Pe șantierul deschis de Conest SA pe trononul Iași – Dancu, muncitorii abia se mișcă. Un experiment BZI arată că pe șantier, în cursul dimineții de ieri, nu erau mai mult de 15 muncitori. Au devenit brusc preocupați în momentul în care au observat camerele de luat de vederi. Reprezentanții Conest SA au refuzat să ofere explicații despre lipsa de activitate susținută de pe șantier
Lucrările de reabilitare a liniei de tramvai de pe tronsonul Iași – Dancu sunt blocate. În cursul dimineții de ieri, reporterii BZI au vizitat șantierul de pe strada Aurel Vlaicu, deschis de societatea de construcții Conest SA, controlată de afaceristul Viorel Cozma. Pe porțiuni lungi din șantier nu era prezent măcar un muncitor. Doar în unele puncte mai existau câteva echipe de muncitori, dar nu mai mulți de 15. La vederea echipei de filmare, muncitorii au devenit brusc interesați de lucrare.
„Nu știu cum se lucrează aici, dar vezi câțiva muncitori. Au săpat tare la început, dar după aceea s-au oprit. Lucrează pe unele porțiuni, probabil nici nu au destui muncitori. În ritmul ăsta nu cred că vor rezista firmele care mai au sedii pe aici”, a spus patronul unei firme din zonă.
Reprezentanții Conest SA au refuzat să comenteze situația de pe șantierul Iași – Dancu.
„Sunați-mă peste o oră, nu pot vorbi acum”, a spus George Irinel Tofan, director la Conest SA.
Până la închiderea ediției, nu a mai răspuns apelurilor telefonice repetate.
Probleme de trafic pe drumul spre Dancu din cauza șantierului
Execuția lentă a lucrărilor afectează și desfășurarea traficului rutier. Spre Dancu se circulă doar pe un singur fir, în orele de vârf timpii de traversare a zonei fiind destul de mari. Mai mult, șoferii care vin dinspre Dancu sunt redirecționați spre străzi secundare din cauza utilajelor staționate pe carosabil. Mai mult, zona este supraaglomerată și de proiectele imobiliare. Mai multe șantiere au fost deschise pentru construirea ansamblurilor de locuințe colective. Asta înseamnă mai multe utilaje și trafic congestionat. În tot acest timp, Conest SA blochează cu șantiere și zona Tudor Vladimirescu, unde se execută lucrări similare, de modernizare a liniei de tramvai. Afacerile cu alimentație publică din campusul universitar sunt afectate de organizarea de șantier. Patronii spun că se gândesc serios să se reorienteze spre alte afaceri.
Drumul Iași – Dancu costă 10 milioane de euro și va uni orașul cu Zona Metropolitană
Conest SA este cunoscută pe plan local ca firma de casă a municipalității. Majoritatea contractelor de infrastructură sunt câștigate de către firma lui Viorel Cozma. Pentru tronsonul Iași – Dancu, Viorel Cozma va primi 10 milioane de euro. Licitația a fost câștigată prin asociere cu Mari Vila Com SRL, din București. Primarul Mihai Chirica a anunțat că vrea ca termenul de finalizare să fie de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Proiectul prevede modernizarea căii de rulare pe o lungime de 2,6 kilometri și reabilitarea podului Ciurchi II. Calea dublă de rulare vizată pentru modernizare are o lungime de 2,4 kilometri. Contractul prevede și reabilitarea trotuarelor pe o suprafață de aproape 1 hectar și a spațiilor verzi pe o suprafață de 1.775 metri pătrați. Constructorul se va ocupa și de amenajarea unui număr de opt stații de tramvai spre limita cu comuna Holboca.
„Contextul în care se va realiza proiectul de investiții este determinat de analizarea aspectelor economice, sociale și demografice. Contextul economic în care se va implementa proiectul este caracterizat de deschiderea municipiului către dezvoltare economică, dat fiind faptul că Municipiul Iași este conectat cu exteriorul prin Aeroportul Internațional, prin căile feroviare și prinicipalele căi rutiere (DN 24 și DN28)”, se arată în caietul de sarcini.
Proiectul presupune și reabilitarea podului Ciurchi II.