Prima pagină » Eveniment-Social » Lucrări de jumătate de milion de lei într-o celebră clădire turn realizată de Mareșalul Ion Antonescu! Universitatea „Cuza” din Iași anunță finalizarea reabilitării luna viitoare (EXCLUSIV)

Lucrări de jumătate de milion de lei într-o celebră clădire turn realizată de Mareșalul Ion Antonescu! Universitatea „Cuza” din Iași anunță finalizarea reabilitării luna viitoare (EXCLUSIV)

17 nov. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță finalizarea lucrărilor (în luna decembrie 2020) de reabilitare termică și refuncționalizare într-o clădire turn de la Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, construită la insistențele Mareșalului Ion Antonescu. Aici au loc lucrări de reabilitare termică și refuncționalizare în vederea modernizării imobilului și extinderii capacității de cazare. Valoarea investiției se ridică la suma de 432.828,51 lei cu TVA, termenul de execuție a lucrărilor fiind de 90 de zile

Investiția de aproximativ jumătate de milion lei făcută de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași într-o celebră clădire turn aflată la malul Mării Negre, la un pas de finalizare.
Este vorba despre Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, construită la insistențele Mareșalului Ion Antonescu.

„Lucrările se află în plină desfășurare. Cel mai probabil, la mijlocul lunii decembrie, anul acesta, vom face și recepția acestora. Este o investiție, la fel ca altele pe care le avem în derulare, în patrimoniul nostru, respectiv în infrastructura dedicată cercetării științifice. O Universitate are menirea de a dezvolta și investi în Cercetare și Știință”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza” din Iași.

Clădirea turn a fost realizată, la malul Mării Negre, la insistențele Mareșalului Ion Antonescu

Reabilitarea clădirii turn din cadrul Stațiunii de la Agigea presupune lucrări la instalațiile sanitare și electrice, dar și lucrări de arhitectură, inclusiv reparații la fațadele exterioare și termoizolație. Clădirea turn din cadrul Stațiunii de la Agigea a fost construită în perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a veghea bateria de coastă „Elisabeta” menită să facă față unor eventuale atacuri ale trupelor aliate. Aceasta a fost parte integrată a Divizionului de Artilerie de Coastă construit la insistențele Mareșalului Ion Antonescu împreună cu Generalul Alexandru Ioanitu. Fiind un imobil construit cu rol militar, acesta include și un sistem impresionant de galerii subterane.

Înființată în anul 1926 de eminentul zoolog, prof. dr. Ioan Borcea, Stațiunea Biologică Marină a devenit, în timp, una dintre cele mai active și dezvoltate stațiuni de la Marea Neagră și o școală pentru biologia românească

Înființată în anul 1926 de eminentul zoolog, prof. dr. Ioan Borcea, Stațiunea Biologică Marină a devenit, în timp, una dintre cele mai active și dezvoltate stațiuni de la Marea Neagră și o școală pentru biologia românească. În cadrul stațiunii s-au desfășurat numeroase proiecte de cercetare asupra dezvoltării fiziologiei, morfologiei și taxonomiei organismelor marine, contribuind astfel la cunoașterea viețuitoarelor din Marea Neagră. Împreună cu fondatorul său, al cărui nume îl poartă, stațiunea a pus bazele oceanografiei în România, fiind recunoscută la nivel internațional și încheind colaborări cu 137 de instituții de cercetare din 47 de țări. În prezent, Stațiunea de la Agigea desfășoară cu precădere proiecte în domeniul biodiversității, deține prima și singura stație cu activitate permanentă pentru studiul migrației păsărilor de la Marea Neagră și își propune repornirea proiectelor de cercetare marină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`