse 3 oferte financiare de la 3 asocieri de firme, printre care și S.C. Daroconstruct (Leader) S.R.L., S.C. Das S.R.L., S.C. Concrete & Design Solutions S.R.L., Geprocon S.A. și S.C. X Lab Solutions S.R.L.. Valoarea finală a proiectului a fost de 138.824.310,00 lei, inclusiv TVA, iar durata contractului de proiectare și execuție a fost de 48 de luni, respectiv mai 2019 – mai 2023. Recepția lucrărilor a avut loc în iunie 2023. Deși a trecut doar un an de la recepția lucrărilor, pereții saloanelor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași sunt pline de coșcoveli de mari dimensiuni, unitatea medicală părând că nu a mai fost zugrăvită de zeci de ani.
În caietul de sarcini s-a justificat motivul pentru care Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași a avut nevoie de noi finisaje interioare:
„Realizat între anii 1966 – 1970, imobilul spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» din Iași nu a beneficiat de reparații și intervenții privind calitatea finisajelor care să mențină unitatea la nivelul normelor și standardelor prevăzute de legislația în vigoare pentru acreditarea sa. Astfel, în afara unor reparații curente și igienizări locale a saloanelor, sălilor de operații, precum și a diverselor alte spații, nu au fost realizate lucrări concertate de reparații capitale ale imobilului. Finisajele interioare existente sunt într-un grad mare de degradare datorită uzurii fizice, cât și psihice, acumulate în decursul celor 38 de ani de la inaugurarea spitalului”, se arată în caietul de sarcini.
Deși s-au investit 138.824.310 de lei în modernizarea unității medicale, lucrările au fost făcute de mântuială.
Vopseaua lavabilă de pe pereții unității medicale a început să se coșcovească: „A fost aplicată pe pereții uzi”
La doar un an de la recepția lucrărilor de reabilitare și modernizare, părinții mai multor copii internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au realizat fotografii cu pereții plini de coșcoveli. Părinții s-au plâns că saloanele unității medicale arată de parcă nu au mai fost zugrăvite de ani buni. Reporterii BZI s-au consultat cu un specialist în construcții pentru a afla de ce zugrăveala a ajuns într-o stare atât de avansată de degradare, într-un timp atât de scurt.
„Vopseaua lavabilă s-a coșcovit din cauză că a fost aplicată pe pereții uzi sau pentru că înainte de aplicarea vopselei lavabile, nu a fost aplicată amorsă. Exfolierile nu par a fi cauzate de lovirea mecanică. În unele imagini se observă coșcoveli și la nivelul pervazurilor. Acestea pot fi produse de infiltrații care au rezultat din cauza tâmplăriei de proastă calitate”, a declarat specialistul consultat de BZI.
Reporterii BZI au luat legătura cu Giani Canschi, administratorul firmei Daroconstruct, firma care a câștigat licitația pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași. Giani Canschi susține că exfolierile au fost cauzate de lovirea dintre mobilier și pereți.
„Lucrările au 5 ani de garanție. Exfolierile vopselei sunt cauzate de lovirea mecanică a pereților și sunt prezente, în special, în zona mobilierului. Cred că ar fi trebuit achiziționat mobilier special care să amortizeze șocurile. Nu s-a aplicat vopseaua pe pereții uzi, nu aceasta este cauza exfolierilor”, a declarat Giani Canschi, administratorul firmei Daroconstruct. Deși firma Daroconstruct va zugrăvi din nou pereții, aceste lucrări vin la pachet cu disconfort pentru micii pacienți ai Spitalului de Copii, activitatea medicală fiind, din nou, dată peste cap. De asemenea, reporterii BZI au solicitat un punct de vedere legat de lucrările de modernizare, de mântuială, de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași și pe cel al managerului unității medicale, dar nu au primit un răspuns până la încheierea ediției.
Ce mai pupati voi in fund spitalul asta
Așa se întâmplă când faci licitații cu dedicații,faci caiete de sarcini cu condiții “ speciale “ să iasă oamenii lui Costică de la CJ. Canschi e omul de casă a lui Costică ,abonat la lucrări de drumuri pe care le-a bulit în permanență,slab calitative,termene depășite. Era clar ca și aici va da buleală,dar e acoperit ca a marcat lozul la Costică.
Așa se spune la țară la Darabani, coșcoveli… țăran prost, unde ai învățat să scrii cu arhaismele astea?
cauta in dex, prostul planetei
costel da spaga inapoi lu’ giani ca ramane fara bani de vopseluri. Giani , il trimiti tot pe „pisicu'” cu banii?
Cand o vede Pila asa in costum de baie, fuge la baie si isi face o labǎ
Nu poate Pilă să facă laba. ca nu are CARICI da la gât până vine doctoru Ciuho și-l pune pe aparate să-l reanimeze.
pacat ca nu dati si poze cu coscovelile, sa se poata verifica afirmatiile privitoare la cauze.
Păi nu-i Alinuța destul de coșcovită în poză?
pai ai poze in pzd ma-tii in articol, ti-e lene sa dai click pe poze?
pacat ca nu dati poze cu coscovelile, sa se poata verifica afirmatiile privitoare la cauze. In orice caz expertul vostru abereaza cu zugravirea pe pereti uzi.
are paza spitalu deci sunt bani
Care e faza cu Dna asta in chiloti?