Lucrările de la Spitalul Regional de Urgență (SRU) din Iași au enervat un sat întreg. Sutele de camioane care transportă tone de pământ de pe șantier nu lasă locuitorii să doarmă, iar zona este acoperită de praf
Oamenii care locuiesc în comuna Popricani, satul Vânători, au ajuns în pragul disperării din cauza utilajelor care transportă pământul de pe șantierul SRU. Aceștia susțin faptul că nu pot dormi noaptea de când programul muncitorilor a fost schimbat și nu pot deschide geamurile de la locuințe din pricina prafului ridicat de camioane.
Lucrările de la Spitalul Regional de Urgență Iași au enervat un sat întreg
Locuitorii din comuna Popricani, sat Vânători, care locuiesc în apropierea drumului național DN24 sunt exasperați de sutele de camioane ce tranzitează zona pe timpul nopții pentru a transporta sutele de tone de pământ de pe șantierul SRU. Aceștia susțin faptul că zgomotul camioanelor și praful sunt infernale, iar începând cu ora 23.00 și până la ora 6.00 nu se pot odihni. Mai mult decât atât, unul dintre localnici a transmis reporterilor BZI faptul că a discutat cu reprezentanții firmei care lucrează pe șantier și, chiar dacă au ajuns la o înțelegere prin care transporturile să fie efectuate până la ora 23.00, acest lucru nu s-a respectat.
„Avem două nopți în care nu avem odihnă din cauza basculantelor care cară pământ galben de pe șantierul unde se construiește Spitalul Regional. Pe noi ne terorizează, până săptămâna trecută au lucrat pe timp de zi. Pe timp de zi, nu era o problemă și un disconfort, lumea era la serviciu, era altceva. Acum, nu le mai dă voie să mai lucreze ziua din cauza caniculei și încep să care de seara, de la ora 20.00, până dimineața la ora 6.00. Stăm numai în bătaia obloanelor și a sutelor de camioane care vin acolo și ne terorizează. Am făcut, în fiecare seară, sesizare la 112, a venit poliția, le-a interzis și ei tot fac ce vor. Au venit, marți (n.r. – 9 iunie 2024) seara, reprezentanți ai firmei de acolo, au spus «hai să cădem la o înțelegere ca să nu fie atâta tevatură, să nu mai sunați la poliție, haideți să găsim o variantă». Atunci eu am întrebat ce variantă au ei și au spus «dacă cărăm așa, până la ce oră». I-am spus: «domnule, uite noi, locatarii, suntem de acord să cărați până la ora 23.00. De când începeți dumneavoastră, de la 19.00 – 20.00, până la ora 23.00, dar de la ora 23.00 pentru că este dreptul nostru la odihnă, ziua e lungă și na, nu te culci la ora 22.00, mai faci un pic de treabă». Au spus «gata, domnule, e gata, am anunțat oamenii treaba e bună». De unde, când au început camioanele să treacă, nu se mai opreau, a trecut ora 23.00, 23.30, le-am trimis mesaj până la ora 6.30, toată noaptea, până dimineață, ne terorizează. Numai cu golănii și șmecherii. Avem și disconfortul creat de praf, e un praf, tot satul e în ceață, nu aduc apă să ude, nu aduc nimic”, a spus Valentin Bâtă, unul dintre localnici.
Menționăm faptul că firma care realizează proiectul Spitalului Regional de Urgență este Ness Proiect Europe SRL.
De pe șantierul unde se construiește Spitalul Regional de Urgență trebuie transportat jumătate de milion de metri cubi de pământ
Contactat de reporterii BZI, Cristina Gafton, manager de proiect spitale regionale în cadrul Ministerului Sănătății, a transmis faptul că nu cunoaște situația, dar va discuta cu reprezentanții societății pentru a clarifica problema.
„Eu sunt în concediu și nu știu despre ce este vorba. După cum bine știți, vorbim despre aproape jumătate de milion de metri cubi de pământ care trebuie transportat, este un volum foarte mare, disconfort se va crea în orice situație. Acum, dacă merg ziua, îi deranjează că este trafic și se aglomerează și mai tare, nici nu știi cum să transporți mai bine. Orice ai face, nemulțumiri vor fi. Voi discuta și eu cu constructorul, să vedem despre ce este vorba și voi reveni cu un răspuns. Voi discuta, mă voi informa să vedem despre ce este vorba. Verific pentru că nu vreau să dezinformez”, a transmis Cristina Gafton, manager de proiect spitale regionale în cadrul Ministerului Sănătății.
Amintim faptul că Spitalul Regional de Urgență Iași este construit în zona Moara de Vânt și va fi structurat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională și neuroștiințe. Lucrările pe șantierul SRU au demarat în luna aprilie 2024.
”Începând de luni pe data de 8 iulie 2024 având în vedere condițiile meteo, antreprenorul a luat hotărârea de a muta programul de lucru de pe timpul zilei pe parcursul nopții. Program de lucru pe care l-am agreat și noi și care considerăm că este un lucru bun atât pentru salariații care lucrează la acest proiect cât și pentru cetățenii din Municipiul Iași și a comunelor limitrofe. Mulțumim în primul rând pentru înțelegerea de care am avut-o din partea multor cetățeni din Municipiul Iași și care susțin acest proiect. În același timp ne cerem scuze pentru eventualul deranj pe care îl facem. Țin să vă spun că din punct de vedere al acordului de mediu îl respectăm ad-literam. Avem măsurătorile făcute și respectăm parametri atât la nivel de zgomot cât și la nivel de praf. Bineînțeles vom ține cont de solicitările unor cetățeni din comuna Popricani vom încerca limitarea pe cât posibil a zgomotului”, a declarat Bogdan Abalași, responsabil regional și responsabil de contract.
Lucrările de la Spitalul Regional de Urgență din Iași au enervat un sat întreg. Sutele de camioane care transportă tone de pământ de pe șantier au adus localnicii la disperare. Aceștia nu pot dormi de zgomotul creat pe timpul nopții și nu pot deschide geamurile din cauza prafului.
Subscriu referitor la norii de praf care sunt in zona…cum treaba se face ca la noi, nu ii intereseaza decat sa scape de acel pamant si atat. Locuitorii care stau peste strada fata de locul unde descarca pamantul cred ca sunt innebuniti, atat de cantitatea enorma de parf cat si de zgomotul utilajelor…cat despre trafic…si asa se circula greu, este aglomerat din cauza ca este drum spre vama…daca mai incurca si camioanele… Treaba trebuie facuta, dar in corelatie cu toate celelalte aspecte. Tot prin zona aceea s-a deschis un santier de blocuri, care cred ca tot acolo duc pamantul excavat. Facem noi constructii dar infrastructura ramane cea veche, depasita deja.
Asa comentau taranusii din Meroslava sau Lup Valey ca nu mai pot dormi cand era marele eveniment Afterhill’s. Nu tin partea nici unui politician, dar cam asta inseamna dezvoltare, adica sacrificii. Bine, ca boii asti s-au apucat de SRU dupa 15 ani de stagnare, asta-i altceva.
Si asa i rau, si asa nu i bine!Si cum ar vrea sa construiasca ditamai spitalul? cate 3 ore pe noapte ?
Va aduceti aminte cum s-a construit PALAS-UL.De jur imprejur erau vase cu Tuia si alte specii de copaci.Masinile erau acoperite.Se spalau iesirile din santier.Obligatoriu in acea zona trebuie ca acel pamant sa fie udat.Banuiesc ca asa trebuie sa fie,dar marlanii nu fac acest lucru.In consecinta :BLOCATI DRUMUL!!!
Da, mi-aduc aminte. Il injuram pe Dascalu in fiecare seara cand se lua curentul pe Sf. Lazar. Ziua, era praf de nu vedeai ce se intampla afara. Acum ii „multumesc” in acelasi mod pentru toate masinile pe care mi le-a adus sub geam.
Vor lasa pamantul acolo, pe marginea soselei?
Se largeste drumul de la iesirea din Iasi pana la rond Vanatori, de la 2 benzi la 4, pamantul de la SRU se duce pe margine pentru asta. Intr-adevar, sunt foarte multe camioane, sute, care transporta pamant si nu respecta reguli elementare – merg cu viteza prea mare, nu sunt curatate la iesirea/intrarea pe drumul european conform legislatiei si lasa mizerie pe sosea (pietre/pamanat) apoi te trezesti cu parbrizul crapat din cauza asta. Nu mai zic de poluarea aerului si fonic. E groaznic sa ai casa in preajma drumului. De acord, nu se poate face treaba fara deranj, dar nici pe departe nu se incearca minimizarea disconfortului, se face romaneste treaba.
Și acum ce facem, nu mai construim spitalul regional că nu poate unul mai sensibil din Vânători să doarmă noaptea?
daca se face nu e bine, daca nu se face iar nu e bine… romanul campion la plans
PS vezi ca si la palas au facut praf
e placut sa-i vezi pe cei care vin la oras si-i terorizeaza pe ieseni cu motoarele noaptea pe sub geam cum primesc si ei o portie din propriul medicament.
Pentru cei care o ard cu „sensibil”, sper sa te trezesti si tu cu acelasi zgomot in fiecare noapte si te mai vedem atunci cum te dai cu fundul de pamant si faci scandal disperat ca nu poti dormi.
Ăștia nemulțumiți cu vile în Vânătorii Noi, ce vreți măi, să care pământul cu sacoșele și eventual în picioarele goale ca să nu vă facă zgomot? Nimic nu se poate construi fără disconfort, închideți și voi geamurile că nu muriți două luni de vară.