Prima pagină » Actualitate » Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a fost testat pozitiv cu Covid-19. Marcel Ciolacu a intrat în carantină după ce a fost contact direct
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a fost testat pozitiv cu Covid-19. Marcel Ciolacu a intrat în carantină după ce a fost contact direct

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a fost testat pozitiv cu Covid-19. Marcel Ciolacu a intrat în carantină după ce a fost contact direct

14 ian. 2022, 11:17,
în Actualitate

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis joi, 13 ianuarie 2021, că s-a infectat cu noul coronavirus. Oficialul este prieten foarte bun cu Marcel Ciolacu, fiind și nașul unicului fiu al liderului Partidului Social Democrat.

Romașcanu a intrat în regim de telemuncă până luni, 17 ianuarie 2022, moment în care expiră carantina legală.

“După revenirea dintr-un scurt concediu, în vederea reluării activităţilor curente am făcut un test RT-PCR care s-a dovedit a fi… pozitiv. Sigur că m-am izolat imediat urmând un regim de tele-muncă până luni, când expiră carantina legală. Am mai avut un episod de Covid-19 în noiembrie 2020, sunt vaccinat cu două doze, m-am protejat rezonabil, totuşi Omicron se descurcă mai bine… Simptomele sunt minime, analizele OK, abia aştept întoarcerea între colegi”, a scris Lucian Romaşcanu pe pagina sa de socializare Facebook.

Mai mult decât atât, prin această izolare, ministrul Culturii a ratat “săptămâna ce cuprinde Ziua Culturii Naţionale”.

Marcel Ciolacu a intrat în carantină după ce a intrat în contact cu Lucian Romașcanu

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a intrat în carantină, după ce a fost contact direct. El a avut o întâlnire cu Lucian Romașcanu, care este infectat cu COVID-19, informează Antena3.

În urmă cu trei luni, Marcel Ciolacu s-a vaccinat cu doza a treia de ser anti-coronavirus.

„Astăzi (n.r. luna octombrie 2021) , am făcut #doza3 de vaccin. Am mers, după vot, împreună cu Paul Stănescu, secretarul general al PSD, și mai mulți colegi din Parlament.

Vă îndemn pe toți să vă vaccinați și să vă testați la cea mai mică suspiciune! Sunt cele mai simple și la îndemână căi pentru a depăși această perioadă neagră. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească la sănătatea sa și a familiei sale. Și să acționeze pentru binele tuturor!”, scria la acel moment Marcel Ciolacu pe Facebook.

Perioada de carantină, redusă pentru vaccinați și nevaccinați anti-Covid-19

Reamintim faptul că regulile de carantină au fost modificate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Astfel, s-a redus perioada de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate anti-Covid-19 sau trecute prin boală şi la 10 zile pentru cele neimunizate. Noile reguli au intrat în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie 2022.

„Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacţii direcţi ai persoanelor confirmate pentru infecţia cu virusul Sars-Cov-2, cu duratele prevăzute anterior. Deci aceeaşi regulă va fi: dacă este persoană vaccinată sau trecută prin boală atunci are perioada de carantină de 5 zile, dacă persoana nu este vaccinată are perioadă de carantină de 10 zile. Şi foarte important, reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi aplicarea termenelor pe care le prevede această hotărâre. Ce înseamnă asta? Dacă cineva a intrat, de exemplu, ieri şi a primit decizie de carantină de 10 zile şi este vaccinat sau este sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile, dacă a primit de 14 zile, pentru că nu a avut test când a intrat în ţară, se reduce tot la 5 zile. Se aplică regulile de aici”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *