Lucrare științifică inedită la Iași! Aplicația „Tinder” este utilizată din variate motive

21 iul. 2022, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

În era tehnologiei, tot mai mulți oameni apelează la aplicații de socializare pentru a-și găsi sufletul pereche. Aplicația „Tinder” a fost creată tocmai în acest scop, mijlocind calea spre eventualele compatibilități și întâlniri fizice dintre persoanele dispuse să-și găsească un partener. Cu toate acestea, în realitate, „Tinder-ul” este folosit de oameni din motive total diferite. Un tânăr psiholog și psihoterapeut ieșean a ales să-și prezinte lucrarea de disertație în care abordează tema motivelor pentru care oamenii aleg să petreacă timp pe „Tinder”.

Specialistul a studiat câteva legături dintre anumite motive și atașamentul anxios, dar și sentimentul de singurătate.

În mediul online a apărut și un instrument de măsurare a cauzelor pentru care indivizii petrec timp prețios pe „Tinder”.

Motivele pentru care ieșenii folosesc „Tinder”, dezvoltate într-o lucrare științifică

Lucrari de disertatie

Un tânăr psiholog a abordat o team inedita în lucrarea sa științifică

Unul dintre psihologii și psihoterapeuții tineri ai Iașului, pe nume Ștefan Basil, a ales ca pentru lucrarea sa de disertație să abordeze problematica motivelor pentru care indivizii utilizează cea mai populară aplicație de dating, „Tinder”. În urma cercetărilor sale, ieșeanul a ajuns la concluzia că cei mai mulți indivizi nu folosesc o astfel de aplicație având aceleași scopuri, fapt ce a dus la crearea unor controverse, în ceea ce privește această platformă.

O serie de treisprezece motive prezentate și dezvoltate de un instrument nou, ce a fost validat și construit prin intermediul a patru studii diferite, ar sta la baza deciziei de a petrece timp pe „Tinder”.

Primul motiv frecvent invocat vizează utilizarea aplicației ca instrument de divertisment pentru a petrece timpul, urmând curiozitatea și validarea personală, dar și pentru amuzament.

„Aveam multe persoane în jurul meu care foloseau «Tinder»-ul, unii îl foloseau pentru distracție, alții pentru anumite tipuri de relații și am zis «ok, bun, asta îmi spun ei, dar în spate ce ar putea fi, de fapt». Ulterior, am căutat niște studii, pentru a afla dacă a mai fost cineva curios și, aparent, am descoperit că cineva a creat chiar și un instrument care măsoară, practic, motivele de utilizare a «Tinder»-ului, cercetările arătând că ar exista treisprezece motive pentru care oamenii folosesc această aplicație, în mod specific. Eu, ca variabile, am avut stilul de atașament anxios și sentimentul de singurătate și am luat câteva dintre motivele pentru care oamenii utilizează «Tinder»“, a declarat Ștefan Basil.

Motivele diferite duc spre dezamăgiri

Maini cu telefon si laptop

“Tinder” este și o modalitate perfecta de a-și distrage atenția de la alte lucruri

Este destul de surprizător cum motivul „găsitului persoanei potrivite” se situează abia pe locul patru. „Tinder” este, de asemenea, folosit ca un booster ego, o schimbare în mediul online. Pentru mulți, „Tinder” este și o modalitate perfectă de a-și distrage atenția de la alte lucruri. Mai mult, platforma este ideală și pentru a întâlni oameni cu orientare sexuală similară.

Există, de asemenea, persoane care nu au vrut niciodată să folosească aplicația, dar au fost suficient de nefericiți încât au ajuns în situația în care un prieten să creeze un profil de „Tinder” pentru ei. O minoritate îl folosește ca mijloc de a intra în legătură cu locuitorii din întreaga lume, în timp ce călătoresc. Un număr destul de mic de persoane recunosc faptul că folosesc aplicația pentru a-și spori experiența sexuală.

Nu se poate spune dacă este indicat ca oamenii să utilizeze „Tinder”, tocmai pentru că depinde de motivul pentru care aceștia o fac.

„O concluzie ar fi că, de fapt, oamenii au mai multe motive pentru care folosesc «Tinder», nu doar faptul că vor să-și găsească pe cineva. De exemplu, curiozitatea, pierderea timpului, presiunea celorlalți, nevoia de aprobare socială. Realmente, dacă toți oamenii ar utiliza aplicația exact pentru a-și găsi pe cineva, un partener de cuplu, «Tinder»-ul ar deveni o aplicație firească de dating.

În contextul în care „Tinder” este folosit pentru a arăta „cool” în societate ori pentru validare socială, abia atunci apar problemele.

„Totul stă în motivul pentru care oamenii utilizează aplicația. Dacă o folosești pentru aprobare socială, trebuie să-ți pui niște întrebări. De exemplu, dacă multe femei au planuri mai mari cu persoanele cu care interacționează pe «Tinder », precum formarea unei relații, problema e că, în ceea ce privește bărbații, s-ar putea ca ei să aibă alte motive pentru care utilizează aplicația și care nu corespund cu ideea de relație, iar de aici apar etichetele de genul sau chiar micile dezamăgiri, tocmai pentru că oamenii utilizează această platformă din motive diferite”, a adăugat Ștefan Basil, psihologul ieșean ce a dezbătut problematica motivelor pentru care oamenii stau pe „Tinder”, în lucrarea sa științifică.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *